Michaela Kadlecová  | 19. 9. 2022

Půjčky, které mají smysl

S půjčkami má zkušenost drtivá většina z nás. Naštěstí jen malá část z nich jsou problematičtí dlužníci, kteří si půjčují na nesmyslné účely. Které jsou půjčky, po kterých má smysl sáhnout?

Podle údajů České bankovní asociace jsme si v roce 2021 napůjčovali skoro 2 biliony korun, s půjčkou má zkušenost přes 80 % procent z nás. Z toho byly 1 519 miliardy korun úvěry na bydlení a jen 272 miliard tvořily úvěry na spotřebu. S českým národem to tedy není rozhodně tak zlé a neplatí, že bychom si půjčovali hlavně na vánoční dárky a na dovolenou, tedy na zcela zbytné záležitosti. Meziročně se zadluženost dokonce ještě zvýšila, a to o více jak 400 miliard, v drtivě většině se ale jedná o dluhy z hypotéčních úvěrů. Například na vánoční dárky si podle průzkumu České bankovní asociace půjčuje každý desátý z nás, ačkoliv 95 % odpovídajících uznává, že půjčka na vánoční dárky není dobrý nápad. Podle údajů Institutu prevence a řešení předlužení většina exekucí není vedena proti dlužníkům, kteří si půjčili zbytečnou půjčku, ale na vině jsou hlavně nesmyslné a dnes již nezákonné penále, úroky a přebujelé příslušenství půjčky. Jak je vidět, Češi nepatří v Evropě mezi ty, kdo se zadlužují většinou nesprávně. Dokáží totiž dobře rozlišit, která půjčka je investicí a její splácení se vyplatí a která půjčka je zbytná a pořízená věc, nebo služba nás přijde hodně draho. Jaké jsou půjčky, které mají smysl a nemusíte se rozhodně stydět o ni usilovat?

Chcete poradit s výběrem půjčky?

V naší kalkulačce půjček stačí zadat, kolik si chcete půjčit a jak dlouho hodláte splácet. Získáte seznam bankovních i nebankovních půjček, které pro vás připadají v úvahu.

1. Půjčka na pořízení bydlení

Hypotéka je určitým zabezpečením do budoucna a jištěním toho, že na stará kolena nebudete muset hledat bydlení, které pro vás bude dostupné. Po obrovském boomu hypoték v posledních letech, který nastartoval nebývalý růst cen nemovitostí, nyní zažívá hypotéční trh útlum. Převažují hypotéky na rekonstrukci nemovitostí, které mají velký smysl. Ceny stavebních materiálů rostou a čím dříve svou nemovitost opravíte, tím výhodnější cenu získáte.

Přečtěte si: Pojištění nemovitosti při hypotéce

2. Půjčka na ekologické úspory

Současným hitem jsou úspory na vytápění, na které spotřebujeme naprostou většinu energií. Podle analýzy Asociace výrobců minerální izolace jsou stále dvě třetiny rodinných domů nezateplené. Jedná se většinou o starší stavby v menších obcích, ve kterých žijí nízkopříjmové skupiny obyvatel, velmi často senioři. „Pokud chce domácnost ušetřit, vyplatí se i dílčí investice, například do zateplení střechy. Realizace stojí obvykle od 50 do 80 tisíc Kč, a tepelné ztráty přitom sníží o 20 %. Investice se obvykle vrátí do pěti let. Další úsporná opatření lze provést později,“ uvádí Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. Půjčky na to, abyste své obydlí zabezpečili řádně před úniky tepla, jsou tedy velmi racionální. Navíc lze na celou řadu dílčích vylepšení, počínaje zateplením obydlí až po tepelná čerpadla čerpat dotace, ať už Kotlíkové dotace, nebo dotace Nová zelená úsporám.

Přečtěte si: Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti?

3. Půjčka na vzdělání

Také vzdělání je investicí, která nám zajistí lepší podmínky, až budeme shánět práci a budeme si říkat o plat. Vzdělání zvyšuje naši cenu na trhu práce. V České republice se na státních vysokých školách školné neplatí, na soukromých vysokých školách činí desítky tisíc za semestr. Na druhou stranu, například koleje stojí stále více a pro některé studenty mohou být nedosažitelné, což je od vzdělávání vzdaluje, což je škoda. V současné době se již neposkytují účelové půjčky na vzdělání, ty ale mohou nahradit neúčelové bankovní i nebankovní půjčky.

4. Konsolidace půjček

Pokud jste si půjčili u několika různých bank, či nebankovních subjektů s různými podmínkami, mohli byste se zajímat o možnost sloužit půjčky do jedné a tu splácet za jedněch podmínek jedné bankovní či nebankovní instituci. Refinancování půjček by vám mohlo ušetřit nemalé peníze, navíc pro vás bude mnohem jednodušší půjčku sledovat a nezapomenete na žádnou splátku. Hodí se pro takové srovnání půjček kalkulačka? Ano, využít ji můžete i pro to, abyste poptali jednu hlavní půjčku, do které své ostatní půjčky schováte. Využijte také srovnání nebankovních půjček, ty vám mohou poskytnou zajímavé podmínky.



NačítámNačítám