Ondřej Hudec | 7. 5. 2021

Sezónní a krátkodobé pojištění auta

Věděli jste o tom, že povinné ručení nebo havarijní pojištění lze sjednat i sezónně, nebo krátkodobě? Samotné havarijní pojištění se vyplatí u novějších nebo dražších vozidel. Pokud však disponujete starším kouskem, možná si kladete otázku nad užitečností havarijka vzhledem k nízké zbytkové ceně vašeho vozu. V tomto případě je třeba promyslet, zdali plánujete nějakou cestu za hranice naší republiky. Pokud ano, kvalitní havarijko se vám může hodit.

Při klasické havarijní pojistce se většinou „upíšete“ na jeden rok s tím, že smlouvu lze následně prodloužit podobně jako je tomu u povinného ručení. Sezónní či krátkodobé havarijko je podobně jako to klasické nepovinné. V České republice si klasické havarijní pojištění platí zhruba třetina řidičů.

Výhodou je flexibilita

A jaká jsou tedy pozitiva havarijka na kratší dobu? Asi největší výhodou je jeho časová flexibilita. Můžete si ho sjednat na jeden měsíc, nebo třeba na půl roku. Krátkodobé havarijní pojištění nabízí většina tuzemských pojišťoven a jejich nabídky se většinou příliš neliší. Mají podobný rozsah pojistných výloh, nebo limitů. Možností, pro co se můžete pojistit je celá řada, ať už jde o přírodní živly, krádeže, nebo různé havárie. Samozřejmostí je také možnost sjednání připojištění pro případ střetu se zvěří, pojištění skel a dalších alternativ.

Limitem je doba pojištění

Pokud jde o rozdíly mezi klasickým a krátkodobým havarijním pojištěním, asi největším je omezená doba, na kterou si pojištění můžete sjednat. Možnosti doby sjednání jsou v rozpětí dvou týdnů, které jako minimum uvádí Česká pojišťovna, přes jeden měsíc u pojišťoven UNIQA a DIRECT až po tři měsíce u pojišťovny Allianz. Například u České podnikatelské pojišťovny pak dostanete krátkodobé pojištění pouze tehdy, pokud už máte sjednané povinné ručení.

PŘEČTĚTE SI VÍCE: Jak na pojištění motocyklu?

Chcete levnější povinné ručení?

Porovnejte si nabídky pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější. Zjistěte, zda současnou pojišťovnu nepřeplácíte. Stačí vám k tomu technický průkaz, nebo registrační značka vozidla a zjistíte to běhe, chvilky.

Krátkodobé versus sezónní

Mezi krátkodobým a sezónním pojištěním je však rozdíl. Na rozdíl od krátkodobého totiž sezónní pojištění má jiná pravidla. Podobně jako klasické se uzavírá na celý rok, rozdíl je však v tom, že zaplatíte pouze za měsíce, kdy vozidlo provozujete. Pokud tedy s automobilem nebo motorkou jezdíte například jenom v letních měsících, zaplatíte na pojištění pouze za ně. Výhodné je tak především pro majitele kabrioletů, veteránů nebo motorkářů. Sezónní pojištění si můžete sjednat kupříkladu u pojišťoven Kooperativa a UNIQA. Ta druhá jmenovaná nabízí navíc pojištění i zimních strojů jako jsou rolby nebo sněžné skútry a to vše se slevou 30 %. Výhoda sezónního havarijka je, že povinné ručení vám běží po celý rok, k tomu máte však v sezóně zaručené i pojištění škody, která vám vznikne vaší vinou. Sezónní pojištění tak může být pro vás nejlevnější variantou.

Povinné ručení

Aby toho nebylo málo, je tu ještě další možnost. Ano, sezónně nebo krátkodobě se dnes dá už sjednat dokonce i samotné povinné ručení. Sezónní pojištění se v tomto případě uzavírá na dobu neurčitou s tím, že stejně jako u sezónního havarijka platíte pouze za měsíce, kdy vozidlo provozujete. Pokud jezdíte každý rok ve stejných měsících, tak vám jedna smlouva vystačí na několik let a nemusíte ji měnit. Má to však i svá úskalí. Pokud totiž vyjedete se svým vozem i mimo období, na které máte pojistku sjednanou, riskujete, že při případné nehodě budete platit vše ze svého. Pro případného lehkomyslného řidiče může mít taková situace i fatální finanční dopad.

Se značkami do depozitu

Stejně jako u havarijního pojištění, i v případě povinného ručení je rozdíl mezi sezónním a krátkodobým. V případě krátkodobého povinného ručení je smlouva uzavřena jen na určité období. Opět tedy platí stejný princip jako u havarijka. Rozdíl je ovšem v tom, že u krátkodobého povinného ručení po vypršení pojistné doby nekompromisně odevzdáte svou registrační značku do depozitu. Po uplynutí doby bez pojistky si ji pak zase vyzvednete. Ať už se nakonec rozhodnete pro jakoukoliv variantu, samotné pojišťovny doporučují si sjednat pojištění online, třeba na naší kalkulačce povinného ručení. Ušetříte si tak čas strávený čekáním ve frontě na pobočce.

Načítám