Michaela Kadlecová  | 24. 5. 2022

Pojištění storna zájezdu a covid

Po dvou letech významných omezení můžeme poměrně volně cestovat. Toho hodlá využít jistě hodně z nás, mnozí se ale obávají, co se může stát, pokud se epidemická situace v některé zemi zhorší. Mohou přijít o peníze a pomůže jim v takovém případě pojištění storna zájezdu?

Jak na storno zájezdu?

Zájezd si mnohdy pořizujeme opravdu brzo. Někteří si potřebují svou dovolenou dopředu naplánovat, například kvůli své práci, dále kvůli dětem, které mají prázdniny, a nechtějí obsazenost zájezdu řešit na poslední chvíli. Takto získají jistotu, že v určitém období mají rezervovaný zájezd, navíc mohou zájezd získat za výhodnější cenu díky včasné platbě. Zájezdy se objednávají i na více jak půl roku dopředu. Ačkoliv si tuto dobu plánujeme, může se stát, že na zájezd odjet nemůžeme, například kvůli závažným pracovním, nebo osobním důvodům a požadujeme storno zájezdu. Při pořízení zájezdu uzavíráte s cestovní kanceláří smlouvu, která obsahuje i podmínky storna zájezdu. A jako každá smlouva má i tato svá pravidla pro její zrušení, tedy pro storno zájezdu. Pokud na zájezd nemůžete odjet, cestovní kancelář po vás bude vyžadovat, v souladu s § 2533 občanského zákoníku, nemalé storno poplatky. Jste tedy postiženi hned dvojnásobně, nejenom že neodjedete na vysněnou dovolenou, ale také musíte uhradit peníze za objednaný zájezd. Pojištění storna zájezdu slouží právě k tomu, abyste se placení storno poplatků vyhnuli. Většinou se jim nevyhnete docela, protože se pojištění storna zájezdu sjednává se spoluúčastí, většinou jde o spoluúčast ve výši 20 %. Jde ale o poměrně mnohem nižší částku, než pokud byste museli storno poplatky zájezdu platit celé.

Přečtěte si: Máte uzavřít havarijní pojištění na dovolenou?

Sháníte výhodné cestovní pojištění?

Využijte naši kalkulačku cestovního pojištění a sjednejte si ho například cestou na letiště. Pojistit můžete i více osob najednou a po zaplacení online bude pojištění hned platné.

Pro koho je pojištění storna zájezdu?

Pojištění storna zájezdu si zákazník většinou sjednává ještě v cestovní kanceláři. Pokud si sjednáváte několik měsíců dopředu zájezd do exotické destinace za cenu mnoha desítek tisíc, pak vás jistě uhrazení dalších pár tisíc za storno nijak neohrozí. I v takovém případě se ale připravte na to, že budete cestovní kanceláři kvůli spoluúčasti doplácet. Pokud jedete na levnou dovolenou, pak pro vás asi pojištění storna zájezdu ztrácí smysl. Cena pojištění storna zájezdu je závislá na ceně zájezdu, jedná se o určité procento této ceny. Zároveň je cena tohoto zájezdu ohraničená. Například u Kooperativy je cena pojištění storna 3 % z ceny zájezdu a maximální cena na osobu je 75 000 korun. Pojištění se musí sjednat do určité doby po zaplacení zájezdu.

Chcete poradit s cestovním pojištěním?

Hodláte cestovat a nevíte, jak se pojistit? Zanechte nám svůj telefon, brzo se ozveme a probereme s vámi vaše možnosti.

Kdy je možné uplatnit pojištění storna zájezdu?

Pokud se zkrátka a dobře rozhodnete, že se vám na zájezd nechce, pak pojištění storna zájezdu uplatnit nelze. Nejčastějším důvodem pro uplatnění je zřejmě nenadálá nemoc, nebo úraz, úmrtí v rodině, rozsáhlá škodě na majetku, podání žádosti o rozvod, nebo nezaviněná výpověď ze zaměstnání. Také u pojištění storna zájezdu platí hromada výluk z pojištění. Pokud by klient o nemoci věděl již při uzavírání smlouvy na zájezd, pak by mu storno poplatky pojišťovna neuhradila. Dále pojištění neplatí v případě komplikací s těhotenstvím, nepřidělení dovolené, nezískaného víza, pokusu o sebevraždu, nebo zhoršení psychického stavu.

Info: Co je krátkodobé cestovní pojištění?

Storno poplatky zájezdu a covid

Pandemie covidu je sice na ústupu, na druhou stranu se stále najdou země, ve kterých zuří zcela nepokrytě, jako je například KLDR. Aktuálně nepozorujeme žádné zhoršení epidemiologické situace. Nepředpokládáme, ve byste cestovali právě do této země, ale fakt je, že stát se může cokoliv a není zcela vyloučené, že se epidemie vrátí a někde znovu vypukne. "Zvýšený zájem aktuálně nepozorujeme. Pojištění storna zájezdu bylo vždy hlavním „lákadlem“ ke koupi cestovního pojištění. Takže cca 90% pojistek je včetně storna zájezdu a toto číslo je poměrně konstantní v posledních letech," uvádí Jiří Rippel z cestovní kanceláře Invia. Jak by se v takovém případě pohlíželo na nutnost platit storno poplatky? V případě, že bude v zemi, do které máte zakoupený zájezd, zuřit epidemie, pak se tato epidemie bere jako vyšší moc. Jde o podobnou situaci, jako kdyby zde vypukla například válka, nebo přírodní katastrofa. Pokud by byla epidemická situace skutečně neudržitelná a země by zakázala, aby do ní mohli cestovat turisté, pak se zájezd zruší z vyšší moci. Za běžných podmínek je cestovní kancelář povinná vám peníze za zájezd vrátit. V minulých dvou letech ale Ministerstvo pro místní rozvoj cestovním kancelářím díky tzv. lex voucher umožnilo cestovkám místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna loňského roku vydávat klientům poukazy. Nyní jsou ale opět běžné podmínky, takže pokud dojde ke stornu zájezdu a jeho zrušení, měla by vám cestovní kancelář vrátit veškeré prostředky. Co když onemocníte covidem na dovolené? "Cestovní připojištění Special plně hradí rizika spojena z onemocněním covid v destinaci. Tedy pojišťovna hradí veškeré náklady na léčbu či karanténu v případě pozitivního testu," upozorňuje Jiří Rippel.

Nepřehlédněte: Co je to cestovní pojištění VZP?

Pojištění storna letenek

Využijete pojištění na storna letenek? Toto pojištění slouží k tomuto účelu, ale je třeba pamatovat, že pojištění storna letenek kryje pouze skutečnou letenku. Pokud si pořizujete letenky od tzv. lowcostové společnosti, často s podivem zjistíte, že samotná letenka je pouze zlomek ceny, polovinu může tvořit tzv. palivový příplatek. V současné době navíc prudce vzrostla cena ropy, je nejvyšší od roku 2008, což znamená, že výrazně roste i palivový příplatek a letenka v 2022. Pojištění storna letenek se tedy vyplatí v případě, že je tento palivový příplatek výrazně nižší, než je cena letenky.

NačítámNačítám