Michaela Kadlecová  | 15. 7. 2022

Jak mají české domácnosti řešit vysoké ceny elektřiny a plynu?

Pro české domácnosti nastalo velmi těžké období. Mnohé z nich mají obavy, jak budou hradit účty za elektřinu a plyn a zda budou mít dost prostředků, aby dokázaly své příbytky dostatečně vytopit.

Domácnosti se v současné době nacházejí ve velmi těžké situaci, neboť jsou ohroženy stoupajícími cenami energií: „Situace se bohužel zhoršuje každým dnem. Ceny plynu a elektřiny jsou na světových trzích stále na pěti až šestinásobku loňských cen. To se samozřejmě postupně promítá nejen do cen energií pro domácnosti, ale i firem, které to dále promítají do cen zboží a služeb a výsledkem je rekordní inflace. Připočteme-li k tomu vysoké ceny pohonných hmot a úrokových sazeb, je jasné, že situace zacloumá rozpočtem většiny domácností. Zatímco u středních vrstev to bude znamenat snížení životní úrovně, tak u nízkopříjmových domácností to budou vážné existenční problémy. Bez cílené pomoci to může mít fatální následky,“ upozorňuje Radek Hábl, ředitel Institutu prevence a řešení předlužení, který se zabývá dopady ekonomické situace na zaměstnance.

Přečtěte si: Kdy se spíná nízký tarif? Máte správně nastavenou distribuční sazbu elektřiny?

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele elektřiny, nebo plynu?

Nechte si zavolat a my vám poradíme s výběrem. Propočítáme vám různé nabídky dodavatelů a vybereme toho nejlepšího. Stačí vepsat vaše číslo a my se ozveme, zdarma a nezávazně.

Problémy má i střední třída

Jedná se i o domácnosti v hladině středních příjmů: „Podle výzkumu, který jsme v květnu 2022 realizovali ve spolupráci s PAQ Research a který sledoval reakce domácností na rostoucí ceny energií, se ukázalo, že již i 50 procent nadstandardně příjmových domácností deklaruje určitou míru finančních potíží kvůli zvyšování cen energií. U lidí v příjmové chudobě jde o 90 procent,“ říká Radek Hábl. Růst energií není rozhodně konečný: „Důležité je také zmínit, že ceny energií, které aktuálně vidíme v nových cenících dodavatelů energií, ještě zdaleka neodpovídají cenám na evropském trhu a budou tak výrazně růst i nadále,“ předpovídá Radek Hábl. Institut prevence a řešení předlužení připravil projekt Energie bez exekucí: „Cílem je navrhnout a prosadit konkrétní doporučení pro stát, domácnosti, dodavatele energií i firmy a zmírnit tak negativní dopady energetické krize. S Institutem na projektu spolupracují zástupci byznysu, odborné veřejnosti i neziskové sféry. Web www.energiebezexekuci.cz je platformou zmíněných doporučení a slouží jako návod i rozcestník pro domácnosti, zaměstnavatele, dodavatele energií i stát,“ informuje Radek Hábl.

Nepřehlédněte: Polovina domácností má problémy s placením za elektřinu a plyn

Místo plošných opatření tarif pro ohrožené skupiny

Vláda České republiky se snaží domácnostem pomáhat: „Řada opatření vládního Deštníku proti drahotě, mezi které patří například zvýšení životního a existenčního minima či normativů na bydlení, určitě v první fázi pomohla. V tuto chvíli už jsou ale nedostatečná, protože inflace a ceny energií dále stoupají a situace se ještě bude dále zhoršovat. Rozhodně je tedy správně, že se vláda rozhodla k 1. 7. 2022 znovu zvýšit životní minimum o dalších 8,8 procent. Je ale třeba, aby vláda zvýšila i normativy na bydlení,“ apeluje Radek Hábl. Doporučuje, aby se vláda více soustředila na cílenou pomoc: „Plošná pomoc povede k dalšímu růstu inflace, která ve finále nejvíce dopadne opět na nízkopříjmové domácnosti. Vzdát se tedy populistických nástrojů typu příspěvek 5000 korun na každé dítě, který míří až na 70 procent domácností s dětmi, či snížená daň 1,50 korun na pohonné hmoty, které jen vysávají finance z již velmi zatíženého státního rozpočtu a soustředit se místo toho na cílené kroky. V tomto kontextu je třeba urychleně definovat a přijmout sociální tarif pro ohrožené skupiny, nikoli na všechny domácnosti, jak zní aktuální návrh.“

S tím, jak situace okolo zdražení přituhovala, schválila nakonec vláda během letních prázdnin tzv. úsporný tarif – fixní příspěvek, který má českým domácnostem zajistit aspoň část měsíční spotřeby za limitovanou cenu. Zároveň platí, že čím víc dokážete šetřit, tím větší část poplatků za energie vám státní dotace pokryje. Podrobnosti čtěte tady.

Příspěvek na bydlení

Hlavní pomocí pro postižené domácnosti je příspěvek na bydlení, ten ale zdaleka nečerpají ti, kdo na něj mají nárok: „Mezi aktuální nástroje, jak pomoci lidem s vysokými náklady na bydlení patří příspěvek na bydlení, který vyplácí úřady práce. Bohužel jeho administrativní náročnost je natolik velká, že jej čerpá jen asi třetina domácností, které na něj mají nárok. Vláda od 1. 7. sice žádost o příspěvek v určitých aspektech zjednodušila, stále se ale jedná o poměrně náročný proces.“ Příspěvek je určen domácnostem, které vydávají na bydlení více než 30 procent (v Praze 35 procent) svých příjmů, lze jej čerpat až 3 měsíce zpětně. „Průměrná výše příspěvku na bydlení je aktuálně 4084 korun měsíčně a může tak výrazně pomoci s úhradou vysokých nákladů na energie. Proces vyplnění žádost stále není úplně jednoduchý a proto oceňujeme, že se vláda vydala cestou k postupného jeho zjednodušení. V rámci iniciativy Pro energie bez exekucí proběhlo také školení zaměstnanců Pražské plynárenské, která tak bude moci svým klientům s žádostí o příspěvek na bydlení trochu pomoci,“ informuje Radek Hábl.

Pro info: Kdy vám může dodavatele elektřiny zdražit? Lze to bez vašeho souhlasu?

Řešení? Úspory, nastavení záloh a komunikace

Jaká jsou doporučení pro ohrožené domácnosti, aby neskončili v dluhové pasti a exekuci? „V první řadě je třeba se zaměřit na úsporná opatření - snížit spotřebu energií a lépe svou spotřebu řídit, pravidelně si ji kontrolovat. Dále si udělat revizi svého domácího rozpočtu a snížit výdaje na zbytné věci. Důležité je také nastavit si správně zálohy, aby po 12 měsících nenásledovalo nepříjemné překvapení v podobě mnohatisícového nedoplatku,“ radí Radek Hábl. Hlavní je se se svým problémem neschovávat: „Pokud se domácnosti dostanou do finančních problémů, zejména v souvislosti s vysokým nedoplatkem, doporučujeme včas a aktivně komunikovat s dodavateli energií a požádat například o splátkový kalendář. Je také možné oslovit kontaktní pracoviště úřadů práce či bezplatné občanské poradny. Přehledně a podrobně jsou doporučení pro všechny domácnosti na samostatné stránce iniciativy www.energiebezexekuci.cz/domacnosti,“ uzavírá Radek Hábl.



Jak na vysoké ceny elektřiny a plynu?

- Prověřte, zda nemáte nárok na příspěvek na bydlení

- Nastavte si správně zálohy

- Snažte se o úsporu energií

- Komunikujte s dodavateli

NačítámNačítám