Michaela Kadlecová  | 8. 2. 2021

Kde hledat ceníky dodavatelů elektřiny?

Chcete zjistit, jak se aktuální pohybuje cena za kilowatthodinu elektřiny a za kolik ji tedy odebíráte? Pak musíte zapátrat po cenících dodavatelů elektřiny, které najdete na webových stránkách. Jak se k nim dostat a jak se v nich orientovat?

Ceníky jsou povinné

Ceníky má ze zákona povinnost poskytovat každý dodavatel elektřiny veřejně. To ale neznamená, že jsou pro každého snadno dostupné. Kde je tedy hledat? Odkaz na ceníky by měl mít dodavatel elektřiny většinou na své hlavní stránce, neboli homepage. Další možností je zadat do internetového vyhledavače název dodavatele elektřiny a k tomu výraz ceník, tedy například ČEZ ceník. Díky tomu by se vám měl odkaz na ceník zobrazit hned na začátku seznamu a nemusíte ho nějak složitě vyhledávat na stránkách dodavatele elektřiny.

Ceníky v hlavní nabídce stránek dodavatelů

Na stránkách menších dodavatelů nenajdete tolik obsahu a vyhledává se zde tedy snáze. Pokud byste měli problémy, zkuste najít políčko s lupou pro vyhledávání na stránkách. Zde zadejte pojem ceník a klikněte na tlačítko pro vyhledávání. Díky tomu obdržíte odkazy na aktuální ceníky. Podívejme se například na stránky alternativního dodavatele Františkovy energie. Zde najdete odkaz na ceníky přímo v hlavní liště. Dále je třeba si zvolit, zda chcete zobrazit ceníky elektřiny, nebo plynu a následně je třeba vybrat distribuční území. Podobně je možné vyhledat ceníky na stránkách velkého dodavatele elektřiny ČEZ. Opět je třeba kliknout na odkaz Ceníky a dále vybrat distribuční území. Pokud odebíráte od společnosti ČEZ elektřinu a máte registraci na ČEZ Online, pak je možné si zde zobrazit tzv. produktový katalog.

Nepřehlédněte: Jak komunikovat s dodavateli online? Jak na portál ČEZ online? 

Ceny podle distributora

Ceníky jsou rozděleny podle jednotlivých distribučních území, tedy podle toho, zda zde distribuuje elektřiny ČEZ, E.ON, nebo PRE. Těmto společnostem je třeba platit za distribuci každé kilowatthodiny určité poplatky, které jsou na každém území jiné. Proto jsou ceníky vždy rozdělné podle konkrétního distributora.

Vyzkoušejte sami: Kolik můžete ušetřit právě vy na elektřině? Vyzkoušejte kalkulačku elektřiny.

Přečtěte si: ČEZ Online, nebo Energie 24? 

Jaké ceny v cenících najdete? Celkové ceny kwh jsou zde rozepsané dopodrobna. Kromě cen elektřiny silové, tedy té, kterou ovlivňuje dodavatel elektřiny, je to ještě celá řada poplatků. Výraznou část ceny kilowatthodiny ukousne cena za distribuci elektřiny, dále je to poplatek za jistič, poplatek dodavateli za jeho služby, daň za elektřinu a poplatek operátorovi trhu. Více o skladbě ceny elektřiny se dozvíte v článku Z čeho se skládá cena elektřiny.

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.