Jan Strmiska | 29. 7. 2020

Cestovní pojištění v době koronaviru. Co všechno se změnilo?

Potřebuju se připojistit na dovolené proti covidu? A je to vůbec možné? A jak to teď vlastně všechno funguje? Zbrusu nový svět cestovního pojištění v době pandemie viru.

Na první pohled je to jednoduché. Co se týká pojištění, do „zdravých “ zemí (na semoforu zelená) funguje vše podobně jako dřív, pokud ale jedete riskovat do země, do které není doporučené cestování (červená), je to vaše riziko a nepočítejte s tím, že vám nějaká pojišťovna zaplatí náklady za případnou léčbu nebo problémy související s covidem.

CHCETE UŠETŘIT PENÍZE NA DALŠÍ CESTY? Spočítejte si na Kalkulátoru, na čem můžete doma ušetřit



Tohle je situace k datu 15. 7. 2020. Zdroj: MZV ČR.

Jak poznám, kam mohu jet?

Nejoficiálnější stránka je samozřejmě web Ministerstva zahraničních věcí, můžete každý stát dohledat konkrétně a jednotlivě. Problém je v tom, že co platí dnes, už vůbec nemusí platit zítra. Zmíněná mapka výše je navíc jen Evropa, takže pokud musíte jet dál než do EU, hledejte také na stránce Ministerstva zdravotnictví tady, kde by měl být vyvěšený aktuální seznam bezpečných států. A samozřejmě sledujte také stránky vaší pojišťovny.

Obecně platí tedy zlaté pravidlo pojištění:

Pokud MZV ČR nedoporučí do dané destinace cestovat (červená), pojišťovna nebude krýt náklady škodní události, ke které případně dojde v souvislosti s epidemickým onemocněním.

A co když odjedu někdy v mezidobí?

Ministerský semafor se aktualizuje přibližně jednou týdně. Takže když se v době vašeho odjezdu nečekaně změní doporučení MZV ČR, o případném plnění rozhoduje přesné datum koupě vaší pojistky a stav semaforu v té době. Pokud jste nakoupili v zelené době, ale přijeli v červené, nejspíš vám pojišťovna bude náklady proplácet.

Mohu ale vůbec uzavřít pojištění do nebezpečných zemí?

Záleží kus od kusu. Většinou ano. Například mluvčí Allianz Václav Bílek říká, že „i v té nejčervenější zemi si můžete zlomit nohu, mít alergickou reakci, střevní potíže, infarkt či dopravní nehodu. A všechna tato rizika pojišťujeme i nadále“. To nám přijde jako logické řešení. Bohužel se najdou i opačné přístupy. Například Uniqa říká, že pokud jedete do červené země, do které MZV nedoporučuje cestovat, nekryje vám vůbec nic. Když si zkrátka ve Švédsku zlomíte nohu, máte smůlu a Uniqa vám ukáže dlouhý nos. A stejně tak třeba česká pojišťovna Slavia. Což nám přijde hodně zvláštní strategie. A takových vychytralých přístupů je bohužel víc. Toto si raději vždy před odjezdem zkontrolujte u své pojišťovny.

Zmíněná Uniqa říká, že pokud onemocníte v červené zemi, pomohou vám, ale léčbu nezaplatí. Pokud jste tam tedy nevycestovali předtím, než se země stala „červenou“. Foto z USA: Profimedia

Ale co když chytnu covid v „bezpečné“ (zelené) zemi?

Tady se dostáváme na ještě tenčí led. Nejpřísnější je pojišťovna Direct, která toto onemocnění má ve výlukách úplně. Takže při onemocnění covidem nedostanete nic, i když jste na Slovensku. Což je zvláštní, vzhledem k ne/bezpečnosti choroby. Kdy tedy přestanou platit chřipku? Nebo jakoukoli infekční nemoc? Takové pojištění tedy nebrat. Podobně přísně se k tomu nejdříve postavila ČSOB Pojišťovna, covid mají ve výlukách. Později své stanovisko ale přehodnotili a vydali „Veřejný příslib“, kde slibují, že náklady přesto proplatí. Pořád ale nesmí jít o „zakázané“ červené země.

Ergo vás pojistí

Naštěstí jsou i pojišťovny, které se nebojí tolik jako dav ostatních. První odvážná byla pojišťovna Ergo, která je známá především krytím sportovních klientů (už v základu více než 100 rekreačních sportů a za příplatek pak i ty extrémní, od kterých dávají ostatní ruce pryč). Ergo se nebojí ani v případě pandemie covidu. Jak řekl pro iDNES člen představenstva této pojišťovny: „Naše cestovní pojištění se vztahuje na všechna území cizích států, a to i v souvislosti s onemocněním covid-19. Podmínkou je dodržení místních pravidel pro vstup na území dané země.“ Kalkulaci cestovního pojištění Ergo najdete zde. Jen doplníme, že jejich smluvním partnerem je Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (211). 

Colonnade vás pojistí také

Stejně vstřícná je původně kanadská pojišťovna Colonnade. Když pojedete do „zelených nebo oranžových“ zemí a onemocníte covidem-19, Colonnade zaplatí veškerou léčbu. Pokud se chystáte do červené nebo aktuálně neklasifikované země, je lepší domluvit se napřímo s pojišťovnou (client@colonnade.cz). Mohou vám snížit limit plnění, ale jistě to nějak vyřešíte.

AXA Assistance nově kryje covid-19 také

Během psaní tohoto článku změnila pravidla i pojišťovna AXA Assistance a nyní kryje v případě nemoci covid-19 do výše limitu léčebných výloh. Navíc jako třešnička na dortu se pojištění storna nyní vztahuje i na případy, kdy před odjezdem onemocníte covidem-19. Skvělé! Co se týká červených zemí, AXA trochu neurčitě říká, že se máte při cestách řídit aktuálním doporučením MZV ČR. Tedy určitě nezaplatí automaticky, ale alespoň máte šanci to řešit.

Kooperativa kryje

Od 15. června začala hradit tuto nemoc i Kooperativa. Červené a zelené země jsou pro jejich klienty OK, i když tam onemocní covidem-19. Předpokládáme, že postupně se budou přidávat s hrazením i další pojišťovny. Naznačil to třeba tiskový mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek: „Allianz v současnosti nekryje léčení covid-19 v červených zemích. Ale pokud si do takové země někdo zakoupí pojištění na léto či podzim, situace se zřejmě změní.“ Takže sledujte aktuální vývoj. Buď přijdou další vlny nemocí, a nebo si na tuto respirační chorobu rychle zvykneme a semafory zůstanou jen na silnicích.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Co dělat, když srazíte autem zvíře

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu a pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.