Michaela Kadlecová | 3. 2. 2021

Jak si změnit a platit zálohy na elektřinu?

Zálohy za elektřinu je povinen platit každý spotřebitel a to měsíčně. Výše záloh by měla odrážet spotřebu v předchozím období, dodavatelé ji raději stanovují spíše vyšší, aby nemuseli řešit nedoplatky. Lze si výši záloh změnit a jak? Jak se stanovuje výše záloh u společnosti ČEZ?

Zálohy v novém objektu

Pokud se stěhujete do objektu, který jste nově postavili, nebo zrekonstruovali, zálohy se nastavují podle míry uvážení. Je třeba vzít do úvahy všechny spotřebiče, které hodláte využívat, to, zda elektřinou ohříváte vodu, nebo topíte a zálohy nastavit raději o něco vyšší, aby vás nepřekvapil příliš velký nedoplatek. Pokud si přihlašujete elektřinu tam, kde se elektřina za minulé období již spotřebovávala a přitom se nějak rapidně neměnil příkon, pak vám nastaví dodavatel zřejmě stejnou výši záloh jako dříve. Pokud vám distributor elektřiny zvyšuje rezervovaný příkon a vaše spotřeba tedy bude vyšší, například protože budete elektřinou topit, nebo ohřívat vodu, pak vám dodavatel předepíše zálohy vyšší.

Nepřehlédněte:

ČEZ Online, nebo Energy24? Porovnejte klientské zóny dvou gigantů.

Zvýšili vám zálohy i když jste měli přeplatek? Co teď?

Jak zálohu změnit

Co dělat, pokud s výší záloh nesouhlasíte, pokud vám připadají příliš vysoké? Další postup se liší podle konkrétního dodavatele. Například společnost ČEZ vám výši záloh stanoví v určitém rozmezí, většinou zhruba + - 10 % od navrhované zálohy. Jiné společnosti nechají výši záloh zcela na vás, a to i s rizikem, že výsledný nedoplatek bude vyšší. Pokud chcete změnit výši záloh, pak se můžete na dodavatele obrátit poštou, dále elektronicky, a to buď pomocí e-mailu, nebo klientské zóny dodavatele jako je například ČEZ Online. Dále je možné dodavateli zavolat.

Nepřehlédněte: Srovnejte si nabídky cen elektřiny a začněte hned šetřit!

Pozor na home office

V minulém roce přešlo mnoho zaměstnanců na práci z domova, což může jejich spotřebu elektřiny výrazně navýšit. Tomu by měly odpovídat také vyšší zálohy: „Pokud někdo pracuje z domova, pak odebírá mnohem více elektrické energie. Pokud elektřinou topí, pak si během dne zřejmě nastaví vyšší teplotu, než kdyby měl prázdný byt. Více vaří, svítí, něco stojí provoz jeho počítače, obzvláště pokud používá velký displej, či displejů více. To vše je třeba při určování záloh brát do úvahy a my na to naše zákazníky upozorňujeme,“ vysvětluje Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.