Jan Strmiska | 10. 7. 2020

Co když nabourám auto v zahraničí?

I banální ťuknutí, které dokonce ani nezaviníte, vás v zahraničí může stát desetitisíce. Jak se bránit?

Nejdřív řešte zdraví a vlastní bezpečnost. Stejně jako v případě nehody doma. Ochranná vesta, než vyběhnete na silnici, je samozřejmostí. Máte ji v autě pro každého? Každý stát má jiná pravidla, takže je lepší je mít tak jako tak. Zkontrolujte, jestli se někomu něco nestalo, a případně se postarejte o zraněné. Máte kurz první pomoci? Nebo si alespoň nainstalujte aplikaci Záchranka, která vás provede nejhorším.

CHCETE UŠETŘIT ZA POJIŠTĚNÍ? Spočítejte si na Kalkulátoru, který tarif je nejvýhodnější

A teď rozbitý majetek

Doporučujeme určitě zavolat policii a sepsat policejní zápis. Může dojít na soudy a vy potřebujete důkazy. Obecně se o nahlášení pojišťovně a všechny náležitosti stará pachatel. Ale už vzhledem k tomu, že ani to nemusí být jistá věc, řešte to v každém případě.

Co udělat, ještě než k nehodě přijede policie:

Nafoťte si všechno, co jde, a fotkami nešetřete. Pojišťovna se z toho může chtít vyvléknout a hodit situaci na pojistný podvod, takže opět: potřebujete důkazy.
Pokud máte auto z půjčovny, zavolejte jim a zkontrolujte si smlouvu. Rozhodně doporučujeme sjednat si při půjčení auta nulovou spoluúčast!
Od všech účastníků si vezměte kontaktní údaje a požádejte je, ať si můžete vyfotit i jejich ID. Každopádně si potřebujete vyfotit ŘP a kopii jeho zelené karty.
Zapište si také registrační značku vozidel, výrobní značku a barvu.

Co dělat, když už přijede k havárii policie:

Pokud policii moc nerozumíte, zavolejte na vaši asistenční službu (nebo asistenční službu půjčovny) a požádejte ji, ať vám pomůže s tlumočením.
V žádném případě nepodepisujte nic, čemu plně nerozumíte. V případě nejasností také můžete popsat svou verzi nehody rukou česky do dokumentu.

Co dělat, když policie k havárii nepřijede:

Tak nebo tak, vyplňte euroformulář o dopravní nehodě (vozte v autě). Musí ho vyplnit a podepsat všechny zúčastněné strany (i pokud policie nepřijede).
Součástí je nakreslení plánku nehody.
Vyfoťte ze všech úhlů auta, křižovatku, brzdné dráhy, poškozená místa atd.

Co dělat po bouračce doma:

Pojišťovně odevzdejte všechny fotky a dokumenty týkající se nehody. Ta bude kontaktovat poškozené a vše začne řešit. Toto je úkol viníka nehody (pokud jste nehodu zavinili vy).
Pokud nejste viník a máte pocit, že je to už dlouho a nic se neděje, kontaktujte pobočku pojišťovny viníka vy. Případně vám pomůže Česká kancelář pojistitelů (jen pro státy EU, Islandu, Norska, Švýcarska a Lichtenštejnska).

Málokdy je to takto cool požitek jako s italskou policií v Lamborghini. Štěstí ale přeje připraveným. Foto: Profimedia

Pozor na:

Pokud cestujete do států bez systému povinné zelené karty. Zvýšené riziko je také, pokud máte střet s člověkem, který pochází mimo státy EU. Například v Chorvatsku máte bouračku s Rusem. To může být neřešitelný problém.

Co udělat dopředu jako přípravu na potenciální nehodu:

Zkontrolujte si, jestli máte opravdu platnou zelenou kartu a jestli ji máte s sebou.
V autě vozte euroformulář záznamu o dopravní nehodě. Ke stažení zde. Takže potřebujete i něco na psaní.
Potřebujete cestovní pojištění pro všechny, ale to je snad jasné. I drobný úraz mohou být obrovské peníze. I když se cestovko většinou nevztahuje na řízení motorových vozidel (prověřte si to), budete ho potřebovat.
Samozřejmě mějte po ruce všechny dokumenty a do telefonu si uložte čísla na asistenci.
Havarijní pojištění nemusí stačit. Náhrada škody půjde totiž potom z vašich bonusů.
Jak jsme zmínili, ideální je připlatit si za nulovou spoluúčast. Připlatíte si třeba 500 Kč navíc, ale oproti třeba 200 000 Kč za odtah půjčeného auta je to opravdu dramatický rozdíl.
Existuje také pojištění právní ochrany v zahraničí. To vám pomůže při vymáhání pohledávek od pachatele, ale i se spoustou dalších věcí. Pokud jedete na velký trip do divočejších krajin, určitě neváhejte. Firma výhradně specializovaná na tyto pojistky je D.A.S. Limitovanou variantu této služby nabízí i AXA Assistance a ČSOB Pojišťovna.
Prostudujte si pravidla daných zemí. Jednoduchý základ najdete například na stránkách pojišťovny AXA Assistance. Podrobnější, i když ne tak dobře aktualizovaná, jsou zase například na stránkách UAMK.

Co mám dělat, když mi auto ukradnou?

Okamžitě to hlaste policii. Dopředu se můžete jistit také nějakou sledovací GSM nebo satelitní službou. Provozují to GSM operátoři a pak také samozřejmě Sherlock. Takže potom voláte jim nebo je propojíte s policií.
Jestli se na krádež vztahuje vaše havarijko, musíte to hlásit do 14 dnů pojišťovně!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Co dělat, když srazíte autem zvíře

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač elektřiny, plynu, brzy i pojištění a mnohem víc. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez ukecávání do telefonu.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.