Michaela Kadlecová  | 15. 11. 2022

Zdražení elektřiny 2023 je tady

Hlavní dodavatelé elektřiny již nyní oznámili zdražování elektřiny pro ty odběratele, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou. Tyto odběratele informují dopisem. Jak je možné se proti zdražení elektřiny bránit?

K zdražování cen elektřiny a plynu dochází oproti dřívějším obdobím velmi často. Zatímco dříve se ceny zvyšovaly například jednou za rok, nyní kvůli nestálé ceně na burze elektřiny, se ceníky dodavatelů elektřiny mění co měsíc. Největší dodavatelé elektřiny nyní oznámili nové ceny pro odběratele se smlovou na dobu neurčitou. Co to pro tyto zákazníky znamená?

Chcete ušetřit na elektřině?

Pokud vám přišel zdražovací dopis, neváhejte se nám ozvat. Společně probereme vaše možnosti a poradíme vám, abyste se v situaci zorientovali. Zdarma a bez závazků. Zanechte nám své číslo a my se vám včas ozveme.

Zdražení elektřiny a plynu na dobu neurčitou

Největší dodavatelé elektřiny oznámili další zdražení elektřiny. Zatímco dříve se zdražovalo většinou až po delším období, třeba po roce, letos bylo běžné, že dodavatel zvýšil cenu i po měsíci. Zdražení elektřiny od 2023 se týká těch zákazníků, kteří odebírali elektřinu na smlouvu na dobu neurčitou. Jde o zákazníky, kteří neměli fixovanou cenu elektřiny a mohli od dodavatele odejít kdykoliv bez sankce. Těmto zákazníkům dodavatelé cenu nezvyšovali delší dobu, nynější zdražení je tedy pro ně patřičný náraz.

Který dodavatel vám zdražil? Zvolte dodavatele a podívejte se na podrobnosti.

Zdražení ČEZ

Zdražení E.ON

Zdražení PRE

Zastropování cen elektřiny a plynu

Dodavatelé oznámili zvýšení cen elektřiny vysoko nad 10 korun za kilowatthodinu, tyto ceny ale zákazníci platit nebudou, neboť od nového roku platí zastropování cen elektřiny a plynu. Platí tedy, že nejvyšší cena za kilowatthodinu silové elektřiny včetně DPH a bez distribučních a dalších poplatků činí 6,05 korun, u plynu jsou to tři koruny. Zastropování cen elektřiny a plynu by mělo platit po celý příští rok.

Zdražovací dopisy

Dodavatelé právě nyní rozesílají těmto zákazníkům dopisy, ve kterých je informují o tom, že se cena energií zvyšuje. V dopise dodavatel dále uvádí, že současně platí zastropování cen elektřiny a plynu a informuje o tom, jakou cenu energií bude mít konkrétní zákazník. Ačkoliv jsou totiž základní ceny zastropované, například u elektřiny je konečná cena různá kvůli rozdílným cenám za distribuci. Poplatky za distribuci se totiž liší podle distribuční sazby a toho, zda zákazník odebírá elektřinu v nízkém a vysokém tarifu. Dále má vliv hodnota měsíčního rezervovaného příkonu. Zákazník se dozví také to, jaké má platit měsíční zálohy.

Jak se bránit zdražení?

Pokud takový dopis obdržíte, neváhejte se nám ozvat na e-mial info@kalkulator.cz, nebo telefon +420 253 253 100. Do e-mailu můžete přidat ofocený zdražovací dopis, ve kterém vám dodavatel změnu cen oznamuje. Naši specialisté posoudí vaši situaci a případně navrhnou výhodnější řešení, například v podobě jednoletého fixovaného tarifu, který je pod úrovní zastropovaných cen.

Využijte Hlídacího vlka

Smlouvu si můžete ohlídat díky naší unikátní službě Hlídací vlk. Ta je zcela zdarma a představuje účinnou pomoc s vysokými cenami elektřiny. Do Hlídacího vlka můžete nahrát svou smlouvu (případně můžete tuto službu začít používat ve spolupráci s naším specialistou) a služba vám bude hlídat konec smlouvy, včas upozorní, že je vhodné se rozhlédnout po výhodných cenách, a to bez rizika a bez jakýchkoliv závazků.

Jak na Hlídacího vlka?

Naše unikátní služba vám ohlídá smlouvy a včas se ozve s výhodnými nabídkami.

Nižší cena za distribuci elektřiny

Ceny za distribuci elektřiny v roce 2023 poklesnou, a to průměrně o 16,7 % oproti roku 2022. Konkrétně u společnosti ČEZ Distribuce o 17 %, u EG.D 15,4 % a u distributora PRE o 18,1 %. Náklady na regulovanou část ceny elektřiny například u bytu s malou poklesnou o 625 korun, u domu, který se vytápí tepelným čerpadlem se spotřebou zhruba 12 MW o 3800 korun. Zatímco v roce 2021 tvořila regulovaná část ceny elektřiny zhruba polovinu celkové ceny, nyní kvůli stoupajícím cenám silové elektřiny jde zhruba o pětinu.

NačítámNačítám