Michaela Kadlecová  | 7. 6. 2021

Elektřina zdražuje. Nezapomínejte na upravení výše záloh

To, o čem jsme začali psát již na začátku jara, je realitou. Ceny elektřiny letí prudce nahoru, zdražení elektřiny už plno z nás postihlo, nebo se na ně ještě chystá. Nezapomínejte na to u záloh, které na elektřinu platíte.

Cena povolenek roste

Cena elektřiny roste z několika důvodů. Tím stěžejním důvodem je zdražení emisních povolenek, které jsou povinné pro všechny velké znečišťovatele, tedy továrny a pochopitelně uhelné elektrárny. Cena emisních povolenek stále roste a velmi pravděpodobně bude růst nadále a budou vytvářet tlak na zdražení elektřiny z uhelných elektráren, takže ty se dříve nebo později odstaví. V Německu se zároveň odstavují jaderné elektrárny a elektřina by v příštím období nemusela být tak dostupná jako nyní. Tím pádem její cena roste. Jak se k celé věci stavějí dodavatelé? Málokdo otevřeně vyjeví, že bude zdražovat, nebo že zdražil a o kolik. To by pochopitelně k jeho dobrému marketingovému obrazu nepřispělo.



Zvýšené ceny přenesou na odběratele

Elektřinu si dodavatelé nikde nekouzlí, ale nakupuji ji na trhu pro odběratele, ano na tom, jehož ceny stoupají. A žádný dodavatel nebude dobrovolně tyto ztráty sanovat ze svého, naopak přenese je na koncového odběratele, a to i na domácnosti. Někdo dříve, ten, kdo si ještě stihl určitou elektřinu nasmlouvat za lepší ceny, později. Cena elektřiny bude ale dlouhodobě spíše růst, navíc čekáme zatím těžko odhadnutelné období, kdy se bude přecházet od uhelných elektráren k obnovitelným zdrojům elektřiny. Pro toto období se u nás počítá s využitím elektráren na plyn, cenu plynu coby počáteční suroviny lze také těžce odhadnout. Na druhou stranu by měly vyšší ceny elektřiny motivovat celou řadu z nás k tomu, abychom se snažili elektřinou neplýtvat a o spotřebě elektřiny skutečně přemýšleli.

Nepřehlédněte: Jaká bude cena elektřiny za deset let?



Neplatíte moc za elektřinu?

Vezměte si k ruce poslední vyúčtování a během chvilky to zjistíte.

Zálohy podle minulé spotřeby elektřiny

To, že se bude zdražovat, byste měli mít na zřeteli, když si budete nastavovat své zálohy na elektřinu. Jak stanovit správnou výši záloh? Zálohy by měly co nejvíce odpovídat vaší skutečné spotřebě elektřiny, neměli byste výrazně ani přeplácet, ale ani platit méně. Zálohy se většinou spočítají z minulé spotřeby elektřiny, počítá se, že bude podobná. Pokud by tomu tak nebylo, promítněte tuto změnu do výše záloh. Stejně tak, pokud váš dodavatel elektřiny zdraží, je dobré zálohy přizpůsobit.



Jak na změnu záloh?

Zálohy si většinou nemůžete měnit zcela svévolně, na jejich výši se musíte dohodnout s dodavatelem. Ten vám navrhne určitou výši, vy můžete vyjádřit svůj nesouhlas a navrhnout výši jinou. U některých dodavatelů například u ČEZu je to jen zhruba pásmo 10 %, jinde můžete navrhnout podstatnější změnu. Žádat můžete osobně na pobočce, ale také pomocí operátora na info lince, e-mailem, nebo v aplikaci, pokud ji dodavatel elektřiny vyvinul.

Nepřehlédněte: Jaká je cena elektřiny v Praze?

NačítámNačítám