Michaela Kadlecová | 29. 1. 2021

Jak ohřívat vodu elektřinou? Jaké distribuční sazby využijete?

Vodu na mytí a úklid lze ohřívat různými způsoby. Mnozí z nás nemají na výběr a vodu mohou ohřívat jen a pouze elektřinou. Jaké možnosti pro ně přicházejí v úvahu a jaké distribuční sazby mohou využívat?



Průtokový ohřívač

Provoz průtokového ohřívače není právě nejlevnější. Vodu ohřívají průběžně, nemají tedy zásobník. Na jednu stranu je voda horká okamžitě a vy nemusíte čekat, až se nahřeje větší objem. Na stranu druhou může kolísat teplota a tlak vody. Nejsou náročné na prostor, takže je umístíte i do té nejmenší koupelny. Na rozdíl od bojleru, teplá voda nikdy „nedojde“, na druhou stranu není provoz průtokového ohřívače právě ekonomický. Pro průtokový ohřívač vody si nemůžete objednat dvoutarifní distribuční sazbu. Pokud tedy elektřinou ještě netopíte, nebo nenabíjíte elektromobil, pak vám zbývá elektrická distribuční sazba D01d a D02d, které se liší výší odběru. Průtokový ohřívač užijete většinou na chalupě, kde pobýváte jen občas a zde je tedy vhodná distribuční sazba D01d. Pokud je vaše souhrnná spotřeba elektřiny vyšší než zhruba 2 Mwh, pak je vhodnější distribuční sazba D02d.

Přečtete si: Je pro ohřev vody výhodnější plyn, anebo eletřina? 

Průtokový ohřívač a distribuční sazba
Průtokový ohřívač využijete třeba distribuční sazbu D01d.
www.rako.cz



Bojler

Bojler nahřívá vodu v nádrži, je tedy náročný na prostor. Ideální je h umístit v technické místnosti, protože to rozhodně není spotřebič, který by místo nějak zkrášloval. Vyrábí se v různých objemech. Pro jednu či dvě osoby by měl stačit bojler o objemu 120 litrů, pro tři až čtyři 200 litrů. Bojler celou nádrž nahřeje za určitý čas, většinou několik hodin. Pro bojler lze využít speciální dvoutarifní distribuční sazbu D26d, která poskytuje možnost odebírat elektřinu 8 hodin v nízkém tarifu. Bojler se připojí na speciální elektrický okruh a spíná se pouze během těchto osmi hodin. Pokud tedy vypotřebujete veškerou teplou vodu, musíte počkat až na dobu, kdy se tento tarif sepne. Není pravdou, že se levnější elektřina odebírá pouze v noci, název noční proud je minulost. Spíná se v různých obdobích během dne, přesné časy lze zjistit od distributora elektřiny. Zjistit, kdy se „nočné proud“, správně tedy nízký tarif spíná, je ale výhodné. Pokud tehdy spustíte myčku, nebo pračku, i pro tyto spotřebiče odebíráte levnější proud.



Bojler a distribuční sazba
Pro bojler je určená distribuční sazba D26d
www.okce.cz

Chcete ušetřit na elektřině? Zkuste naši kalkulačku elektřiny a hned zjistíte o kolik!



Další možnosti

Vodu lze dále ohřívat díky tepelnému čerpadlu. Jeho hlavní funkce je topení, ale umí i ohřívat vodu a zároveň klimatizovat. Náklady na pořízení čerpadla jsou poměrně vysoké, ale bohatě se vyplatí, jeho průvoz je totiž velmi úsporný. Pro tepelné čerpadlo se původně využívala speciální distribuční sazba D56D Tepelné čerpadlo, kterou před pár lety nahradila distribuční sazba D57D Elektrické topení. Díky tomu získáte 20 hodin elektřiny v nízkém tarifu. Stejnou distribuční sazbu využijete, pokud topíte elektrokotlem, který má také zásobník na teplou vodu.

O nás: Kalkulator.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátor.cz všechny výpočty srovnání dodavatelů energií fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v naší kalkulačce energií.