Michaela Kadlecová | 7. 4. 2021

Zvýšili vám zálohy, i když jste měli přeplatek?

Výši záloh na elektřinu stanovujeme většinou s ohledem na to, abychom nebyli na konci účtovacího období překvapeni vysokým nedoplatkem. Co dělat, pokud jste měli naopak přeplatek, přes to vám dodavatel elektřiny předepsal na další rok zálohy vyšší?

Výše záloh by měla co nejvíce odrážet vaši skutečnou spotřebu. Stále je třeba si připomínat, že jejich výše samotná nemá s cenou elektřiny nic společného. „Někteří dodavatelé elektřiny nechávají, aby si výši záloh stanovil každý odběratel sám, klidně i tu nejmenší. Tím ale riskují, že odběratel nebude mít dost peněz na zaplacení nedoplatku. Jiní dodavatelé, jako je například tradičně ČEZ, umožňují hýbat s výší záloh jen minimálně, v určitém rozmezí,“ uvedl Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz. Výše záloh by neměla být ani nepřiměřeně vysoká, protože se tak hromadí finanční prostředky u dodavatele elektřiny. Přitom zatímco nedoplatek jste povinni zaplatit prakticky okamžitě poté, co obdržíte fakturu za elektřinu, tedy roční vyúčtování, na přeplatek elektřiny čekáte o něco déle.

Nepřehlédněte: Neplatíte za elektřinu příliš? Snižte si cenu elektřiny na kalkulačce elektřiny!

Vyšší zálohy i přes přeplatek

Na základě toho, jak vám vyšlo roční zúčtování elektřiny, vám dodavatel elektřiny upraví návrh výše záloh pro další období. I pro vás by mělo jít o signál, zda se vaše spotřeba zvýšila, a proto je třeba zálohy zvýšit, nebo snížila a je možné platit měsíčně méně. Někdy se může stát, že ačkoliv jste neskončili nedoplatkem, přes to vám dodavatel zálohy zvýší. „Pakliže nemá zákazník fixovanou cenu a dodavatel očekává, že se cena zvýší, pak může nastavit pro další období zálohy vyšší. Snaží se tím zákazníka ochránit před plánovaným zdražením,“ upozorňuje Lukáš Kaňok.

Jak se bránit?

Pokud s výší zálohy za elektřinu nesouhlasíte, můžete se bránit, a to několika cestami. O změnu výše záloh můžete zažádat například na pobočce vašeho dodavatele, to je ale poměrně zdlouhavé, navíc je v době pandemie omezena otvírací doba poboček. Dále se lze dotázat na infolince vašeho dodavatele elektřiny, ale tou nejjednodušší cestou je využít internetové stránky vašeho dodavatele a zákaznický účet, který si zde můžete vytvořit. Například společnost ČEZ nabízí možnost vytvořit si účet na službě ČEZ online, který najdete na adrese https://cezonline.cez.cz. Zde je jedna z možností nastavení výše záloh. Jak můžete dále vidět, zálohy lze měnit pouze v určitém rozmezí, významně snížit je není možné.

Důvod ke změně

Výše záloh ale pochopitelně neovlivňuje to, kolik nakonec zákazník zaplatí. „Přes to by měl být takový krok od dodavatele elektřiny zákazník vnímat jako popud k tomu, aby se porozhlédl po trhu, zda by nenašel výhodnější nabídku a lepší cenu elektřiny. Pokud se chystá zdražení, vyplatí se zajímat o fixaci ceny elektřiny na určité období. My našim zákazníkům provedeme tento průzkum zdarma, rádi jim pomůžeme i se změnou dodavatele. Té se není třeba nijak obávat a v okamžiku, kdy dodavatel elektřiny zdražuje, je pro tuto změnu pravý moment.“

Cenu elektřiny si můžete snížit na kalkulačce elektřiny. Zde stačí zadat několik údajů o spotřebě a dosavadním dodavateli a hned se dozvíte, kolik můžete ušetřit. Podobně můžete zjistit, zda můžete šetřit na plynu, nebo na pojištění auta, povinném ručení a havarijním pojištění.