Klára Kropáčková | 19. 11. 2020

Cítili jste v poslední době plyn? Může to být odorizací zemního plynu

Rozhodl se váš distributor provést tzv. odorizaci plynu a vy nevíte, co vás čeká? Připravili jsme pro vás krátký přehled.



Proč se provádí odorizace zemního plynu?

Zemní plyn sám o sobě nepáchne. Proto je také těžké určit, jestli někde uniká. Společnosti E.ON bylo loni hlášeno celkem 53 případů úniku plynu. E.ON Distribuce a další distributoři, se proto rozhodli do plynu na několik dnů zkušebně přidávat speciální látku, která plynu dodá jeho charakteristický pach, aby odhalila případné úniky. Při odorizaci se do plynu dává až trojnásobek odorizující látky pro přesné určení úniku plynu. Lidé pak dokáží odhalit i drobné úniky, kterých si normálně nevšimnou. Pokud jako zákazník únik plynu zaregistrujete, zavolejte na infolinku 139, nebo svému distributorovi. Také počítejte s tím, že zápach bude ještě druhý den po odorizaci doznívat.

CHCETE UŠETŘIT ZA PLYN? Na Kalkulátor.cz si za 2 minuty si zjistíte, na jakém tarifu ušetřit tisíce, zkuste naši kalkulačku.

Svítiplyn páchne a otravuje

Dříve se v České republice místo zemního plynu používal takzv. svítiplyn, který se vyráběl z uhlí. Nešlo ale o bezpečný zdroj energie, svítiplyn dokázal ve větší koncentraci člověka otrávit. Proto se od roku 1969 začalo přecházet na bezpečnější zemní plyn, přestavba se dokončila v roce 1996. Svítiplyn měl v sobě řádku znečišťujících látek, a proto bylo možné únik snadno rozpoznat, a to typickým pachem. Odorizace se zde tedy u nás na rozdíl od Spojených států, kde se tradičně využíval zde těžený zemní plyn, neprováděla. Ve Státech uzákonili odorizaci prvně, a to kvůli neštěstí ve škole New London, ke kterému došlo v roce 1938. Škola se vytápěla plynem, bohuže si nikdo ze zaměstnanců ani žáků nevšiml toho, že plyn uniká. Kvůli jiskře od rozbrusky se zakrátko ozvala exploze, v sutinách školy zůstalo 300 dětí. Právě kvůli možným únikům je nutné jednou za čas plyn odorizovat.

Zápach lépe upozorní

Proč odorizovaný plyn nevoní po fialkách, ale naschvál páchne? Podle výzkumů na varovná znamení reagujeme lépe a rychleji, když jsou našim smyslům nepříjemná. Pach síry byl zachován, aby po přechodu ze svítiplynu, v lidech stále rezonoval plyn. Dnes všechny světové odoranty patří k organickým sloučeninám síry. Ke stanovení míry odérů se používá takzv. odorimetr s vlastním senzorem a samozřejmně lidský nos, který subjektivně vnímá pronikavost zápachu.



Jak poznat únik plynu?

Distributoři žádná hlášení úniku plynu nepodceňují. Jde o velké potenciální nebezpečí. Únik plynu zjistíte podle už zmíněného sirného zápachu. Dobrou investicí je i detektor oxidu uhelnatého, který vás na jakýkoliv únik včas upozorní. Co dělat, když odhalím únik plynu? Pokud odhalíte únik plynu ve vaší domácnosti, uzavřete hlavní uzávěr plynu, nepanikařte, varujte sousedy v okolí - nezvoňte, klepejte, otevřete okna a dveře kvůli větrání a zavolejte odbornou pomoc. V místnostech zamořených plynem používejte mobil co nejméně a nepoužívejte žádná elektrická zařízení.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Na energiích teď ušetříte tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.