Klára Kropáčková | 30. 11. 2020

Auto do zásuvky. Jak dobíjet elektromobily v České republice?

Elektromobilita udělala za posledních pár let několik obrovských kroků vpřed. Ale i takové elektrické auto „něco žere” a vy si musíte dát pozor, abyste neskončili uprostřed divočiny s vybitým elektroautem.



Elektromobil jsem si koupila hlavně pro jeho ekonomickou výhodnost, kvůli šetření životního prostředí a bezplatnému parkování v modrých zónách. Nevýhodou je málo dostupných nabíjecích stanic a zimní provoz - pokud topím, snižuji si dojezd. Výhody pro mě ale stále převažují nad nevýhodami,” říká Bára, majitelka vozu e-Golf.

Elektromobily a jejich nabíjení

V Evropě je momentálně více než 200 tisíc „elektronických benzínek”, což je více než těch klasických pro benzín a naftu. V Česku je přes kolem 200 nabíjecích stanic s tím, že se stále budují nové. Elektromobil můžete ale nabít jak doma, tak na speciálních dobíjecích stanicích. Doma musíte ale počítat s tím, že to zabere několik hodin, zatímco ty nejrychlejší dobíjecí stanice vám nabijí elektromobil za pár desítek minut. Nabíjení ale není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pro nabíjení elektromobilu je potřeba stejnosměrný proud. Problém nastává ve chvíli, kdy chcete svůj elektrický vůz nabít doma v garáži, kde máte proud střídavý. Nutností je proud přeměnit - zpravidla to za vás zvládne nabíječka, kterou k vozu dostanete. Tato proudová transformace ale nabíjení značně zpomaluje. Proud pro domácí nabíjení se pohybuje okolo 10 - 16 A a umožňuje nabít cca 3,5 kW. Starší domy, které mají ještě starší, hliníkové rozvody a jističe na 10 A, potřebují hodnoty nabíjení snížit.



Stejnosměrný nebo střídavý proud?

Jak už jsem zmiňovala, proud je potřeba nejdříve převést. K tomuto slouží palubní nabíječka, která proud převede a uloží ho do baterie. Její výkon a konfigurace také rozhoduje, jak rychle se auto nabije. Rozdílem jsou ovšem rychlodobíjející stanice, které auto nabijí o poznání rychleji - poskytují totiž stejnosměrný proud, který už se nemusí převádět. Jak dlouho se vaše auto bude nabíjet? Na to existuje jednoduchý vzoreček. Pokud budete váš elektrovůz nabíjet doma, vaše zásuvka bude mít výkon 2,3 kW při proudu 10 A nebo 3,6 kW při proudu 16 A. Najdete si kapacitu baterie vašeho elektrovozu v kWh a toto číslo vydělíte výkonem zásuvky - tedy výkon zásuvky : kapacita baterie. Většinu elektrovozů doma nabijete v klidu přes noc.

Nepřehlédněte!

Ušetřete čas a komunikujte se svým dodavatelem online! Jak například na ČEZ online? 

Fenomén elektromobilů Wallbox

Alternativou domácího nabíjení může být instalace Wallboxu. Wallbox získáte buď výrobce elektromobilu, který zajistí i odbornou instalaci, nebo je poskytují sítě nabíjecích stanic jako například E.ON. Nabíjení je celkově rychlejší a pohodlnější. Vyplatí se majitelům elektromobilů, které své vozy využívají ke každodennímu ježdění. Wallbox normálně dosahuje výstupního proudu 16A a dodá 11kW. Na trhu jsou i Wallboxy s hodnotami 32 A a 22 kW, ale ty se hodí spíše pro hotely, nebo podobná zařízení, kde se předpokládá vyšší frekvence nabíjení. V Česku existují veřejné nabíjecí stanice, které můžete využít při delších cestách nebo při dovolených. Na internetu najdete velký výběr map těchto stanic, na kterých si svou jízdu můžete naplánovat

Rychlonabíjecí stanice

Setkat se můžete i s rychlodobíjecími stanicemi, kterých je v Česku sice méně, ale jejich počet stále roste. Zpravidla zde mají kabely jak pro rychlonabíjení, tak pro normální nabíjení. Kabel pro klasické nabíjení se může hodit v případě, když víte, že budete na místě stát delší dobu a nechcete blokovat kabel pro rychlonabíjení. Zpravidla se ale rychlonabíjení nedoporučuje, pokud máte baterii vybitou pod 80%. Proč? Čím vybitější baterie, tím pomalejší nabíjení. Hlavním výrobcem rychlonabíjecích stanic v České republice je ABB.

Ultrarychlé dobíjecí stanice

Posledním trendem doby jsou ultrarychlé dobíjecí stanice, který mají výkon přes 100 kW. E.ON nebo PRE nabízejí stanice s výkonem 150 kW. Nejvýkonnější stanice má IONITY, a to přes 350 kW. Tento výkon ale ještě žádné elektroauto neumí využít.

ČEZ, PRE nebo E.ON?

Nejvíce dobíjecích stanic má v České republice skupina ČEZ. Nabízejí také různé tarify. Druhým největším distributorem nabíjecích míst je PRE, která má dobíjecí místa primárně v Praze, ale i v dalších českých městech. U PRE platíte jak za odebranou elektřinu, tak za dobu, kdy na stanici stojíte a nenabíjíte. Nabíjecí stanice PRE můžete využívat i bez registrace, můžete používat QR kód a pak jen zaplatit. Distributor E.ON má stejný systém jako PRE, kde platíte jen za odebranou elektřinu. Dobíjecích stanic má po České republice jen pár desítek, zato se ale pyšní pečlivě propracovanou mobilní aplikací.



Dobíjecí stanice ČEZ
Dobíjecí stanice provozuje také ČEZ
Cez.cz

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích teď můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem elektřiny, nebo dodavatelem plynu jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.