Klára Kropáčková | 5. 1. 2021

Dodavatele energií nejčastěji měníme v lednu. Proč?

V minulém roce v Česku změnilo dodavatele elektřiny méně domácností, než v roce předchozím. I v tomto roce se ale ukazuje leden jako nejobvyklejší měsíc, kdy dodavatele energií měníme.

Dodavatele elektřiny a plynu, tedy to, komu za energie platíme, si můžeme svobodně vybírat již od roku 2006. Tehdy stát dokončil liberalizaci trhu s elektřinou a dodavatele mohou volně měnit jak velcí odběratelé, tak domácnosti. Díky liberalizaci energetického trhu zanikl monopol dodavatelů energií, elektřinu mohly začít nakupovat i jiné firmy a posléze je přeprodávat koncovým zákazníkům. Celý proces skončil rokem 2006 pro elektřinu a 2007 pro plyn. Všichni zákazníci, ať jde o podnikatele nebo domácnosti, mají podle ERÚ stejná práva a povinnosti.

Kolik lidí mění dodavatele elektřiny?

Podle statistik společnosti OTE, instituce zřízené státem, která se zabývá organizací trhu s energiemi, změnilo v roce 2020 dodavatele elektřiny celkem 418 155 klientů. Největší změny proběhly hned v lednu, kdy se pro nového dodavatele rozhodlo 124 110 odběratelů. Nejméně domácností změnilo dodavatele v srpnu (25 306 klientů) a v září (27 305 klientů). Změny dodavatelů je možné dohledat až do roku 2010. Největší změny proběhly v letech 2012 a 2018. V obou případech se nejvíce změn dodavatelů elektřiny odehrálo v lednu a nejméně v srpnu.



Změna dodavatele elektřiny
Počet spotřebitelů, kteří změnili dodavatele elektřiny.
Kalkulátor.cz



A jak je to se změnou dodavatele plynu?

Pokud se podíváme na změny dodavatele plynu v roce 2020, můžeme sledovat mnohem větší výkyvy. Celkem dodavatele změnilo 185 051 klientů. Největší změny proběhly, stejně jako u elektřiny, v lednu, kdy dodavatele plynu vyměnilo 29 664 odběratelů. Druhým větším výkyvem je jaro. Za jaro se nejvíce dodavatel měnil v květnu, kdy tuto změnu provedlo 18 124 klientů.



Změna dodavatele plynu
Počet spotřebitelů, kteří změnili dodavatele plynu.
Kalkulátor.cz





Nejsilnější leden

To, že tolik odběratelů přechází k novému dodavateli právě v lednu, je dáno datem vypovězení smluv původnímu monopolnímu dodavateli, které bylo pro všechny stejné: „Je to historickým nastavením smluv, které končily v závěru roku. Leden je pořád nejsilnější, ale už to není tak jednoznačné jako dříve. Ostatní měsíce byly v roce 2020 co se týče změn dodavatelů (na celém trhu) přibližně stejné, i v roce 2019 žádný měsíc kromě ledna nijak nevybočoval (okolo 20 000, leden se pohybuje mezi 50 a 60 tisíci), “ vysvětluje tiskový mluvčí skupiny ČEZ, Roman Gazdík. Odběratelé sami uvádějí, že je ke změně dodavatele přiměla výhodnější nabídka: „Já jsem provedla změnu dodavatele elektřiny, protože nám náš původní zvýšil měsíční zálohy. Našla jsem si nového a výhodnějšího a za rok jsem ušetřila pět tisíc korun,” říká Jana Frenclová z Opavy. Jiří Trnka z Pardubic měl pro změnu dodavatele podobný důvod: „Zjistil jsem si, že pro naši domácnost bude jiný dodavatel výhodnější. Měl jsem ale uzavřenou smlouvu na dobu určitou, tak jsem musel počkat, než skončí její platnost. Poté už jsem přešel k novému dodavateli a ušetřil sedm tisíc korun ročně.”

Chcete změnit dodavatele i vy? Podívejte se, jak je jednoduchá změna dodavatele elektřiny s Kalkulátor.cz.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů. Vyzkoušejte naši kalkulačku dodavatelů elektřiny a zjistěte, kolik můžete ušetřit.