Michaela Kadlecová | 4. 2. 2021

Kterou jednotarifovou distribuční sazbu zvolit?

Většina českých domácností využívá některou z tzv. jednotarifních distribučních sazeb. Znamená to, že odebírá elektřinu jen ve vysokém tarifu, tedy stále za jednu cenu po celý den. Kterou ze dvou distribučních sazeb je vhodné zvolit?



Distribuční sazby, které využívají jen jeden tarif, jsou v současné době u nás dvě, jde o distribuční sazbu D01d a D02d. Jsou určené pro domácnosti, které elektřinu využívají ke svícení, vaření, nabíjení a pohon elektrospotřebičů. Celkově je spotřeba těchto domácností mnohem menší než těch, které elektřinou také topí, ohřívají vodu, nebo nabíjejí elektromobil, což jsou kritéria pro přiznání některé ze sazeb dvoutarifních. Sazby D01d a D02d mají oficiální název Menší a větší domácnost. Jak ale určit, která domácnost je malá a která velká a komu se vyplatí distribuční sazba D01d a komu D02d?

Měsíční poplatek a platba za kilowatthodiny

Odpověď není zcela jednoznačná a je třeba ji hledat v jednotlivých složkách toho, co spotřebitel skutečně za elektřinu zaplatí. Cena elektřiny se skládá z části, kterou ovlivňuje dodavatel elektřiny, dále pak z části regulované, která zahrnuje poplatky distributorovi elektřiny (firmě, které patří rozvodová soustava) a dále různé daně. Pro určení toho, která jednociferná sazba je vhodná, je třeba se zaměřit na část ceny elektřiny, která se hradí dodavateli elektřiny. Tu můžeme rozdělit na měsíční poplatek za odběr, který je neměnný, dále pak za platby za odebrané kilowatthodiny.

Nepřehlédněte: Jak se oznamují výpadky ČEZu a jiných dodavatelů? 

Nůžky mezi cenou a poplatkem

Pokud si prohlédnete ceníky dodavatelů elektřiny, pak zjistíte, že u obou tarifů jsou jiné pomyslné nůžky mezi cenou za kilowatthodinu a měsíčním poplatkem. Ve zkratce je to tak, že čím je nižší cena za kilowatthodinu, tím vyšší je měsíční poplatek. Pro výběr distribuční sazby je tak klíčové kritérium výše přibližné spotřeby. Jako střední hodnoty můžeme považovat odběr 1400 až 1800 kwh ročně. Pokud odebíráte elektřinu kolem těchto hodnot, pak zpozorněte. Zkuste si vzít k ruce minulé vyúčtování a spotřebu si přepočtěte na ceník dodavatele v druhé distribuční sazbě. Je dost dobře možné, že zjistíte, že pokud byste využívali jinou distribuční sazbu, ušetřili byste až stovky korun.

Jak změnit distribuční sazbu

Pokud chcete měnit jednu jednotarifní sazbu za druhou, pak je celý proces snadný. Není třeba zasahovat do elektroměru, provádět revize, nebo dokládat potvrzení od techniků. Stačí pouze vyplnit žádost o změnu smlouvy, která může mít u různých dodavatelů různou podobu. Například u společnosti ČEZ je to Žádost o změnu distribuční sazby, u společnosti Centropol je to Žádost o změnu smlouvy. Smlouvy je možné si stáhnout z webových stránek dodavatelů, případně vyzvednout na pobočce. Ve smlouvě se vyplňují údaje o odběrateli a odběrném místě, dále se zadává nové distribuční sazba. Podepsanou smlouvu je třeba doručit dodavateli, který by měl do 30 dnů doručit návrh nové smlouvy. Tu stačí podepsat a odeslat zpět.

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.