Michaela Kadlecová  | 28. 6. 2021

Pojištění nemovitosti. Kryje i tornádo?

S některými životními pohromami zkrátka nepočítáme. Donedávna to bylo zcela jistě i tornádo, pro nás nesmírně exotický meteorologický jev, který připisujeme spíše Americe. Jak ukázaly události minulého týdne, nevyhýbá se i nám. Kryje tornádo pojištění nemovitosti a domácnosti?

Vichřice mezi hlavními riziky

Pojištění nemovitosti a domácnosti není povinné. Pouze v případě, že si pořizujete nemovitost na hypotéku, je třeba uzavřít pojištění nemovitosti, a to na správnou částku. Při sjednávání pojištění si každý vybírá kombinaci rizik, na kterou hodlá nemovitosti. U všech nemovitostí se sjednává pojištění tzv. základních rizik. Jde o hlavní hrozby, které hrozí každé nemovitosti a patří mezi ně požár, krupobití, povodně, záplavy, srážky, tíha a tlak sněhu a v neposlední řadě také vichřice. Konkrétně tornáda nejsou ve výčtu rizik uvedena, avšak na škody, které takto vznikly, se pohlíží stejně jako na škody, které vznikly z působení vichřice. Pojišťovny uvádějí pouze rychlost větru, která se musí dosáhnout, aby pojištění tyto škody kryly. U většiny pojišťoven se uvádí jako rozhodující pro uznání nároků rychlost větru 75 kilometrů v hodině (výjimečně 60 kilometrů v hodině), rychlost tornáda, které postihlo Hodonínsko, byla naměřená dokonce 219 kilometrů v hodině. Postižení tornádem se tedy rozhodně nemusí bát, že by pojišťovny jejich nároky nevyslyšely.

Chcete si dobře pojistit dům?

Vyplňte pár údajů a pojistěte se, aby vás nepřekvapila žádná nemilá událost!

Škody za miliardy

Zároveň pojišťovny uvádějí, že tornáda je pro ně novým jevem, na který doposud v historii České republiky nemusely reagovat. Tornáda se u nás sice objevovala od devadesátých let, ale neměla tak ničivou sílu a většinou napáchala škodu v lesním porostu. Zatímco síla tornáda na Hodonínsku byla označena EF4 Fujitovy stupnice a způsobilo předběžné škody za minimálně dvanáct miliard, nejsilnější předchozí tornádo v Litovli v roce 2004 mělo sílu F3 a způsobil škody za 100 milionů. Škody, které působí vichřice, jsou jedny z nejčastějších, které pojišťovny kryjí. Je třeba ale rozlišovat škody, které působí vichřice samotné nemovitosti, od škod, které napáchají důsledky vichřice někomu dalšímu. Pokud tedy například kvůli vichřici spadne část omítky na pozemek souseda, kde nadělá škody, lze tyto škody hradit z pojištění odpovědnosti.

Nepřehlédněte: Není vaše nemovitost podpojištěná?

Správná výše pojištění

Ministryně Alena Schillerová již nyní deklarovala, že by měli všichni postižení získat pomoc státu, a do ve výši několika milionů, a to i ti, kdo nejsou pojištění: „Její výše bude pro všechny stejná. Detaily teď finalizujeme. Rozhodně musí zůstat pravidlem, že mít uzavřenou pojistku se v případě řádění živlu vyplatí," napsala ministryně na svém účtu. Přesto je pojištění nemovitosti a domácnosti zcela zásadním zdrojem pro krytí těchto škod. Otázkou ale je, na jakou hodnotu je pojištění nemovitosti a domácnosti sjednané. Mnozí pojistníci si totiž sjednávají pojištění v domnění, že ušetří, na nižší částku. To je ale velkou chybou. Dům je třeba vždy pojistit na takovou částku, abyste v případě zničení mohli postavit dům nový. Jak ukázala nedávná tornáda, totální zničení domu může být otázka několika minut a to i na místě, kde se nečeká záplava, či povodeň.

Čtěte také: Jak na pojištění stavby?

NačítámNačítám