Kalkulátor.cz | 5. 4. 2024

Povinné lékařské prohlídky platí pro řidiče od 65 let, jízdu bez platného potvrzení neriskujte

Řidičů a řidiček v důchodovém věku přibývá. V loňském roce mělo platný řidičský průkaz více než 1,5 milionu seniorů, tedy lidí nad 65 let. To je asi čtvrtina všech řidičů. Nejrychleji roste počet řidičů nad 80 let, loni jich bylo 135 tisíc. Za posledních pět let tak toto číslo vzrostlo o více než 40 %. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu. Pro řidiče-seniory pak platí povinné lékařské prohlídky. Bez nich hrozí pokuta a v některých případech i problémy s pojišťovnou.

Prohlídky každé dva roky

Hranicí pro absolvování první povinné prohlídky jsou 65. narozeniny. Druhá prohlídka následuje v 68 letech, potom už je třeba chodit každé dva roky. Vždy nejpozději v den narozenin, případně až půl roku předem. Pokud byste lékařskou prohlídku nestihli, den po narozeninách už oficiálně řídit nesmíte. Někteří lékaři vám termín sami připomenou, vždy je ale na vás, abyste si tuto povinnost ohlídali.

Lékař v rámci prohlídky provede potřebná vyšetření, potvrdí zdravotní způsobilost a také možná rizika, která by usednutí za volant mohlo přinést. Běžnou prohlídku je v případě potřeby možné doplnit o odborné, například oční nebo psychologické vyšetření. Pokud by se objevily jakékoli pochybnosti, může lékař danému řidiči omezit možnosti vyjížděk, například vytyčením maximální dojezdové vzdálenosti.

Chcete platit méně?

Naše kalkulačka nabídne přehledné srovnání povinného ručení i havarijního pojištění od osmi pojišťoven a pomůže vám najít nejvýhodnější variantu.

Pokuta až 5 000 Kč

Letošní rok přeje všem, kteří často zapomínali doklady doma. Loučíme se s povinností vozit u sebe řidičský průkaz, malý techničák i zelenou kartu. Všechno by mělo být součástí online registru, i když jeho spuštění provázela řada komplikací. Jednou by tam měly být také informace o zdravotní způsobilosti, to je ale zatím hudba budoucnosti. Proto je třeba mít potvrzení o zdravotní způsobilosti vždy po ruce. Pokud byste sedli za volant bez něj, riskujete několik nepříjemností.

Dříve hrozil i okamžitý zákaz řízení. Dnes jsou postihy o něco mírnější a policie jen informuje příslušný úřad, který váš řidičský průkaz vydával. Následně je ale třeba zdravotní způsobilost doložit. Pokud by řidič toto nařízení ignoroval, pak o řidičák skutečně přijde. Pořád ale může dojít i na pokuty. Na místě je to až 1 500 Kč, ve správním řízení pak hrozí finanční postih ve výši až 5 000 Kč.

Co na to pojišťovny?

V první řadě vždy záleží na tom, jakým způsobem je postavená konkrétní pojistná smlouva. V některých případech sice chybějící potvrzení přímo neovlivní plnění povinného ručení, u havarijního pojištění už to ale bývá horší. Tam může pojišťovna své plnění omezit, nebo dokonce i úplně odmítnou. Ještě úplně jiná situace samozřejmě nastává ve chvíli, kdy řidič kvůli výsledkům zdravotní prohlídky o svůj řidičský průkaz přišel. To pak může nastat situace, kdy pojišťovna nezaplatí vůbec nic, případně bude vzniklou škodu vymáhat na klientovi.

NačítámNačítám