Michaela Kadlecová  | 18. 5. 2022

V českých domácnostech se budou montovat chytré elektroměry

Distributoři elektřiny budou v blízké době měnit svým zákazníkům elektroměry. Ty nové budou vybavené nejmodernější technologií, díky které bude možné provádět odečty elektřiny na dálku a nebude již nutná návštěva kontrolora. Co to bude obnášet pro odběratele?

Odečet elektroměru

Odečet elektroměru se doposud provádí podobně jako před několika desetiletími. Na odběrné místo se dostaví pověřená osoba, která vizuálně zkontroluje elektroměr a jeho stav zapíše. Distributor nabídne většinou dva termíny, kterým se je nutné přizpůsobit a odběrné místo a elektroměr zpřístupnit. Poté tyto údaje zpřístupní distributorovi a ten dodavateli elektřiny, který vystaví vyúčtování a zašle fakturu za elektřinu. Toto měření je jednak náchylné k lidské chybě, zároveň předpokládá spolupráci mezi distributorem a odběratelem. Díky chytrému měření tyto problémy zcela odpadnou a odečet elektřiny se stane zcela automatickou záležitostí, ke které nebude třeba žádná interakce.

Přečtěte si: Jak zjistíte termíny odečtu elektřiny?

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele elektřiny?

Získat nového dodavatele elektřiny není snadné, mnoho dodavatelů nepřijímá nové zákazníky, nebo nabízí elektřinu za velmi vysoké ceny. Poradíme vám s výběrem dodavatele a nabídneme rozumné ceny elektřiny. Nechte nám na sebe telefon a brzy se ozveme.

Instalace chytrých elektroměrů

Díky moderním technologiím již nebude osobní návštěva zástupce distributora potřebná. Veškerá data z elektroměru budou pro distributora a dodavatele elektřiny přístupná kdykoliv, 24 hodin denně. Chytré elektroměry jsou zařízení, která umožňují rádiovou komunikaci. Data z elektroměru se odesílají bezdrátově na bránu a ta je dále distribuuje na vzdálený server, kde se zpracovávají a je možné si je zobrazit v aplikaci. Chytré elektroměry budou montovat distributoři elektřiny, začít by měli v roce 2024. Začít by se mělo u firem a domácností, které mají roční spotřebu elektřiny nad 6 MWh, v první řadě jde tedy o domácnosti, které elektřinou topí. Již nyní, když se staví bytový dům, má investor povinnost vybavit ho zařízením na odečítání energií na dálku, díky kterým se odečty řeší na dálku a odběratel je stále informovaný o spotřebě. Na odběratele nebude klást instalace nových chytrých elektroměrů žádné nároky, je třeba jen ve smluvený termín zpřístupnit elektroměr pro jeho výměnu. Náklady na výměnu elektroměrů budou hradit distributoři, má jít o 1,2 miliardy korun. Nyní se hledají dodavatelé těchto elektroměrů.

Nepřehlédněte: Co vás čeká při odečtu elektřiny a plynu?

Sháníte dodavatele elektřiny?

Vyzkoušejte zcela nezávazně naši kalkulačku elektřiny a během chvíle zjistíte, kolik můžete ušetřit! O elektřině víme vše a rádi vám poradíme!

Chytrý elektroměr a spotřeba elektřiny

Pro odběratele to znamená úsporu času, nebude se nutné přizpůsobovat termínům návštěv kontrolora. Zároveň mohou díky chytrému elektroměru získat důležitá data o své spotřebě v reálném čase a konečná faktura za elektřinu pro ně nebude překvapením, dopředu budou vždy vědět, kolik elektřiny spotřebovali a kolik mají případně doplácet, a to díky aplikaci. Odběratel takto může případně omezit svou spotřebu elektřiny a ovlivnit tak to, kolik za elektřinu utratí. Výsledná podoba služby ještě není známá, a tak lze těžko říci, zda budou tato data každému odběrateli kdykoliv dostupná například prostřednictvím aplikace v mobilu, nebo zda tato aplikace bude placená. Chytrý elektroměr může do značné míry suplovat zařízení pro hlídání spotřeby elektřiny, které pracuje na bázi Internetu věcí a které si mohou všichni zákazníci s pulsním elektroměrem objednat již nyní.

Přečtěte si: Kdy vás čeká odpojení elektroměru?

NačítámNačítám