Michaela Kadlecová  | 16. 12. 2021

Kolik spotřebuje elektřiny největší domácí vánoční výzdoba v Česku? Svítí i přes zdražení elektřiny

Vánoce jsou tady a s ním také vánoční výzdoba a osvětlení domu ve stylu filmu Sám doma. Bohužel se nacházíme v čase, kdy elektřina výrazně podražila, takže nás bude vánoční svícení stát o něco více než loni.

Za vánoční osvětlení zaplatí tisíce

Pan Václav Trunec z Chotovic u Litomyšle je skutečným rekordmanem. Na jeho vánoční světelnou výzdobu se jezdí lidé dívat až zdaleka, je totiž opravdu monumentální. Dům a zahradu si takto zdobí již od roku 2001 a že by letos v tradici nepokračoval, i přes zdražování elektřiny neuvažoval: „To, že bych kvůli vývoji cen elektřiny letos nerozsvítil, jsem nezvažoval,“ řekl nám pan Trunec. Letošní energetická krize se ho naštěstí nedotkla: „Problém s dodávkou elektřiny jsem neřešil. Jsem stále u jednoho dodavatele, a to je ČEZ a tam zůstanu,“ konstatoval Václav Trunec. Nicméně i jeho dodavatel elektřiny zdraží a za provoz vánočního osvětlení bude tedy platit o něco více: „Osvětlení se malinko prodraží protože navýšení ceny bude od 1.1.2022,“ připustil. Za světelnou výzdobu loni platil 6000 korun: „Loňská spotřeba nebyla tak hrozná, navýšení bylo asi asi o 3 000 korun za měsíc a svítí to dva měsíce.“

Deseti tisíce žárovek

Jeho osvětlení je neuvěřitelně propracované a tak je třeba se vždy pořádně připravit: „Na výzdobě jsem začal pracovat koncem září. Svítit se bude od první adventní neděle do 6.1.2022. Do konce ledna je osvětlení zapojené, takže je možné ho kdykoliv rozsvítit na zavolání, nebo objednání." Vánoční výzdobu pana Trunce tvoří 50 592 kusů LED žárovek, 23 813 kusů klasických žárovek, celkem jde o 74 405 kusů. Dále se sestává z 391 úseků, 365 trafostanic, 2501 metrů přívodních kabelů, 10021 metrů řetězů, 116 kusů prodlužovaček v délce 442 metrů, 538 kusů zásuvek. Spotřeba LED žárovek činí 1,632 kWh, spotřeba klasických žárovek 4,370 kWh, celkem jde o spotřebu 7,566 kWh, kterou lze připodobnit k provozu klasické trouby.

cena vánočního osvětlení
Vánoční osvětlení pana Trunce
Václav Trunec



Končí vám fixovaný tarif a obáváte se zdražení elektřiny?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny a nechte si poradit a vyhledat nového dodavatele elektřiny. Nezávazně, zdarma a během chviličky. Cena za kwh vás překvapí.

V Praze je vánoční osvětlení za miliony

Tradičně velkolepě osvětlují svá centra také města. V Praze stojí toto osvětlení miliony: „Městská rada v listopadu 2019 rozhodla o výběru dodavatele k veřejné zakázce s názvem „Zajištění pronájmu, montáže a demontáže včetně revize a oprav vánočního osvětlení na území hl. m. Prahy v roce 2019-2023“. Ve veřejné zakázce zvítězila společnost MK - mont illuminations s.r.o. s nabídkovou cenou 19 280 000 korun bez DPH. Společnost tak zajišťuje vánoční osvětlení na pět let, za cenu 3 856 000 korun bez DPH za rok. Hlavní město zajišťuje osvětlení typicky v ulicích v centru města - například na Mariánském, Staroměstském a Václavském náměstí; na Masarykově, Smetanově a Dvořákově nábřeží; anebo v ulicích Evropská a Na Příkopě. Ve zbylých lokalitách Prahy si osvětlení zajišťují jednotlivé městské části,“ uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman.



Vánoční osvětlení pana Trunce
Vánoční osvětlení pana Trunce
Václav Trunec



U LED řetězu nevadí ani zdražení elektřiny 2021

Povedenou a uchvacující výzdobu panu Truncovi můžeme jen závidět. Svůj dům zdobí alespoň umírněně mnoho z nás a jak se zdá, energetická krize a zdražení elektřiny nám na chuti zdá se neubralo, na vánoce si zkrátka nenecháme nikdy sáhnout. Pokud jste se rozhodli pro vánoční výzdobu, je vždy výhodnější dát přednost řetězům s LED žárovkami, jejichž spotřeba elektřiny je zhruba desetkrát menší. Zatímco řetěz má příkon kolem 5 – 6 kwh, žárovkový řetěz 20 až 40 kwh. Náklady na hodinu svícení se budou výrazně lišit u těch, kteří doposud užívají fixované úvazky u dodavatelů elektřiny, a u těch, kdo sklouzli do režimu dodavatele poslední instance, nebo jim fixované úvazky skončily a jejich dodavatel elektřiny masivně zdražil.

Jak je vidět, vánoční osvětlení nás nezruinuje ani v divokých dobách, kdy zdražování elektřiny stále nekončí. Vánoce si tedy můžeme užít tak, jak jsme je milovali v minulosti bez obav o výši faktury za elektřinu i tehdy, pokud jste přišli o svého dodavatele elektřiny, museli jste strpět vysoké ceny elektřiny v režimu DPI, nebo v běžném tarifu dodavatele. Pokud se vaše smlouva s dodavatelem elektřiny chýlí ke konci a vy se bojíte zdražení elektřiny 2022, začněte se již nyní pátrat po budoucím dodavateli. Kalkulátor.cz vám již nyní může pomoci v tomto hledání díky kalkulačce elektřiny, kam stačí zadat údaje o své spotřebě, dále tarifu, jističi, distribuční sazbě apod., případně nahrát své vyúčtování a operátor vše vyplní za vás. Během chvíle můžete zjistit dostupnou nabídku tarifů elektřiny a vybrat si.

Vánoce u pana Trunce
Vánoce u pana Trunce
Václav Trunec
Vánoce u pana Trunce
Vánoce u pana Trunce
Václav Trunec



Typ osvětlení

Příkon

Cena 2020

Cena 2021

LED řetěz 5 metrů 500 LED

9W

14 Kč

30 Kč

Vánoční řetěz - 500 LED diod

6 W

11 Kč

26 Kč

Žárovkový řetěz - 32 žárovek

45 W

80 Kč

156 Kč

Vánoční svícen 7 LED diod

1 W

2 Kč

4 Kč

Vánoční svícen s pěti žárovkami

19,8 W

35 Kč

70 Kč

NačítámNačítám