Michaela Kadlecová  | 9. 6. 2021

Kolik z nás podstupuje změnu dodavatele elektřiny a plynu?

V České republice nyní působilo ke konci roku 2019 119 dodavatelů elektřiny a 90 dodavatelů plynu, takže je opravdu z čeho vybírat. Kolik z nás se loni rozhodlo dodavatele energií změnit a kdo se může pochlubit nejvíce odběrnými místy?

Data o počtu odběrných míst a dodavatelů energie lze hledat u společnosti OTE, a.s., což je společnost vlastněná státem, která má za úkol řídit trh s elektřinou a plynem. Právě u ní se dodavatelé elektřiny registrují, nebo získávají ověření o dodávkách zelené elektřiny. V roce 2020 změnilo dodavatele 446 081 z nás. Nejčastěji jsme dodavatele tradičně měnili v lednu, šlo o 124 110 případů, nejméně často se měnil dodavatel v srpnu. Možnost změnit dodavatele je u smluv na dobu určitou vázaná termínem konce platnosti smlouvy, ty se tradičně po liberalizaci trhu uzavírali od ledna. Odběrných míst plynu je méně, takže je méně i těch, kdo dodavatele plynu změnili. Loni to bylo 176 716 domácností, což je o dost méně než v roce 2019, tehdy změnu dodavatele plynu podstoupilo 190 446 domácností

Přečtěte si: Jaké jsou pokuty za předčasný odchod od dodavatele elektřiny?

Co se elektřiny týká, měl ČEZ zákazníků ještě více, a to 2 417 872, zde přes 11 000 zákazníků naopak ztratil. Na druhém místě byla E.ON Energie, a.s. s 1 115 808 odběrnými místy, třetí pak PRE, všechny tyto tři společnosti jsou zároveň distributorem elektřiny a jak je vidět, mnoho z nás zůstává u toho, kdo mu elektřinu přivádí až do domu, a to zřejmě po celou dobu od liberalizace trhu. Plyn nejčastěji dodává innogy Energie, s.r.o., má 1 106 604 odběrných míst. Asi ale překvapí, že na druhém místě je společnost ČEZ Prodej, na konci roku to bylo 442 106, což bylo o zhruba 20 000 zákazníků více než na začátku roku. Druhý je E.ON s 228 934 odběrnými místy ke konci roku 2020.

Přečtěte si: Nebude mi můj stávající dodavatel dělat problémy při přechodu?

Neplatíte moc za elektřinu?

Zjistěte to během chvilky díky porovnání dodavatelů elektřiny! Připravte si k ruce vyúčtování a jdeme na to.

Jak je vidět, dodavatele mění stále málo z nás. Jaké jsou příčiny? Mnozí z nás se stále obávají neúměrné administrativní zátěže, nebo technických obtíží. Trh s energiemi poškodili také nejrůznější „energošmejdi“ a lidé se jednoduše bojí, aby nepřišli o peníze. Pro jiné je trh s energiemi příliš složitý a bojí se, že by mu neporozuměli. Přitom je to škoda, protože změnou dodavatele lze opravdu ušetřit nemalé prostředky. V první řadě není třeba se bát odstoupení od smlouvy s dodavatelem. Pro dodavatele jde o čistě administrativní úkon, který není třeba brát nějak osobně. Jistě, nikdo není rád, že přijde o zákazníka, ale opravdu vás nebude čekat jakékoliv naléhání. Pochopitelně výpověď je třeba učinit podle platných zákonů a podle toho, co jste si dohodli ve smlouvě, která může být na dobu určitou, nebo neurčitou.

Přečtěte si: Jak probíhá změna dodavatele energií?

Rozhodně se není čeho bát. Pokud budete provádět změnu dodavatele poprvé a rozhodnete se pro některého z námi podporovaných doavstelů, pak vám my z Kalkulátor.cz rádi pomůžeme, zkontrolujeme v první řadě vaši smlouvu se současným dodavatelem a zjistíme, kdy ji můžete vypovědět. Zašleme vám také vzor výpovědi, takže si můžete být jisti, že je vše proběhne přesně tak, jak má. Stejně tak získáte jistotu, že pokud si vyberete některého z námi podporovaných dodavatelů, rozhodně nepřijdete o peníze, ale naopak budete šetřit přesně tak, jak jsme vám slíbili. A to není všechno, pokud se na našich stránkách registrujete, budeme vám smlouvy hlídat automaticky a podobnou změnu za určité období navrhneme znovu, takže budete šetřit dlouhodobě, bez rizika a hlavně bez starostí.

Proč vlastně podstupujeme změnu dodavatele plynu? Zemní plyn v současné době výrazně zdražuje a cena za m3 roste, a to z několika důvodů. Cenu kubíku ovlivňují státy, kde se zemní plyn těží, dále distributoři plynu z místa těžby do dalších států. Během pár měsíců se zvýšila cena za kubík, konkrétně 1 MWh stála 189 Kč, dnes je to 367 Kč. Právě v současné době je tedy výhodné srovnání cen plynu a výběr takového dodavatele, který nabízí přívětivé ceny plynu a také fixaci, nejlépe na dva roky. Ceny jsou v současné době poměrně nestabilní a vývoj ceny plynu lze jen těžko odhadovat. Ceny v 2021 a také v 2022 neslibují žádné výrazné snížení, a tak je pro odběratele vždy výhodné si cenu plynu alespoň na dva roky zmrazit. Zemní plyn přichází do Evropy a také do České republiky nejčastěji z Ruska, dodávky plynu ale komplikuje výstavba nového plynovodu Nord Stream 2, který povede přes Baltské moře, současnou cestu přes Ukrajinu chce Rusko do budoucna opustit, což indikuje stálé zdražování. Na Kalkulátor.cz lze ale stále najít tarify, které nabízejí výhodnou cenu plynu spolu s fixací na určité období. Srovnání cen tedy nebylo nikdy v minulosti důležitější. Do budoucna lze tedy čekat, že změnu dodavatele podstoupí mnohem více z nás než v minulosti.

NačítámNačítám