Jan Strmiska | 21. 9. 2020

8 kroků, jak získat růstové myšlení a vydělat na tom peníze

Nové triky pro osobní rozvoj a úspěch v podnikání. Osobnostní kurzy nepotřebujete.

Chcete být bohatí, chcete mít úspěch, chcete být slavní, chcete něco dokázat, něco vymyslet nebo prostě změnit svět. Je spousta motivací, které nás v životě pohání. Ať už je to sport, práce, ale i vztahy. Máme na to ale správně nastavenou mysl? Takzvaný mindset? Nelámeme to přes koleno a nebrzdíme se ještě před startem vlastní omezeností? Pojďme to prozkoumat.

PENÍZE, CO SE HODÍ NA MEDITACI NEBO NA NOVOU PRAČKU? Na Kalkulátoru si spočítejte, kolik můžete doma ušetřit.

Carol Dwecková je jednou z předních badatelek ve výzkumu mysli. Po desítkách let práce vydala v roce 2007 knihu Nastavení mysli a oslovila tím okamžitě přes milion čtenářů. Dwecková vychází z toho, že pro úspěch v životě naše mysl potřebuje odpovídající nastavení. Podle ní existují dva základní typy lidí. Jedni mají mysl nastavenou fixně a ti druzí ji mají nastavenou spíš růstově. A od toho se to všechno odvíjí. K jakému typu patříte? Udělejte si malý test paní profesorky. Přečtěte si tyto čtyři věty:

Vaše inteligence je zásadní rys, který nejde moc měnit.
Můžete se naučit nové věci, ale svou inteligenci ve skutečnosti změnit nemůžete.
Bez ohledu na to, jakou máte inteligenci, můžete ji vždy trochu změnit.
Vždy můžete z velké části změnit svou inteligenci.

S čím se ztotožňujete víc?

Zamyslete se nad sebou. Odpověď je pod obrázkem.

Krátká přednáška Carolyn na TEDu, kde to vysvětluje. Podívejte se tady, je to s českými titulky. (Foto: TED)

Výsledek:

První dvě věty (1. a 2.) patří k fixnímu nastavení mysli a věty 3. a 4. odrážejí růstové nastavení mysli. Pojem „inteligence“ můžete nahradit i pojmy „umělecké nadání“, „sportovní talent“ nebo „obchodní dovednosti“. Zkuste si to. A stejný princip funguje i u osobních vlastností. Dokážete se změnit, nebo už je váš život hotový a předurčený? Růstové myšlení je víra v to, že většina základních schopností a dovedností jednotlivce může být rozvíjena prostřednictvím neúnavné práce mozku. Talent je jen výchozí bod. Pevné myšlení je víra v to, že jsou základní schopnosti jednotlivce a dovednosti, jeho inteligence a talent, v podstatě pevně dané. Dwecková dospěla k závěru, že ti, kteří věří, že mohou rozvíjet svůj talent prostřednictvím tvrdé práce, dobrých strategií a podnětů od ostatních, mají růstové myšlení. Je pravděpodobné, že tito jedinci dosáhnou víc než ti, kteří mají pevné myšlení, protože dávají víc energie do učení a méně se zajímají o to, jak vypadat chytře. Snad jsme vás nalákali dost na přečtení knihy Nastavení mysli. Nyní vyšla v češtině u Melvilu aktualizovaná verze. Dwecková totiž dospěla k závěru, že své nastavení dokážeme během života změnit. A radí, jak na to. A vzhledem k tomu, že Kalkulátor.cz je o počítání, penězích, zisku i úsporách, máme pro vás našich 8 tipů, jak si své myšlení změnit na růstové a vydělat tak peníze. Ať už jako podnikatelé, nebo v osobním životě.

Staňte se odborníkem ve svém oboru

Ve světě poháněném falešnými zprávami a sociálními příspěvky vznikajícími pomocí Photoshopu i hudebními vlohami ohromujícími zpěváky na playback v TikToku je zásadní stát se odborníkem. Snažte se být opravdu dobří v tom, co děláte. Tak dobří, aby každý potřeboval vaše služby. Vynikněte ve své specializaci.

Nesoustřeďte se na svá selhání

Když někdo mluví o tom, že bychom měli pracovat na odstranění svých slabostí, automaticky nás to svádí k tomu, držet se svých neúspěchů a neustále si je připomínat. Pokud se ale zaměříte na svá selhání, vašim protivníkům dáváte příliš mnoho munice. Místo toho se jen učte ze svých neúspěchů. Vezměte si z nich jen ponaučení, jak neopakovat chybu, ale neutápějte se v tom a raději se otočte k dalšímu růstu. Ze dna se můžete odrazit jen nahoru.

Nepoměřujte se s ostatními

Vyhýbání se závisti je zásadní ve chvíli, kdy se snažíte soustředit na své vlastní problémy, řídit a vést tým. Pokud se příliš vymezujete vůči ostatním a porovnáváte, nastavuje to očekávání, která vás zpomalí a odvedou pozornost od vašeho cíle.

Buďte bez výjimky zodpovědní

Všichni si dnes nárokují na něco práva, ale nikdo nepřijímá zodpovědnost. Jestli chcete osobnostně růst, musíte to v sobě najít. Jako podnikatel musíte začít být zodpovědní a odpovědní především sami sobě. Tím, jak porostete, budete ukazovat svou zodpovědnost jako osobní i firemní hodnotu. Získáte tím celistvost a vaše firma se nezačne rozpadat a drolit.

Dělejte to, co máte rádi, pro lidi, kteří milují to, co děláte

Dělejte to, co máte rádi. Hledání účelu vaší práce je stejně důležité jako vaše pracovitost. Když ve své činnosti najdete nějaký vyšší smysl, předáte pak lidem mnohem větší hodnotu i odborné vlastnosti.

Nesoustřeďte se na peníze

Peníze jsou důležitý cíl. Samy se neobjeví. Ale jestli k nim nemáte vztah, najděte si obchodního partnera, který si tuhle finanční optimalizaci vezme za své. Pokud jste ale naopak přes peníze, nesoustřeďte se jen na ně. Šéfové, kteří se zaměřují jen na peníze, nejsou nikdy plně spokojeni a často přicházejí o zákazníky.

Takže závěr: Místo toho se starejte o vytváření hodnoty. Chcete, aby byli zákazníci hrdí na to, že mohou používat vaše produkty a služby. Chcete, aby byli vaši zaměstnanci nadšení, že pro vás mohou pracovat, a aby si vážili toho, kolik se toho od vás naučí. Zaměřte se na vytváření fanoušků prostřednictvím vytváření hodnot.

Svých cílů dosáhněte rychle

Nebuďte posedlí dokonalostí. Místo toho buďte rychlí. Dostat se někam první má větší hodnotu než být dokonalý, ale poslední. Dokonce nad tím přemýšlejte tak, že v sobě rozvíjejte chuť často a rychle selhávat. Rychle vyvíjejte své produkty a služby a lépe se přizpůsobte potřebám svých zákazníků. Tohle všechno ale samozřejmě neznamená věci odfláknout. Tohle musí být kontrolovaný proces. Méně důležitých 70 % věcí je prostě méně důležitých. Soustřeďte se na podstatné. Svým lidem i sobě zdůrazněte, že selhání jsou příležitosti, nikoli hrozby. Šéfové musí povzbuzovat a vyzývat zaměstnance, aby byli odvážní. V Netflixu to například řeší tím, že mají skvělé platy, ale žádné bonusy. Lidé se tak nebojí riskovat, protože nemají tolik co ztratit.

Uvědomte si sebe sama a pochopte svůj smysl

Pokud jste kapitánem své lidi, musíte znát přístav, do kterého plujete. Pokud chcete mít růstové myšlení, musíte si být vědomi sebe sama a rozumět účelu toho, proč to děláte. Sebevědomí pak umí sladit vaši vůli a pokoru.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Solární plantáže nechceme. Návod, jak nakupovat 100% zelenou elektřinu

Mikroinvestování nahradilo spoření do prasátka. Průvodce pro začátečníky

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.