Ondřej Hudec | 14. 4. 2021

Elektromobil nabijete i z fotovoltaiky

Elektromobilita v dopravě je trendem, který bude určovat vývoj tohoto odvětví na několik generací dopředu. Asi nikdo už dnes nepohybuje o tom, že čas spalovacích motorů se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Zároveň se ale i nad elektromobily vznáší otázka nad jejich ekologičností. Samotnou výrobu nyní nechme stranou a zaměřme se na věc, kterou může ovlivnit i sám spotřebitel, a to nabíjení.

Původ elektřiny použité k nabíjení elektromobilů totiž z velké časti určuje celkovou ekologickou stopu tohoto vozidla. Jinými slovy je rozdíl, jestli svého plechového miláčka nabíjíte elektřinou z „špinavých“ uhelných elektráren a nebo z čistých obnovitelných zdrojů.

Možnosti nabíjení

Nabíjet elektrovozidlo lze dnes více variantami. Pokud hledáte rychlý a jednoduchý způsob, nabízí se nabíjení skrz veřejné stanice využívající stejnosměrného proudu. Síť těchto stanic se neustále rozšiřuje, přičemž pravidlem u těchto stanic je výkon 50 kW. Pokud vlastníte automobil značky Tesla, můžete využít supernabíječky s výkonem až 120 kW, přičemž výrobci těchto stanic již připravují stanice se stejnosměrným proudem o výkonu až 350 kW. U těchto stanic je však třeba počítat s vyšší cenou nabíjení. Většina spotřebitelů však nejspíš využije domácí nabíjení z klasické 230 V zásuvky a kabelu. A právě pro domácí nabíjení se nabízí využít zelené energie z přebytků fotovoltaické elektrárny. Užívání elektromobilu tak dostává doopravdy ekologický rozměr bez kompromisů. Přes nižší nabíjecí výkon z malých fotovoltaik lze tuto variantu spolehlivě využívat. Přebytky z výkonu se navíc takto využijí místo vracení energie zpět do sítě. Pro využití přebytků pro nabíjení je však potřeba si opatřit wallbox s touto funkcí.



Levnější elektřina?

S Kalkulátor.cz je to hračka.

Zadejte pár údajů o spotřebě a během chvíli se dozvíte, kolik můžete ušetřit.

Většinou je to několik tisíc měsíčně!

Jak na to?

Ke zjednodušení propojení fotovoltaické energie a elektromobilů přispěl výrobce střídačů firma SolarEdge. Nabízí mimo jiné světově první spojení střídače a EV-chargeru do jednoho zařízení. Tento charger nabízí o výkonu 3,68 kW. Propojení je možné řídit skrz mobilní aplikaci, která může nabíjet elektromobily dle nabíjecích módů. Ty si lze navolit podle aktuálních preferencí z hlediska času, rychlosti nebo zdroje nabíjení.

Solární panely, nabíjení elektromobilu
Díky solární energii je možné ušetřit na nabíjení elektromobilu
Pixabay



Možnosti nabíjení elektromobilu ze solární energie lze rozdělit na několik nabíjecích módů podle typu wallboxu a střídače:

1. Plug n Charge – Nejjednodušší způsob nabíjení. Elektromobil se nabíjí bez ohledu na přebytky elektřiny. Jde o nejlevnější ale též nejméně efektivní variantu nabíjení.

2. Řízené nabíjení – Nabízí výrobce střídačů Solax, který přichází s vlastními wallboxy, které budou schopny komunikovat s vlastním senzorem proudu pro řízení nabíjení z přebytků elektřiny. Nabíjení pomocí této metody je možno řídit časovačem, díky kterému si můžete nastavit, že budete nabíjet v době přebytků nebo v době levnějšího tarifu. Při nedostatku proudu je nabíjeno ze sítě. Tato varianta je o mnoho efektivnější než první a není příliš nákladná.

3. Dynamicky kontrolované nabíjení - Jde o nejefektivnější způsob nabíjení, jelikož se přizpůsobuje aktuálním přebytkům a je možné využívat pouze solární energii. Nabíjení je navíc přizpůsobováno aktuální spotřebě. Lokální řízení zátěže pak nabízí řídit více wallboxů a přidělovat tak energii více elektromobilům najednou.

4. Rychlý mód – Tento mód slouží pro maximální rychlost nabíjení. Wallbox při nabíjení nebere ohled na zdroj, ale snaží se o co největší rychost při nabíjení. Lze rovněž kombinovat oba zdroje energie zároveň.

O nás: Díky Kalkulátor.cz můžete ušetřit až několik tisíc ročně. Srovnáváme nabídky dodavatelů elektřiny a plynu a hned vám zjistíme, o kolik můžete platit méně. Ale to není vše, chceme se o vás starat jako rodinný doktor. Díky nám budete mít neustále to, kolik utratíte za energie, pod kontrolou. Vyzkoušejte kalkulačku elektřiny už teď!

Co si ještě přečíst o elektromobilech?

Nejprodávanější elektromobily v ČR i Evropě. Jaké auto bude v roce 2021 king?

Jaké jsou náklady na kilometr jízdy u elektromobilu?

Jak se měří spotřeba o elektromobilů?