Michaela Kadlecová  | 11. 5. 2021

Kolik je pokuta za předčasný odchod od dodavatele elektřiny?

AKTUALIZOVÁNO 11.7.2023 Sjednali jste si u dodavatele elektřiny tarif na dobu určitou? Pak jistě dobře víte, že po tuto dobu máte nárok na stále stejnou cenu. Na druhou stranu byste od dodavatele během platnosti smlouvy neměli odejít, jinak vás čekají pokuty. Na kolik vás může předčasný odchod přijít a kdy se vyplatí pokutu zaplatit?

Smlouvy s dodavateli můžete uzavírat buď na dobu určitou, nebo neurčitou. U smlouvy na dobu neurčitou sice nemáte garantovanou cenu za energie, zase ale můžete kdykoli odejít. Stačí jen dodržet tříměsíční výpovědní lhůtu. Pokud je smlouva uzavřena na dobu určitou, což je zpravidla rok, dva, nebo tři, pak byste po dobu fixace měli zůstat věrni svému dodavateli a setrvat u něj až do ukončení smlouvy. Potom už můžete bezplatně odejít, smlouvu je ovšem třeba vypovědět alespoň tři měsíce před koncem platnosti. V opačném případě může dojít k automatickému prodloužení, takzvané prolongaci.

Výjimkou pro předčasný odchod bez pokuty je jen změna podmínek smlouvy ze strany dodavatele, tedy například navýšení ceny. Odejít samozřejmě můžete i kdykoli jindy, pokutě už se ovšem nevyhnete. Dříve převládala jednorázová fixní sankce, která se nejčastěji pohybovala kolem 5.000 Kč. Někteří obchodníci s ní pracují i dnes, stále častěji se ale setkáváme s flexibilní částkou, která se odvíjí od počtu měsíců zbývajících do ukončení smlouvy, případně od předpokládané spotřeby. Někteří dodavatelé pak v rámci pokut pracují i s procentuálním podílem ze zaplacených ročních záloh.

Sankce se také často mění a zjistit jejich přesnou výši není vždy úplně jednoduché, protože jednotliví dodavatelé je uvádějí v různých dokumentech. Někdy přímo ve smlouvě nebo dodatku, jindy ve všeobecných obchodních podmínkách, výjimečně se pak objevují i v cenících. Kromě společnosti ČEZ, která má sankce podrobně popsané na zákaznickém portále, se vždy vyplatí ověřit si aktuální výši pokuty na zákaznické lince stávajícího dodavatele. Některé společnosti totiž v současné době smluvní sankce zvyšují. Zákazníci pak tuto informaci mohou mít ve svém dodatku, ne vždy si ale všimnou, co zrovna podepisují.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde hledat ceníky dodavatele elektřiny?

Neplatíte moc za elektřinu?

Vyzkoušejte naši kalkulačku a zjistěte, zda svého dodavatele nepřeplácíte. Zjistíte to velmi snadno a během chviličky, stačí si k ruce připravit poslední vyúčtování

ČEZ

Největší český dodavatel nabízí snad vůbec nejjednodušší výpočet smluvní pokuty. Zákazníkovi stačí navštívit webový portál „MŮJ ČEZ“, kde najde dokument s názvem „OPIS SMLUVNÍCH ÚDAJŮ“. Tam už je k dispozici přesná výše smluvního poplatky, který ČEZ v tuto chvíli účtuje dvěma způsoby.

Flexibilní částka ve výši přibližně 120 až 330 korun za každý měsíc, který ve chvíli předčasného ukončení zbývá do konce trvání smlouvy.
Fixní částka ve výši 4.000 korun, která platí především u starších smluv.

PRE

Sankce Pražské energetiky (PRE) jsou dostupné v ceníku poplatků – a tvoří je součet dvou poplatků.

Fixní částka ve výši 4.500 korun, ke které se připočítává 200 Kč za každý měsíc zbývající do konce platnosti smlouvy (účtuje se od data předčasného ukončení).

Innogy

Innogy pracuje s flexibilní částkou, detaily uvádí v obchodních podmínkách.

Flexibilní částka ve výši 400 až 800 korun, která se platí za každý měsíc zbývající do konce platnosti smlouvy (účtuje se od data předčasného ukončení).

Lama Energy

U Lama Energy jsou sankce uvedené přímo ve smlouvách. Jejich princip je jednoduchý, protože se tady pracuje s fixní částkou.

Fixní částka ve výši 5.000 korun.

Uvedené sankce jsou platné pouze pro domácnosti, u podnikatelských odběrů jsou pokuty násobně vyšší.

Kdy se sankci vyplatí zaplatit?

„Zákazníky převádíme přes smluvní sankce pouze v případě, že mají nastavené velmi nevýhodné podmínky, smlouva jim platí ještě dlouhou dobu a mají velkou spotřebu. Jedná se zkrátka o ty případy, kdy úspora u nového dodavatele výrazně převyšuje výši smluvní sankce,“ vysvětluje Lukáš Kaňok, ředitel naší Energo sekce, a dodává: „V ostatních případech se smlouvu spíše vyplatí dodržet. Pokud se ale pomalu blíží konec platnosti, pak je jistě vhodné prověřit, zda by se nenašla jiná, výhodnější nabídka. Pokud se u nás klient registruje a nahraje svou současnou smlouvu, rádi mu pohlídáme platnost smlouvy a včas upozorníme na to, že je možnost smlouvu vypovědět, případně že lze přejít k jinému dodavateli za výhodnějších podmínek a ušetřit.“

Nastavit si pak můžete i Hlídacího vlka, který vám s termíny pomůže.

Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz
Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz
Kalkulátor.cz



PŘEČTĚTE SI: Kalkulátor.cz je vždy na straně zákazníka.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu, pojištění, financí a mobilních služeb. Není na jedno použití, ale o úsporu se snaží dlouhodobě. 

NačítámNačítám