Michaela Kadlecová  | 16. 2. 2022

Kdo jsou největší žrouti energie? Jak na výpočet spotřeby elektřiny?

Účty za elektřinu se staly velmi podstatným nákladem domácího rozpočtu. Cena elektřiny je v současné době velmi vysoká a jistě vás zajímá, za co vlastně utrácíte nejvíce. Co jsou tedy ti největší žrouti elektrické energie?

Jak spočítat spotřebu elektrického spotřebiče

Pokud se bavíme o tom, kolik který spotřebič „sežere“, zkoumáme příkon elektrického spotřebiče. Jak se zjistí příkon elektrického spotřebiče a tedy výpočet spotřeby elektřiny? Informaci o příkonu spotřebiče a výpočet spotřeby elektřiny najdete v technické specifikaci výrobku, který získáte při pořízení výrobku. Příkon spotřebičů a výpočet spotřeby elektřiny se uvádí ve Wattech, zatímco cena za elektřinu je většinou v kilowattech. Příkon, který ve specifikaci najdete, informuje o tom, kolik výrobek spotřebuje za hodinu provozu. Pokud si pořizujete elektrospotřebič, je tedy vaším cílem získat takový, který má nejnižší spotřebu elektřiny. Pro lepší představu jsou dnes elektrospotřebiče rozřazeny do energetických tříd. Energetická třída udává, jak je daný spotřebič úsporný ve srovnání s ostatními. Od 1. března 2021 platí nová sedmistupňová stupnice od A do G. A je nejlepší (nejúspornější) třída energetické účinnosti a G nejhorší (nejméně účinná). To lze rychle rozpoznat podle barevného značení, které se pohybuje od tmavě zelené (A) přes žlutou a oranžovou až po červenou (G). Energetická třída nepoukazuje pouze na spotřebu elektřiny, ale také na velikost spotřebiče. Vždy je výhodnější menší spotřebič. Energeticky úsporné spotřebiče jsou dražší než méně úsporné, tato investice se ale v provozu spotřebičů poměrně brzo vrátí.

Elektrokotle a bojlery

Vytápění elektřinou je v současné době u nezateplených objektů tím zcela nejnákladnějším. K vytápění elektřinou lze použít přímotopy, které bychom měli využívat pouze na nárazové vytápění po krátkou dobu. Jejich elektrický příkon je totiž obrovský, spotřebují od 500 do 3000 Wattů. Příkon elektrokotle je variabilní, většinou od 1 kilowattu do 9 kilowattů za hodinu. Za hodinu provozu tak elektrokotel utrácí 5 až 45 korun. Pokud topíte elektřinou, můžete využívat dvoutarifní sazbu, a to až 20 hodin denně. Proto je třeba vždy vybírat takového dodavatele, který dvoutarifní distribuční sazbu nabízí. Výkon elektrokotle je regulovatelný, je tedy na vás, na kolik budete vytápět. To také závisí na tom, jak je váš dům energeticky úsporný, tedy nakolik vám teplo uniká. Příkon bojleru pro domácí užití je také mezi 1 až 9 kilowatty, liší se podle objemu bojleru a energetické třídy. Bojler spotřebovává elektřinu a nahřívá vodu také pouze tehdy, když se spíná nízký tarif. Bojler, stejně jako elektrokotle se označují energetickými štítky, díky kterým lze zjistit cenu provozu na celý rok.

Hlídací vlk pomůže ušetřit na elektřině

Nastavte si zcela zdarma naši unikátní službu Hlídací vlk. Jednoduše zadáte konec platnosti vaší smlouvy na elektřinu a Vlk vás včas upozorní, že můžete změnit dodavatele a zároveň ušetřit. Neplatíte nic a vše je automatické.

Lednice, mrazáky a vinotéky

U lednic, mrazáků a vinoték se na energetickém štítku vždy udává průměrná roční spotřeba. Je proto výhodné se poohlížet po novém spotřebiči v lepších třídách. Pokud chceme přistupovat k úsporám zodpovědně, měli bychom se zamyslet i nad velikostí lednice. Pokud sdílíte domácnost ve dvou, je americká lednice zbytečným žroutem energie. Lednice by měla stát co nejdál od jiného zdroje tepla jako topení, sporák atd. Za zdroj tepla můžeme považovat i přímé sluneční záření. Správná teplota v lednici by měla být kolem 5°C. Taková teplota zajistí, aby se jídlo nekazilo. Při nižších teplotách zbytečně plýtváme energií. U lednic a mrazáků se rozhodně vyplatí sázet na úspornější výrobky, které jsou zařazené do vyšší energetické třídy. Pokud si pořídíte dražší výrobek ve vyšší energetické třídě, pak se vám tato investice většinou vrátí už během prvního roku. Pokud srovnáte výrobek energetické třídy A a G, pak zjistíte, že můžete během roku dosáhnout až poloviční úspory energie.

Přečtěte si: Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti?

Lednice

Roční spotřeba elektřiny

Roční náklady na elektřinu

Třída A

108 kWh

627 Kč

Třída B

137 kWh

795 Kč

Třída C

166 kWh

963 Kč

Třída D

207 kWh

1 190 Kč

Myčky

Nádobí můžete mít v ruce, nebo využít myčku. Díky myčce ušetříte jistě čas, který byste jinak museli věnovat nezáživné činnosti, jak je to ale s ekonomickou výhodností myčky? Myčka spotřebovává nejenom elektřinu, ale také vodu, proto se pro posouzení ekonomické výhodnosti bere do úvahy spotřeba elektřiny a vody. Pokud vodu ohříváte elektřinou, pak je mytí nádobí v myčce jistě výhodnější. Náklady na ruční mytí ještě vzrůstají, pokud nádobí myjete pod tekoucí teplou vodou. Do myčky se napouští studená voda, takže neplatíte náklady za ohřev, jako náklad se považuje pouze příkon myčky. Energetické třídy myček se opět označují písmeny A až G. Výpočet spotřeby elektřiny se řídí úsporností myčky. Ty nejúspornější myčky ročně spotřebují kolem 180 kWh, což je zhruba 850 korun ročně. Ty nejméně úsporné myčky třídy F mají spotřebu kolem 300 kWh ročně a přijdou vás tedy na 1407 korun ročně. Ještě větší rozdíl je ale ve spotřebě vody, ta může být až trojnásobná. Pokud používáte myčku, opět ji zapínejte až tehdy, když ji zcela naplníte a snažte se využívat úsporný program. Tzv. chytré myčky díky senzorům přizpůsobují objem vody a elektrickou energii míře znečištění nádobí.

Program

Spotřeba kWh

Cena za 1kWh

Cena za 1 cyklus

Cena za 5 cyklů za týden

Cena za rok (5 cyklů týdně)

Intenzivní (hrnce) 70° / 15l vody

1,6

4,69

7,504

37,52

1951,04

Eco 55° / 9,6l vody

0,76

4,69

3,564

17,82

926,74

Sklo, hrnky 50° / 8,5l vody

0,7

4,69

3,283

16,42

853,58

Jak na levnou elektřinu?

Chcete zjistit, za kolik byste mohli odebírat elektřinu a kolik byste případně mohli ušetřit, pokud byste změnili dodavatele elektřiny? Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny, ke které potřebujete pouze svou poslední fakturu. Údaje z ní do kalkulačky dosadíte a hned vám prozradíme možnou úsporu. Zdarma a rychle.

Sušičky

Tyto elektrospotřebiče výrazně zkracují čas, který je třeba pro schnutí prádla. Navíc se díky sušení vytáhne z prádla ještě další špína a v neposlední řadě není třeba počítat s prostorem pro sušení prádla. Sušičky jsou energeticky náročné spotřebiče, takže pokud je například teplé počasí a máte k dispozici místo, kde lze prádlo bez problémů usušit, je třeba doporučit tento způsob sušení. Jak dosáhnout nejúspornějšího sušení? Před každým čištěním odstraňte nečistoty z filtru sušičky. Dejte přednost sušičce, která má zabudované čidlo vlhkosti prádla a která se tak automaticky vypne. Sušte spolu stejné materiály, syntetické materiály jsou mnohem dříve suché než bavlna. Sušička té nejvyšší energetické třídy má oproti střední třídě úsporu průměrně tisíc korun, podle ceny elektřiny jde však o různé ceny. Rozdíl mezi cenou pořízení je zhruba poloviční, což činí asi 7 000 korun.

Průměrná spotřeba na 200 cyklů (kWh)

Průměrná spotřeba za 1 cyklus (kWh)

Cena za 1kWh

Cena za jeden cyklus

cena za 144 cyklů (sušení 3x týdně)

cena za 52 cyklů (sušení 1x týdně)

288

1,44

4,69

6,7536

972,52

351,2

NačítámNačítám