Michaela Kadlecová  | 11. 8. 2021

Havarijní pojištění na dovolenou

Chystáte se na dovolenou autem a obáváte se toho, že by vaše vozidlo mohlo dojít k úhoně? Celoroční havarijní pojištění vám přijde příliš drahé a myslíte, že pro vaše auto zbytečné? Pak pro vás může být řešením havarijní pojištění na dovolenou.

Dobu si nemůžete volit

Havarijní pojištění se běžně sjednává na rok. Vyhledávají ho hlavně majitelé novějších vozů, nebo vozů, které mají stále vysokou hodnotu a jakkákoliv oprava se může pěkně prodražit. Na dovolené na nás ale může číhat více nástrah, navíc se jistě hodí asistenční služby, které pojišťovny i ve vzdálené zemi nabízejí. Havarijní pojištění na dovolenou má smysl uzavřít i pro vozy, kterými běžně nejezdíme, například pro karavany, nebo kabriolety. Krátkodobé havarijní pojištění nabízí jen několik pojišťoven, jde o Allianz, Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct nebo UNIQA. Průměrná cena krátkodobého havarijního pojištění v přepočtu na měsíc je vyšší, celkově je pochopitelně průměrná cena havarijního pojištění nižší. Pokud například průměrné „havarijko“ činí 8200 korun, za krátkodobé havarijní pojištění zaplatíte několik set korun, nejde tedy o nejlevnější havarijní pojištění. Někteří „vykukové“ by se domnívali, že lze uzavřít běžné havarijní pojištění a to po návratu z dovolené vypovědět. To ale není moudré. Při jednorázovém případu pojišťovna takové jednání nevyšetřuje, ale pokud byste se ho dopouštěli opakovaně, pak bude důsledně trvat na detailním prošetření případné likvidace a je možné, že vám uzavření nového havarijního pojištění nepovolí. Na vozidlo je třeba mít uzavřené pochopitelně povinné ručení. V ceně havarijního pojištění se zobrazí také dosavadní bezškodní období, tedy bonusy za bezpečnou jízdu.

Přečtěte si také: Nečekejte se srovnáním pojištění na poslední chvíli. Většinou je už pozdě

Chcete výhodné havarijní pojištění?

Sjednejte si ho ještě dnes díky kalkulačce havarijního pojištění na Kalkulator.cz. Stačí vám pouze registrační značka.

Proti čemu se pojistíte?

Krátkodobé havarijní pojištění se většinou sjednává ve variantě All risks, tedy jste kryti proti všem rizikům. Jak proti tomu, pokud utrpíte škodu při nějaké nehodě, která vznikne vaším zaviněním, ale také proti odcizení vozidla, poškozením živly, nebo vandalismem. Krátkodobé havarijní pojištění se většinou sjednává se spoluúčastí, minimálně od tisíce korun. To znamená, že v případě škody neobdržíte celou částku pojistného plnění, ale pouze její poměrnou část.



Na jak dlouho?

Rozdílná je také doba, po kterou je možné si krátkodobé havarijní pojištění uzavřít. Tu si nelze vybrat libovolně, ale je třeba se přizpůsobit nabídce pojišťovny. Nejkratší je období 14 dnů, maximální pak čtvrt roku. Do ceny havarijního pojištění se započítává také místo trvalého bydliště majitele vozu. Pokud bydlíte ve velkém městě, bude cena havarijního pojištění nižší než v na malém městě nebo vesnici. Důvod je snadný, doprava zde není tak hustá a je menší šance, že budete havarovat. Dále se sděluje cíl vaší cesty, ne všechny pojišťovny ale cíl zajímá. Některé pojišťovny uvádějí, že cíl chtějí vědět kvůli dostupné síti asistenčních míst.



Stav a stáří vozidla

V ceně havarijního pojištění hraje roli také stáří a stav vozidla. Před začátkem platnosti havarijního pojištění je třeba odvézt auto do servisu k prohlídce. Pokud máte u pojišťovny uzavřené povinné ručení, prohlídku vám může odpustit. Cenu vozidla většinou stanovuje pojišťovna podle svých tabulek. Nemá tedy smysl svoje auto jakkoliv přeceňovat, neboť dostanete pouze částku, kterou pojišťovna odsouhlasí.

Nepřehlédněte: Rozsah pojištění domácnosti je definován smlouvou

NačítámNačítám