Michaela Kadlecová  | 20. 8. 2021

SVJ a pojištění domu

Jste majitelem bytu a bydlíte v domě, ve kterém jste zřídili tzv. společenství vlastníků jednotek? Jak je to s pojištěním domu a pojištěním bytu. Víte, co máte pojistit vy a co by mělo pojistit vaše společenství?

Pojištění nemovitosti zařídí výbor společenství vlastníků jednotek

Pokud bydlíte v domě, kde je více jak pět bytových jednotek, které patří alespoň třem majitelům, pak je třeba pro správu domu založit společenství vlastníků jednotek, tedy SVJ. Společenství má pečovat o dům a starat se o všechny náležitosti, mezi které patří také pojištění domu. Pojišťovnu a pojištění domu vybírá výbor společenství vlastníků jednotek. V rámci pojištění nemovitosti lze sjednat také pojištění zahrady, garáže, výtahů, tepelného čerpadla a kamerových systémů. Pojištění se sjednává na ochranu před řáděním živlů, vandalů a krádežemi. Mezi živly se počítá požár, působení vody, ať už té, která teče z vodovodního řádu, nebo záplavy, či potopy, dále jde o blesk, kouř, vichřice, krupobití, tíha sněhu, sesuv půdy, pád stromu, stožáru, nebo jiných předmětů. Při výběru rizik musí SVJ vždy dobře posoudit nebezpečí, které domu v dané lokalitě hrozí a podle toho upravit pojistnou smlouvu. Pozornost je třeba věnovat také výlukám z pojištění. Pokud někdo dům z majitelů úmyslně poškodí, například zapálí, pak tyto škody pojišťovna nekryje. Stejně tak pojišťovna nehradí škody vzniklé v případě válečného konfliktu, nebo teroristického útoku, oba dva případy jsou naštěstí v České republice dost výjimečné.

Čtěte dobře smlouvu a obchodní podmínky

Smlouva s pojišťovnou a obchodní podmínky jsou zdlouhavé, plné právních obratů, a je náročné je pročíst skutečně důkladně a celé. Přesto bychom vám doporučovali se s nimi opravdu důkladně seznámit a zjistit, jaké jsou v něm možné háčky. V případě, že vám pojišťovna odmítne určitou škodu uhradit, se totiž pojišťovna právě na smlouvu a obchodní podmínky odvolá a můžete si být jisti, že pojišťovna ví velmi dobře, co zde stojí.

Chcete výhodné pojištění nemovitosti?

Pojistěte si svoji nemovitost proti všem nepřízním osudu. Využijte naši kalkulačku pojištění nemovitosti a získejte výhodné nabídky.

Smlouvy aktualizujte

Součást smlouvy o pojištění je také určení pojistné hodnoty domu. Dům je třeba ohodnotit na co nejpřesnější částku, určitě se nevyplatí stanovit cenu domu nižší, abyste se vyhnuli vyššímu pojistnému. Každé společenství vlastníků jednotek by mělo smlouvu na pojištění nemovitosti jednou za čas aktualizovat. Pojištění nemovitosti se totiž sjednává na novou cenu domu, tedy takovou, za kterou by bylo možné dům pořídit zcela znovu. Pojišťovna nabízí v rámci pojištění nemovitosti také nejrůznější asistenční služby, se kterými je třeba se dobře seznámit.



Vlastní pojištění nemovitosti

Každý z majitelů může pojištění, které sjednal výbor společenství, prostudovat a posoudit, zda kryje případné škody skutečně dokonale. Pokud je pojištění uzavřené správně, je již zbytečné uzavírat pojištění i na konkrétní byt. Jiná situace ale nastává, pokud financujete pořízení bytu hypotékou a potřebujete toto pojištění vinkulovat bance. V takovém případě vám zřejmě nezbude než si sjednat vlastní pojištění nemovitosti, tedy svého bytu. Pojištění nemovitosti se totiž v případě hypotéky vinkuluje ve prospěch hypotéční banky, to znamená, že pojišťovna v případě poničení, nebo zničení bytu posílá částku bance. Pojištění domácnosti, které zahrnuje pojištění vybavení bytu, je už vždy jen na vás.

Přečtěte si dále: Jak na vlastní pojištění při hypotéce?

NačítámNačítám