Michaela Kadlecová  | 11. 5. 2021

Kolik je pokuta za předčasný odchod od dodavatele elektřiny?

Sjednali jste si u dodavatele elektřiny, nebo plynu tarif na dobu určitou? Pak jistě dobře víte, že po tuto dobu máte nárok na stále stejnou cenu plynu, na druhou stranu od tohoto dodavatele nesmíte odejít, neboť váš odchod bude sankcionovaný. Na kolik vás může takový předčasný odchod od dodavatele přijít?

Smlouvy s dodavateli můžete uzavírat buď na dobu určitou, nebo neurčitou. Pokud jde o smlouvu na dobu neurčitou, pak nemáte garantovanou cenu za energie, na druhou stranu můžete kdykoliv odejít, stačí pouze dodržet výpovědní lhůtu. Pokud je smlouva uzavřena na dobu určitou, což je zpravidla rok, dva, nebo tři, pak po tuto dobu fixace musíte zůstat dodavateli věrni a nesmíte si sjednat smlouvu s jiným dodavatelem. Důvod pro výpověď mimo toto období je pouze změna podmínek smlouvy, například navýšení ceny. Pokud smlouvu včas (tedy alespoň tři měsíce před koncem období, tato lhůta se liší podle dodavatele) nevypovíte, je dále platná, prodlužuje se tedy automaticky. Pokud se přes to dohodnete s jiným dodavatelem, pak na vás původní dodavatel uvalí sankci. Ta je dostatečně vysoká, aby se vám takový předčasný odchod nevyplatil. Výše této pokuty se liší podle dodavatele, často se skládá z fixní částky a dále z poplatku za každý měsíc, kdy elektřinu neodebíráte, ačkoliv jste měli. Pokud odebíráte elektřinu na firmu, je tento poplatek ještě vyšší.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde hledat ceníky dodavatele elektřiny?

Neplatíte moc za elektřinu?

Vyzkoušejte naši kalkulačku a zjistěte, zda svého dodavatele nepřeplácíte. Zjistíte to velmi snadno a během chviličky, stačí si k ruce připravit poslední vyúčtování

Dodavatel

Pokuta

PRE

4500 + počet měsíců*200

ČEZ

4000

E.ON

5500

Bohemia Energy

6050

Centropol

6000

Comfort Energy

6050

Kolibřík Energie

200 korun za každý měsíc

Maxim Energy

Součin předpokládané spotřeby * 300 , nejméně 5000

Rodinná energie

2000

„Smlouvu na dobu určitou je jistě důležité dodržet, i když zákazník najde jiného dodavatele s výhodnějšími podmínkami. Pokuta je totiž v řádech tisíců, navíc je jistě správné dodržet to, k čemu jste se zavázali. Jiná věc je ale to, že pokud končí platnost vaší smlouvy, je jistě vhodné prověřit, zda by se nenašla nějaká jiná, výhodnější nabídka. Pokud se u nás klient registruje a nahraje svou současnou smlouvu, rádi mu pohlídáme platnost této smlouvy a včas upozorníme na to, že je možnost smlouvu vypovědět, případně, že lze přejít k jinému dodavateli za výhodnějších podmínek a tak ušetřit,“ říká Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz. Zde si je možné navíc nastavit službu Hlídací vlk, která smlouvu hlídá automaticky. Elektřina v současné době zdražuje, proto se právě nyní vyplatí fixace ceny a volba smlouvy na dobu určitou,“ upozorňuje Lukáš Kaňok.

Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz
Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz
Jan Strmiska



PŘEČTĚTE SI: Kalkulátor.cz je vždy na straně zákazníka.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Není na jedno použití, ale o úsporu se snaží dlouhodobě. Porovnáváme 500 různých ceníků dodavatelů energií, jsme fér a všem měříme stejně. 

NačítámNačítám