Klára Kropáčková  | 26. 10. 2020

ČEZ ruší plánované odstávky elektřiny. Důvodem je home office a online výuka

Doma jsou momentálně tisíce Čechů, kteří pracují z domova ve formě home office. Stejně tak se online učí i žáci od prvních tříd po vysoké školy. Elektřina je pro práci a studium z domova stěžejní. ČEZ distribuce se proto rozhodla zrušit některé z plánovaných odstávek elektřiny.

ČEZ Distribuce měla od pondělí 19. října naplánováno několik odstávek elektřiny na svém distribučním území. Důvodem bylo množství drobných oprav. Kvůli vyhlášení nouzového stavu, a tisícům obyvatelů České republiky na home office nebo online výuce, se do odvolání rozhodla zrušit některé z plánovaných odstávek elektřiny. Lidé, kteří jsou momentálně doma elektřinu potřebují nejen kvůli internetu, často naprosto nezbytnému pro výkon povolání, ale také kvůli vytápění, péči o děti a výuce. Bez elektřiny jsou bezradní také studenti. Většina škol přešla na online výuku, což znamená video hodiny, online kvízy a testy přes internet, nebo vyhledávání informací pro bakalářské a podobné práce. Elektřina je pro home office a online výuku naprosto stěžejní.

V den odstávky elektrické energie ušetříte, chcete šetřit elektřinu každý den? Zkuste naši kalkulačku dodavatelů elektrické energie.

Kde nepůjde proud?

Z tiskové zprávy ČEZ Distribuce není jasné, kterých lokalit se odstávka elektřiny týká a kterých ne. Nikdo se tedy nemůže jasně připravit, nebo si naopak oddechnout. „Rušené odstávky se stále mění, denně vyhodnocujeme další plánované odstávky. Proto i nějaký seznam lokalit pozbývá smysl, měnil by se každý den,“ říká tisková mluvčí skupiny ČEZ, Soňa Holingerová.

Stejně jako v březnu

Podobná opatření zavedla ČEZ Distribuce už v první, březnové, vlně koronaviru. Tehdy zrušila kolem 45% plánovaných odstávek elektřiny. Za rok provedou technici kolem padesáti tisíc odstávek elektřiny. Téměř pět třetin ale odběratelé téměř nepocítí. Opravy jsou totiž prováděny pod napětím nebo podobnými technickými opatřeními. Zrušeny jsou pouze naplánované práce, které nemají vliv na bezpečnost nebo spolehlivost dodávané energie.

Kde hledat informace o plánovaných odstávkách elektřiny?

Odběratelé elektřiny se mohou bezplatně zaregistrovat do služby zasílání informací o poruchách nebo plánovaných odstávkách nebo zkontrolovat aktuální stav distribuce elektřiny na webu bezstavy.cz. Starostové obcí budou o plánovaných odstávkách včas informování telefonicky.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Cena elektřiny díky koronaviru padá. Od října pompézně zlevnil ČEZ, ale stále je dražší než ostatní

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.