Michaela Kadlecová  | 24. 1. 2022

Hromadná nehoda na D5 varuje. Pozor na limity povinného ručení

Aktualizováno: 28. 2. 2024. Pokud budete uzavírat povinné ručení k automobilu, budete požádáni, abyste stanovili tzv. limit plnění povinného ručení. K čemu slouží a co se stane, pokud tyto limity nebudou nastaveny v dostatečné výši?

"Na dálnici D5 došlo nedávno k hrozivě vyhlížející hromadné nehodě. Jako první se střetlo nákladní vozidlo s osobním, jeden z řidičů nepřizpůsobil jízdu nepříznivým povětrnostním podmínkám, tedy sněžení a mokré vozovce. Do kolize se nakonec dostalo 20 osobních a 16 nákladních aut. Počasí silničáře potrápilo a ačkoliv o vozovku pečovali, těžkým podmínkám nešlo zabránit: "Na těchto snímcích z D5 můžete vidět velkou proměnlivost počasí se sjízdností dálnice těsně před dnešní hromadnou nehodou. Povrch D5 byl ošetřen mezi km 28,5 – 80 v časovém rozmezí 9:42 - 10:40 hod. Vozovka byla ošetřena 15 – 20 g na m2," uvedl Jan Rýdl, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic k obrázku na svém Twitteru, který ukazuje, jak se povrch vozovky měnil. Policie nyní událost prošetřuje jako sérii mnoha nehod, mnoho z řidičů jsou zároveň viníky. Doposud stanovila policie hromadnou škodu na 11 milionů korun, což se zdá v porovnání s děsivě vypadajícími obrázky z místa nehody dost málo. Jen velkou náhodou nedošlo ke smrtelnému úrazu a k vyšším škodám na majetku. I tento případ ale ukazuje, jak důležité je mít sjednané správné povinné ručení, a to v odpovídající výši. Na cenu povinného ručení má také vliv výše tzv. limitů povinného ručení, tedy maximální částka, kterou za vaše škody pojišťovna uhradí.

Nehoda za sto milionů

Také vás při uzavírání povinného ručení zajímá hlavně jeho cena? Ano, ceny povinného ručení mohou překvapit, ale rozhodně by nemělo jít o jediné kritérium výběru. Pozornost věnujte tzv. limitu pojistného plnění. Pojišťovna se zavazuje, že případné škody, které způsobíte při nehodě, uhradí. Otázkou je ale, do jaké výše? Jsou totiž různé druhy nehod. Zatímco někdy to odnesou jen “plechy” a škody jdou maximáně do desetitisíců, ale můžete nabourat třeba do kamionu, který převáží památku nevyčíslitelné hodnoty. Navíc pojišťovna nehradí jen škody na vozidle, ale také na životě, zdraví, případně na společenském uplatnění. Pokud byste, nedej bože, při nehodě někomu způsobili trvalou invaliditu bez šance se o sebe postarat, pak se platby za jeho ošetření, ztížení společenského uplatnění opravdu prodraží. Ačkoliv se vám tedy může zdát 50 000 000 korun, což je nejmenší poskytovaný limit plnění, opravdu vysoký, věřte, že jej opravdu můžete “přešvihnout”. Co se stane, pokud máte sjednaný jen minimální limit a škoda je vyšší? Pokud se v případě pojistného plnění přesáhne minimální limit, viník musí pojišťovně zbytek hradit ze svého. A to už se docela slušně nasčítá. Snadno se tak můžete zadlužit na celý život.

Havárie automobilu a povinné ručení.
Nehoda automobilu může mít značné následky. Uhradí vaše pojišťovna vše?
Pixabay.com



Jak vybrat nejlepší povinné ručení?

Srovnejte si ty nejlepší nabídky pojišťoven a vyberte si. Zvládnete to během chvilky, stačí jen zadat vaši SPZ.

Je minimální limit pojistného plnění tou nejlepší volbou?

Zákon o povinném ručení stanovuje minimální limit pojistného plnění. Jde o 50 milionů na majetkové újmě a 50 milionů na újmě na zdraví. Pojišťovny vám nabídnou limity, které pokrývají větší částku, a to dokonce až 300 milionů korun. Navýšení minimálního limitu na vyšší bezpečnější částku se nemusíte bát, cenu vašeho povinného ručení to ovlivní jen minimálně. Měsíčně vás zvýšené limity plnění vyjdou asi o 2 - 17 %. V případě vysokých limitů půjde samozřejmě o vyšší částky.

„Zákonem stanovený limit 50 milionu na zdraví a škodu třetích osob není tak velká částka, jak se může zdát, při řetězové nehodě na dálnici mohou být škody mnohonásobně vyšší. Cena za vyšší limit pojištění je nízká, proto doporučuji vždy u pojištění vozidel nastavit limit alespoň na 70 milionů,” říká odbornice na pojištění webu Kalkulátor, Jesika Liptáková.

Co když bude škoda vyšší?

Jako příklad dopravní nehody, kde limit značně převýší dřívější základní limit 35 milionů Kč, můžeme uvést nehodu na dálnici D1 z roku 2009, kdy do sebe postupně narazilo celkem 189 vozidel - osobních aut i kamionů. V tomto případě je pravděpodobně viníků více, ale i přesto se cena vyšplhá do astronomických hodnot. Nebo můžete způsobit nehodu s kamionem převážející nebezpečné látky a zavinit ekologickou katastrofu. Může se také stát, že způsobíte nehodu, kde mladý nadějný sportovec skončí na vozíku. V tomto případě musíte zaplatit i případný zisk, který by v budoucím životě získal. A nebude to málo.

Přečtěte si také: Můžete uzavřít pojištění na motocykl jenom na léto? 

Asistenční služby - váš parťák na cestách

S vyšší částkou povinného ručení nabízejí pojišťovny i větší rozsah asistenčních služeb. Například odtažení porouchaného vozidla do servisu máte k dispozici vždy, ale s vyšším limitem dokonce tam, kam si budete přát. Čím více se připojistíte, tím více podobných služeb získáte. Mezi tyto služby patří například odtah, poskytnutí náhradního vozu, asistence v případě zabouchnutí klíčů nebo záměny paliva, doprava autem nebo letadlem do místa bydliště. Nebojte se nastavit povinné ručení tak, aby vám vyhovovalo a šetřilo starosti. Se správným výběrem vám rádi pomůžeme!

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny, plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.