Jan Strmiska | 21. 1. 2021

E.ON Distribuce je teď EG.D

Distributor elektřiny pro jižní Čechy a část Moravy si změnil jméno, web i barvy. Znamená to něco pro zákazníky?

Od prvního ledna 2021 se firma E.ON Distribuce úplně proměnila. E.ON Distribuce se teď jmenuje EG.D a má i nové webovky. Je to proto, aby se firma lépe odlišila od obchodní společnosti E.ON Energie. Je v tom totiž zmatek, míchají se nám pojmy distributor a dodavatel energií. Zjednodušeně distributor je ten, komu patří dráty. Jeho zástupce taky provádí odečty u vás doma. Nemůžete si ho vybírat, protože dráty jsou v daném místě jen jedny.

V ČR tak jsou jen tři distributoři elektřiny:

PRE Distribuce „má dráty“a území Prahy.

EG.D (tedy bývalá E.ON Distribuce) je na jižní Moravě, v jižních Čechách, na Vysočině a v části Zlínského a Olomouckého kraje.

ČEZ Distribuce pokrývá zbytek státu (viz naše mapka).

Distributoři plynu jsou v ČR:

GasNet

EG.D (bývalá E.ON Distribuce)

Pražská plynárenská Distribuce

Podrobnosti v terminologii si můžete přečíst v našem starším článku: Co přesně u elektřiny znamená distributor a co dodavatel? Distributora energií si tedy nevolíte, je vám „přidělen“ podle místa, ze kterého odebíráte. Vybíráte si pak až mezi jednotlivými dodavateli.

A co znamená, že je někdo dodavatel energií?

Dodavatel je ten, od koho energii kupujete a s kým máte smlouvu. Může to být třeba Centropol, Bohemia Energy nebo ČEZ. Matoucí je právě to, že všichni tři distributoři fungují současně i jako dodavatelé a názvy jejich obou firem jsou i dost podobné (třeba ČEZ a ČEZ Distribuce). A od teď se to zpřehlednilo alespoň v případě firmy E.ON. Mateřská firma je tedy E.ON, ale dráty jsou k vám nataženy její dcerou, firmou EG.D.

Proč se to jmenuje EG.D?

Zkratka EG.D je podle ní odvozena z anglického Electricity and Gas Distribution, tedy distribuce elektřiny a plynu. Jinak pro zákazníky se nic nemění. „Všechny uzavřené smlouvy platí automaticky dál. Zákazníci se nemusejí o nic starat,“ řekl předseda představenstva EG.D Zdeněk Bauer.

EG.D screenshoty mobilní aplikace
Dominantní barva EG.D je modrá v kombinaci s červenou. Takže převlečeni do nových barev budou i pracovníci, co vám domů přijdou odečíst plyn nebo elektřinu. Nelekejte se. Mobilní aplikace se jmenuje EG.D Distribuce.
Kalkulátor.cz

A o kolik jde celkem zákazníků?

Firma EG.D vlastní a spravuje na 66 000 kilometrů elektrického vedení na jižní Moravě, v jižních Čechách, na Vysočině a v části Zlínského a Olomouckého kraje. Pak je to 4000 kilometrů plynovodní sítě na jihu Čech a Pelhřimovsku. Celkem zásobuje EG.D 1,5 milionu odběrných míst elektřinou a 110 000 plynem.

EO.N se bojí energošmejdů

Od nového roku začali tedy už lidé vídat servisní pracovníky v nových barvách a s novým logem EG.D. Mluvčí E.ON v ČR Martina Slavíková se obává toho, že právě toho využije konkurence. „Bez pochyb toho budou chtít využít tzv. energošmejdi, kteří se budou snažit lidem namluvit například to, že E.ON v České republice končí a zákazníci si musí vybrat jiného dodavatele energií. Není to pravda a lidé by měli být obzvláště ostražití.“

A pro uklidnění: Služby pro veřejnost zůstávají stejné, pro zákazníky se nic nemění a v souvislosti s přejmenováním společnosti se nemusejí o nic starat. Ještě chvíli budou fungovat stránky www.eon-distribuce.cz, ale vše už teď řešte na webu www.egd.cz. Stejně tak jejich mobilní aplikace se jmenuje EG.D Distribuce.

A ještě jednou upozorňujeme, celá tato změna se týká jen E.ON Distribuce (distributora energií). Netýká se to celé firmy E.ON (dodavatele energií).

GasNet už není innogy

Mimochodem na konci roku 2020 si změnil vizuální styl i největší distributor plynu v České republice, firma GasNet. Jméno v tomto případě zůstalo stejné. GasNet ale od října už není součástí skupiny innogy, ale je plně vlastněn sdružením investorů pod vedením Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

GasNet nová image a logo
Největší plynaři u nás teď dávají všudypřítomnou zelenou barvou na odiv ekologickou stránku plynové energetiky.
GasNet, Kalkulátor.cz

Přečtěte si také: Rizika pojištění carsharingu: Nejhorší je srazit se s autem ze stejné půjčovny

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify energií na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem energie jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.