Michaela Kadlecová  | 26. 1. 2023

Má smysl fixace ceny elektřiny pod cenovým stropem?

Cena elektřiny a plynu na burze klesá. První dva velcí dodavatelé přišli s nabídkou elektřiny a plynu pod cenovým stropem. Zbylí největší dodavatelé se k podobným nabídkám již chystají. Vyplatí se je přijmout?

Chcete najít nejvýhodnějšího dodavatele elektřiny?

Srovnejte si ceny elektřiny na naší kalkulačce a zjistěte, který dodavatel je nyní nejvýhodnější.

Cena elektřiny klesá

Během roku 2022 došlo k mnohanásobném nárůstu ceny elektřiny a plynu, svoji velkou roli sehrála válka na Ukrajině, zároveň přechod na obnovitelné zdroje a růst ceny emisní povolenky. Cena elektřiny a plynu se doslova vymkla kontrole, takže se situací začala zabývat vláda. V roce 2023 proto stanovila maximální ceny elektřiny a plynu s tím, že rozdíl mezi tržními a zastropovanými cenami bude dodavatelům energií kompenzovat stát. Zatímco ještě na konci roku 2022 dodavatelé nabízeli ceny energií, které výrazně převyšovaly cenový strop, na začátku roku 2023 se situace mění. Cena energií na velkoobchodním trhu se totiž vyvíjí dobře. Například elektřina se prodává za cenu kolem 200 EUR za megawatthodinu, přitom na konci srpna loňského roku byla cena pětinásobná. Cena plynu je nyní dokonce nižší než před zahájením války na Ukrajině.

Přečtěte si: Jak se vás dotkne zastropování cen elektřiny?

Elektřina za cenu pod stropem

Na toto zlevnění velkoobchodní ceny začínají reagovat i někteří dodavatelé, kteří začali nabízet tarify na dobu určitou s cenou, která je pod cenovým stropem. Má smysl o těchto nabídkách uvažovat? Jde jednak o nabídku elektřiny pro nové zákazníky od E.ON, u které činí cena za kilowatthodinu elektřiny 4,7 korun. Je třeba se ale upsat na tři roky, po kterou nelze od dodavatele odejít bez pokuty. Ta činí 5500 korun. Očekává se, že cena elektřiny bude nadále klesat. Má k tomu několik předpokladů. Cenu plynu a elektřiny řeší vlády států, ale také Evropská unie, zároveň se státy Unie vyvázaly z energetické závislosti na Rusku, které výrazně ovlivňovalo cenu plynu a tím také cenu elektřiny. Na druhou stranu na cenu elektřiny negativně působí přechod na obnovitelné zdroje, které nejsou stabilní. Přesto lze spíše čekat, že cena elektřiny poklesne a držet si tedy cenu 4,7 korun za kilowatthodinu až do roku 2026 v současné době nedává příliš smysl. I z oficiálních míst je cítit mírný optimismus, situace by se měla výrazně stabilizovat a tlak na snižování ceny pokračovat.

Nepřehlédněte: Kdy vám může dodavatele elektřiny zdražit? Lze to bez vašeho souhlasu?

Nejlevnější plyn

Další nabídku pod stropem připravila společnost innogy, která nabízí plyn za nižší cenu, než je strop, a to s roční fixací. Tato nabídka se již jeví zajímavěji, neboť tak lze v průběhu roku 2023 ušetřit, a to 250 korun měsíčně oproti cenovému stropu. Jde o nabídku, která je určená pro nové zákazníky a pro zákazníky, kterým doběhla fixace. Vzhledem k tomu, že se zákazník váže jen do roku 2024, je možné o této nabídce hned na počátku roku 2023 uvažovat. Cena plynu na velkoobchodních trzích v roce 2022 byla nejvyšší v srpnu, od té doby výrazně poklesla, díky mírné zimě a tomu, že se podařilo získat dostatek LNG plynu z jiných zdrojů než z Ruska a zásobníky plynu dostatečně zaplnit. Dokupovat plyn do nich by se měl za 50 – 70 EUR, což by měla být i cena pro nové zákazníky. Ke snižování ceny přispívá také to, že Češi opravdu šetří a plynu se spotřebovalo o pětinu méně. Prognóza, že nebude na tuto topnou sezónu plynu dostatek, se naštěstí nevyplnila. Očekává se, že další topnou sezónu se budou zásobníky plnit za ještě nižší cenu.

Fixovat v roce 2023?

Ačkoliv se očekává, že by měla cena plynu a elektřiny poklesnout, stále se počítá s tím, že cena bude volatilní a že zaznamenáme určité výkyvy, ačkoliv již ne tak velké jako v roce 2022. V roce 2023 se stále jako nejvýhodnější jeví úvazky na dobu neurčitou, které lze vypovědět s tříměsíční lhůtou, je třeba vždy vědět kdy konkrétně a jaký nový úvazek zvolit. Dále je výhodné mít dobrého partnera, který situaci na trhu sleduje. Rok 2023 bude totiž přelomovým rokem, trh s elektřinou a plynem by měl projít velkou proměnou. Situace se mění velmi často, ostatně jen za rok 2022 Ministerstvo průmyslu předložilo 7 nových energetických zákonů. Kalkulator.cz takovým partnerem je. Ceny elektřiny a plynu hlídáme dlouhodobě, sledujeme veškeré změny na trhu a našim zákazníkům vždy najdeme to nejvýhodnější řešení.

NačítámNačítám