Michaela Kadlecová  | 19. 8. 2022

Úspora energie v domácnosti. Které spotřebiče se vyplatí kupovat nové?

Zajímá vás, jak doma ušetřit i v roce 2022? Doporučíme vám nejenom používání energeticky úsporných elektrospotřebičů, ale také výběr toho nejlepšího dodavatele elektřiny.

Úspora energie především

Ještě před deseti patnácti lety byl v domácnostech tématem číslo jedna nákup úsporných spotřebičů. Tlak výrobců na nové nákupy vytvářel ale často jen nesmyslnou poptávku. Jaká je situace nyní v roce 2022, když ceny plynu a elektřiny jsou zhruba na trojnásobné, ale i vyšší hladině? Energetická náročnost spotřebičů se skloňuje čím dál tím častěji, neboť hlavním tématem jsou úspory elektřiny a plynu. Se stoupající cenou elektřiny jsou tedy úspory, kterých lze dosáhnout díky energeticky úspornějším spotřebičům, stále zajímavější. Pochopitelně nejvyšší spotřebu energií v domácnosti obstará vytápění a ohřev vody, která se podílí zhruba na 70 % spotřeb energií. V současných cenách je ale zbývajících 30 % stále velmi zajímavou částkou a vyplatí se bojovat o každé procento úspory.

Sháníte nového dodavatele elektřiny?

Měnit dodavatele není vůbec snadné. Pokud chcete najít nového dodavatele elektřiny, který nabízí ještě výhodné ceny, pomůžeme vám!

Jaké kuchyňské spotřebiče jsou energeticky nejúspornější?

Jinými slovy, kolik mohu ušetřit tím, že si koupím spotřebič nový, úspornější? Pokud vaříte na plynu a neohříváte elektřinou vodu na mytí nádobí, podle ekologické poradny spotřeba vychází zhruba takto:

Lednice a mraznička spotřebuje 30–40 % z celkové energie domácnosti
Pračka 30–35 %
Osvětlení 10–20 %
Domácí elektronika 5–21 %
Ostatní spotřebiče 5–15 %

Nejčastěji se úspora energie řeší u praček. Pračka v energetické třídě A má spotřebu energie 49 kWh na 100 cyklů, pračka v energetické třídě C má spotřebu 67 kWh na 100 cyklů. Roční spotřeba je tedy u třídy A zhruba 970 korun, u třídy C zhruba 1 330 korun (počítáno na 220 cyklů za rok při ceně 9 korun /kWh). U myčky je spotřeba energií podobná: u třídy A 54 kWh/100 cyklů, u třídy C 74 kWh/100 cyklů. Výrazný rozdíl lze sledovat u sušičky prádla, kde spotřeba u třídy A je 193 kWh za rok, u třídy B to může být až 671 kWh/rok. Cenový rozdíl těchto spotřebičů lze obtížně určit, záleží na konkrétním typu a značce spotřebiče. Velmi hrubý odhad např. u praček je 5 – 10 tisíc korun.

Domácí elektronika, pokud ještě nemáte starou elektronkovou CRT televizi, má dnes tak nízkou spotřebu, že to jsou poměrově zanedbatelné částky. Tedy pokud netěžíte kryptoměnu, samozřejmě. :-) Jde také o to, že internet si kvůli úsporám energie asi vypínat nebudete, a jestli máte žravější, nebo méně žravý router, vám je asi jedno. Zajímá vás spíš rychlost připojení, a ne, jestli ušetříte ročně 10 korun, když budete všechny krabice vytrhávat každý večer z elektriky, aby nebyly standby.

Co se týká osvětlení, tam zase cena není všechno. Přečtěte si náš článek: Vyplatí se výměna klasických žárovek za LED? Pozor, ať si nekoupíte horší kvalitu světla.

Důležité je načasování výměny spotřebiče

Aby bylo jasno, nezlehčujeme úsporné spotřebiče. Určitě je lepší úsporný kondenzační kotel na plyn než obyčejné vafky. Stejně tak jako lednička s energetickým štítkem A je lepší než jen označení C. Když už se vybavujete novými spotřebiči třeba při rekonstrukci, stěhování nebo proto, že prostě staré dosloužily, kupujte ty nejúspornější.

Přečtěte si: Jak šetřit, aby nás to nebolelo? 5 tipů kde ušetřit bez omezení

Jaký je rozdíl mezi spotřebiči E versus A?

Pokud teď ale máte „zbytečné“ peníze na výměnu svého chladicího parku, je to určitě dobrá investice u chladniček. Z tabulky vidíte, že lednička nejúspornější třídy A je o celou čtvrtinu úspornější než model, který má jen o jeden stupeň méně. A ve srovnání se spotřebou chladničky A má tento šampión téměř poloviční spotřebu. Nezapomínejte ani na babské rady.

Starý dobrý selský rozum funguje vždy. Při vaření myslete na:

Výběr správných hrnců.
Výběr odpovídající velikosti plotýnky na konkrétní hrnec.
Množství jídla, jaké připravujete (nevařte vždy plnou konvici vody, když chcete jeden čaj, jen „do zásoby“).
Používejte pokličky a tlakové hrnce.
Zkontrolujte si kvalitu nádobí. Těsní hrnec, sedí poklička, není tvar nádoby na úkor efektivity?
Jídlo nechávejte dojít v hrnci nebo v peřinách. Elektrický sporák vypínejte klidně dřív. Zbytkové teplo funguje ještě dlouho.
Naopak chladničku mějte v co nejstudenější místnosti. Každý stupeň, o který při chlazení musí bojovat, vás stojí peníze dvakrát.

Myslete také na to, že mikrovlnka je výhodná jen pro malé a střední množství jídla. U větších porcí rozkmitávání molekul ztrácí na efektivitě a je lepší použít sporák.

A ještě agresivnější rady:

Na vodovodní baterii používejte perlátory vody, které vám vodu „našlehají“ a ušetříte za vodu.
Vodu neohřívejte na sporáku, ale v rychlovarné konvici.
Na noc v zimě zatáhněte závěsy. Ušetříte za teplo.



Změna dodavatele pomůže

Na konci roku 2021 začali dodavatelé elektřiny znatelně zdražovat. Rostla totiž cena elektřiny na burze, což byla reakce na přechod na obnovitelné zdroje elektřiny, růst cen emisních povolenek, uzavírání jaderných elektráren v Německu a nedostatků obnovitelných zdrojů. Tento růst ceny ještě podstatně zrychlil kvůli válce na Ukrajině a důvodné obavě přerušení dodávek zemního plynu z Ruska. V druhé polovině roku 2022 je cena elektřiny velmi vysoká, hned několikrát zdražili všichni dodavatelé elektřiny a plynu. Elektřina a plyn jsou dnes v porovnání s předchozím rokem několikanásobně dražší u všech dodavatelů, ale i mezi nimi mohou být podstatné rozdíly. Například mezi srovnatelnými produkty společností EON a Carbounion je rozdíl 4000 na jedné MWh. Proto je důležité pečlivě pátrat po tom správném dodavateli energií a ceny elektřiny a plynu prozkoumat.

Sami si spočítejte na Kalkulátor.cz, o kolik ušetříte přímo vy. Trvá to dvě minutky a vše jde plně online bez telefonování a nebo vyzvídání vašich osobních dat.

Info: Více o tom, jaká je spotřeba domu se dozvíte v článku Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti? 

O nás: Kalkulátor.cz je srovnávač ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.