Michaela Kadlecová  | 17. 8. 2021

Zajímá vás úspora energií?

Dnes jsme doslova bombardováni titulky o tom, že elektřina a další energie zdražují. Vašemu domácímu rozpočtu tak hrozí, že zchudne o mnoho tisíc ročně. Jak šetřit a dosáhnout úspory energií?

K úspoře energiemi navíc vyzývají nejenom ekologické organizace, ale také vládní koncepce energetiky. Výroba elektrické energie je totiž stále zatížená produkcí spalin a přispívá ke vzniku skleníkového efektu. Pokud budete tedy elektřinou šetřit, může vás hřát u srdce nejenom to, že zaplatíte méně za fakturu za elektřinu, ale také budete šetřit přírodu. Nad úsporou energií je třeba přemýšlet celoročně, v dlouhodobém kontextu. My vám přinášíme jednoduché tipy na to, jak zkrotit vaše účty za elektřinu, které vás nebudou nijak bolet a snad no si je zapamatujete.

Přečtěte si: Chystá se zdražení elektřiny v roce 2021. Proč a kdy?

Úspora energií díky LED žárovkám

Těžko se budete omezovat tím, že budete svítit méně, to by odnesl váš zrak. Pokud chcete ušetřit na svícení, dejte přednost LED žárovkám před těmi běžnými. Nemusí vás příliš zajímat cena, ta se totiž zejména poté, co staré žárovky se již nesmí prodávat, je cena srovnatelná. Pokud si pořizujete LED žárovku, je třeba pouze dávat pozor na tzv. index podání barev, který působí na vnímání barev při osvětlení LED světlem, a na barevnou teplotu světla, v domácnosti jsou příjemnější teplé tóny světla. Zorientujte se pomocí těchto 10 typů, jak si vybrat správné osvětlení do domácnosti. Hlavní výhodou je velmi úsporný provoz LED žárovek, kdy za svou životnost ušetří až 2000 korun oproti spotřebě během životnosti běžné žárovky.

Chcete ušetřit na elektřině?

Vyzkoušejte si naši kalkulačku elektřiny, najděte toho nejvýhodnějšího dodavatele a ušetřete tisíce ročně!

Úspora energií díky energeticky úsporným spotřebičům

Každý elektrospotřebič dnes musí být opatřen tzv. energetickým štítkem, který udává, jakou má spotřebič spotřebu elektrické energie a do jaké třídy podle úspornosti je zařazen. A ačkoliv se vám třeba na chalupě nechce vyhodit prastarou lednici, protože je přece spolehlivá a pořád funguje, pořiďte si raději moderní úsporné zařízení.

Úspora energií díky tlumenějšímu vytápění

Je pravda, že tento tip někoho bolet může. Češi totiž své domovy vytápějí na opravdu vysoké teplo. Tento zvyk možná pramení z doby, kdy se například v panelových domech nerozúčtovávalo teplo a každý byl zvyklý klidně topit „pánubohu do oken“ a do toho větrat a chovat se zcela nehospodárně. Zatímco ve zbytku Evropy se běžně vytápí na maximální teploty do 20 stupňů, u nás je to o dva, tři, ale i více stupňů více. Doma chodíme i v zimě běžně v tílku a kraťasech, což bychom ale neměli brát za standard. Pokud snížíte vytápění už o dvou stupně a vytopíte si na příjemných 20 stupňů, což by mělo být pro vaši tělesnou pohodu optimální, můžete ušetřit ročně tisíce korun, ať už na plynu, nebo na elektřině. V kuchyni, kde se získává teplo také z vaření a pečení, můžete topit na nižší teplotu. V ložnici vám postačí také nižší teplota. Pokud si pořídíte zařízení tzv. chytré domácnosti, díky kterému můžete ovládat termostaty na dálku, pak můžete topit pouze tehdy, když jste doma a topení zapnout těsně před tím, než domů přijdete. Pokud chcete větrat, větrejte krátce, ale o to intenzivněji. Pokud je topení třeba odvzdušnit, čiňte tak ve stanovených intervalech.

Úspora energie díky šetřícímu programu praní

Prádlo se snažte prát na co nejnižší teploty. Díky tomu mu prodloužíte životnost a pěkný vzhled, ale navíc ušetříte za elektřinu, kterou spotřebuje pračka. Stačí, pokud ho budete prát na 30 – 40 stupňů, perte vždy, když je pračka plná. Pokud to malé znečištění prádla dovolí, perte na kratší program.

Úspora energie v kuchyni

V kuchyni vařte vždy s pokličkou, na vaření tak spotřebujete vždy mnohem kratší dobu. Vodu ohřívejte v rychlovarné konvici, místo na sporáku. Hrnce umísťujte na plotýnku podle průměru hrnce. Vařič vypněte pár momentů před tím, než se jídlo dovaří. Myčku zapínejte pouze tehdy, když je zaplněná. Lednici nastavte na správnou teplotu, kolem 3 – 4 stupňů. Lednici postavte tam, kde je nejnižší teplota, vedle sporáku a trouby tedy nemá co dělat.

Úspora energie v kancelářských prostorech

V kancelářských prostorech jsou skleněné příčky ideálním řešením. Nejenže zabraňují šíření okolního hluku, ale zároveň propouštějí dostatek denního světla, což vám pomůže ušetřit na energii a snížit potřebu dalších žárovek.

Pořiďte si výhodnějšího dodavatele elektřiny

Dodavatelé elektřiny zdražují, právě nyní je vhodná doba vybrat takového, který vám ochrání cenu elektřiny na určitou dobu a vás nebude čekat zdražení. Využijte tedy kalkulačku elektřiny na Kalkulátor.cz, zadejte několik údajů o své spotřebě a nechte si vybrat toho nejvýhodnějšího dodavatele. Takto můžete ušetřit až několik set tisíc korun ročně.

NačítámNačítám