Jan Strmiska | 16. 5. 2021

Kolik bude stát za 10 let elektřina?

Zeptali jsme se na to experta na energie, jaderného fyzika a zakladatele nového porovnávacího portálu Kalkulátor.cz. Rudolf Krejcar z technologické firmy Creative Dock nás překvapil.

Kde bude podle vás trh s energiemi za 10 let? Bude všechno dražší?

To fakt netuším, ale já osobně třeba věřím v komunitní budování a sdílení lokálních zdrojů energie. Může jít o menší solární, vodní nebo větrné elektrárny, ale třeba i lokální bioplynky. Možná to bude můj další projekt po Kalkulátoru. Myslím si, že pro lidi může být zajímavé koupit si několik solárních panelů, které ale fyzicky nesedí na vlastní střeše nebo balkonu, ale třeba někde na brownfieldu nebo na nějaké tovární budově nebo skladu. Ten panel bude v podstatě váš, vyrobí a pokryje významnou část vaší spotřeby, přitom může být 100 km daleko. Věřím určitě tomu, že výroba energie bude stále více fragmentovaná a bude víc patřit samotným lidem. Už dneska mají lidi na karavanu panely, začínají si zvykat, že vyrábět vlastní elektřinu není zas tak složité. Jsem prostě nadšenec do projektů, které nabízejí tento druh účasti na budování vlastní energetické soběstačnosti. Elektrický proud má tu dobrou vlastnost, že je možné ho efektivně transportovat na velkou vzdálenost s velice malou ztrátou. To znamená, že je jedno, kde se zdroj nachází. Může to být větrný mlýn třeba někde u Baltu nebo solar na Sahaře. Ale to je opravdu spíš hudba budoucnosti, stávající infrastruktura evropských rozvodných sítí na to není připravena.

Víte, že všechno můžete mít levnější?

Srovnejte si nabídky elektřiny, plynu nebo pojištění a zjistěte, zda neutrácíte zbytečně.

P2P trend se tedy od taxíků přenese do energetiky?

To se dávno děje, hlavně ve Skandinávii. Energetická družstva vnímám vlastně jako komunitní peer-to-peer projekty, kde lidi vybudují společnými prostředky malou elektrárnu a zapojí takový zdroj do lokální sítě. Sdílejí tedy jeden zdroj, z kterého si berou každý sám potřebnou část energie. Jednoznačně to zvyšuje soběstačnost a rozšiřuje komunitní myšlení.

A energie bude tedy za 10 let dražší, nebo levnější?

Na to zatím nikdo nedokáže s jistotou odpovědět. Technologický pokrok asi povede ke snížení cen výroby silové energie. Na druhou stranu se budou určitě zvyšovat náklady na transport, skladování a distribuci. V čase bude cenu zásadně ovlivňovat cena emisních povolenek a klesající počet konvenčních tepelných elektráren. Zdražení elektřiny začátkem roku 2021 je podle expertů taženo právě zvýšenou cenou emisních povolenek.

Kolik nás bude stát podpora obnovitelných zdrojů? Německo má už teď nejdražší elektřinu v Evropě.

Německo je pro nás dominantním a propojeným trhem, který v podstatě diktuje ceny silové elektřiny na našem trhu. Uvidíme – jak se trh v Německu bude dál vyvíjet, je pro nás zásadní. V Německu se masivně ruší konvenční zdroje, ustupuje se od jaderných zdrojů a vítr se sluncem to jen těžko nahradí. Pokud se k tomu přidá nějaká havárie nebo pohroma ve světě, cena se podle mě bude spíš zvyšovat. O důvod víc vybudovat vlastní nebo lokální komunitní zdroj.

Asi jen 20 % z koncové ceny elektřiny pro spotřebitele tvoří náklady na její výrobu, zbytek tvoří distribuce, daně, související služby a podpora obnovitelných zdrojů. Rudolf Krejcar, Kalkulátor.cz

Není stejně cena energie už dnes jen virtuální věc?

V podstatě se to tak dá říct. Cena energie se dnes skládá ze dvou složek. Jedna část je prodej takzvané silové elektřiny, druhá část jsou poplatky za distribuci a podporu obnovitelných zdrojů. Pro obvyklou domácnost bydlící třeba v panelovém domě v Praze tvoří silová elektřina jen 40 % prodejní ceny. To je ale stále jen vrcholek ledovce. V poslední době dramaticky roste cena emisních povolenek, která poprvé v historii překročila 70 % tržní ceny samotné silové energie. Odtud je už jen krůček k tvrzení, že náklady na samotnou výrobu elektřiny tvoří jen nepatrný zlomek celkové prodejní ceny, kterou obyčejná domácnost zaplatí. Tento podíl se podle mého bude v budoucnu dále snižovat, takže výroba samotná nebude mít na koncovou cenu v podstatě zásadní vliv.

Takže pokud mi to někdo šíleně nezdaní, můžu doma obrovsky ušetřit?

Ano, dlouhodobě bude pro domácnosti stále zajímavější redukovat svoji energetickou náročnost a zároveň využívat vlastní nebo komunitní zdroje energie. Se spotřebou elektřiny z vlastního lokálního zdroje to bude čím dál zajímavější, protože se dlouhodobě odbourá majoritní složka nákladů. Tato složka bude podle mě v budoucnu růst.

Není to všechno proti vašemu projektu Kalkulátor, kdy hledáte na všechno nejnižší cenu?

Naopak! Bude skvělé vysvětlovat lidem, jaké jsou další možné cesty úspor. Pokud takové projekty vzniknou, rádi se do nich s Kalkulátorem zapojíme. Třeba P2P téma solární energie je téma, které nás v Kalkulátoru jednoznačně zajímá, stejně jako zelená energie apod.

Něco si tam jen vyklikáte v nabídce?

Přesně tak, vyklikáte si a koupíte elektřinu na poli bez prostředníků místo od dodavatele. Ostatně už dnes u nás doporučujeme třeba elektřinu od Nano Energy, což je elektřina nakoupená ze zelených zdrojů. Hlavním cílem naší služby ale zůstává cíl ušetřit průměrné domácnosti zhruba 20 tisíc Kč během 3 let.