Jan Strmiska | 15. 7. 2020

Co když v zahraničí uvíznu v korona karanténě? Jak funguje cestovní pojištění v roce 2021

Nic vám nejspíš není, ale přesto vám místní úřady nedovolí vycestovat. Co s tím, a jak funguje pojištění?

Jaká jsou aktuální pravidla cestovního pojištění, orientace podle semaforu a léčby covidu-19 v zahraničí, jsme probrali v článku zde. Co když jste ale uvízli v karanténě? Má nějaký vliv karanténa po návratu ze zahraničí?

Co je to technická karanténa?

Technická karanténa je vyloženě preventivní věc. Nemáte žádné příznaky, ale přijeli jste z nebezpečné země (ať už domů, nebo ven), setkali jste se s nakaženým apod. Na tohle vám cestovní pojišťovny nijak nepřispějí. To je na vás. Pojišťovny to berou tak, že technická karanténa je preventivní opatření vyhlášené orgány dané země, takže ta by se o vás měla i postarat. Pobyt i stravu v hotelu tak můžete zkusit dostat z místních, kteří vás tam de facto uvěznili.

Zdravotní karanténa, to už je nemoc

To je situace, kdy máte potvrzené onemocnění. A tady vám některé pojišťovny už kryjí náklady na léčbu, repatriaci, storno cesty atd. Tohle je ale komplikovanější. Záleží, jestli jste v „červené“ zemi, jestli jste tam přijeli v době, kdy ještě nebyla uznána za „červenou“ apod. A samozřejmě také záleží na tom, jestli vaše pojišťovna vůbec kryje náklady spojené s covidem-19, ať už jste kdekoli. Viz zmíněný článek. Obecně je čím dál více pojišťoven, které vám alespoň zaplatí náklady za léčbu v bezpečných zemích. V červené zemi od vás budou zatím dávat ruce pryč.

Co když mi vyprší pojistka v zahraničí?

Zavřeli vás v karanténě a končí vám pojistka? S tímhle většina pojišťoven nemá problém. Pokud stát, kde jste, vyhlásil karanténu a vy nemůžete domů, některé pojišťovny vám smlouvu prodlouží automaticky, jiné stačí požádat o prodloužení na dálku.

Je možné se na riziko koronaviru připojistit?

Momentálně jsme žádný takový produkt na českém trhu neobjevili. Nejdále nám proto přijde pojištění od Ergo, které vás kryje na onemocnění koronavirem, i pokud pojedete do státu, který je státními orgány označen za červený v souvislosti s epidemií (nedoporučeno cestování).

Benátky, květen 2020. Konečně čas na prosecco. Foto: Profimedia

Na co si dát pozor u cestovního pojištění v roce 2021

Při sjednávání pojistky v souvislosti s koronavirem si neváhejte objednat i pojištění storna zájezdu. A to i v případě, že nekupujete moc dopředu. Dnes se situace mění rychle. Spoluúčast bývá kolem 20 %. Stejně tak je dobré připojistit se na odpovědnost. Většinou je to služba za příplatek. Když někomu něco nechtěně zničíte, stojí to peníze. A na dovolené jsme zmatení a jde to snadno. Sledujte také limity plnění. V drahých státech mohou být nároky na plnění mnohonásobně vyšší než v ČR a pojišťovny vám při vyplácení nedají vyšší částku, než je limit. Nemusí to vždy stačit, a tak i s pojistkou v tom můžete obrovsky zahučet. Karanténa po příjezdu ze zahraničí je pak již zcela na vás. Povinnou karanténu po návratu z ciziny nařizuje vždy vláda dotyčné země a pokud jste zaměstnanci, čerpá se z bězného nemocenského pojištění.

Pozor na alkohol!

Pokud máte v sobě alkohol, je to pro pojišťovny automatický důvod k tomu, nezaplatit vám nic. Jediná výjimka je pojišťovna AXA Assistance (max 0,8 promile alkoholu v krvi).

A pojistit se nyní můžete pro dovolenou v ČR. Více v našem článku zde.



O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.