Kalkulátor.cz | 26. 3. 2024

Jak to bude s cenou elektřiny a plynu do roku 2030?

Ceny elektřiny a plynu hlavně loni potrápily mnoho domácností. Letos je situace o něco lepší, přesto se pořád nabízí otázka, co bude dál. Hned na úvod musíme říct, že se skutečně jedná jen o předpoklady a odhady. Jisté není v této oblasti nikdy nic. Přesto nám některé ukazatele říkají, jak by se asi mohly ceny energií vyvíjet v dalších letech. Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji.

Čeká nás konec uhelných elektráren

V souvislosti s energiemi se často skloňuje plánované ukončení provozu uhelných elektráren. To přitom není hudbou vzdálené budoucnosti, ale mohlo by nastat už do deseti let. Česká vláda pracuje s rokem 2033, k výraznému omezení elektřiny vyrobené z uhlí by přitom mohlo dojít ještě o tři roky dříve. Co to přesně znamená?

Elektřinu z uhlí bude třeba nahradit jinými zdroji. Počítá se s těmi obnovitelnými, na ty se ale nedá v plném rozsahu spolehnout, protože slunci ani větru neporučíme a na vodní elektrárny nemáme prostor. Šlo by to samozřejmě jádrem, ale nové jaderné bloky se před ukončením provozu uhelných elektráren nestihnou postavit. V mezičase tak bude třeba „sáhnout“ po plynu.

Jenže pokud použijeme plyn jako náhradu za uhlí, extrémně zvýšíme jeho spotřebu, a tedy i cenu. Plyn je pak takzvaným posledním zdrojem, což znamená, že značně ovlivňuje i cenu elektřiny.

Co je poslední zdroj? Jako poslední zdroj označujeme to, co zapneme, abychom dorovnali potřebu většího množství elektřiny v síti. Jedná se o takové řešení, které funguje okamžitě. U nás (a třeba i v sousedním Německu) je to právě plyn – a na 1 MWh elektřiny potřebujeme 2 MWh plynu. Z tohoto důvodu nám cena plynu určuje i cenu elektřiny.

Jak to bude vypadat v následujících dvou letech?

Pokud nedojde k dramatickému výkyvu, tedy například k eskalaci konfliktu na Ukrajině, tvrdému zákazu ruského plynu (dnes ho máme kolem 50 %), vypuknutí nového válečného konfliktu nebo dramatickému výpadku distribučních sítí způsobenému třeba poruchou LNG terminálu nebo jaderné elektrárny, pak můžeme krátkodobě očekávat další zlevnění. Především v rámci letošního, v menší míře pak možná i příštího roku.

Cena elektřiny se dnes na nových smlouvách pohybuje mírně pod 3 000 Kč bez DPH za MWh. Průměrná cena je ale stále vyšší – a dá se předpokládat, že letos to tak i zůstane. Sazbám na nových smlouvách by se mohla přiblížit koncem příštího roku. To znamená, že dnes se nejvíc vyplatí vyhledat si nejnižší možnou nabídku a uzavřít novou smlouvu s fixací na jeden až dva roky.

A jak dlouhou fixaci zvolit? Když dnes podepíšete roční smlouvu, která začne platit 1. června, skončí vám 31. května 2025. Už od letošního prosince tak bude třeba začít znovu hledat a porovnávat ceny na trhu, abyste včas uzavřeli novou a co možná nejvýhodnější smlouvu. To je možná zbytečně krátká doba. I s ohledem na očekávaný vývoj cen se tak jako lepší varianta jeví dvouletá fixace.

Ještě ale máte možnost uzavřít smlouvu na rok a půl. Pokud budeme počítat s platností od 1. června, fixace potrvá do konce roku 2025. I tady samozřejmě platí, že se na nové nabídky můžete začít dívat s předstihem. Ideálně třeba v září, kdy se dá očekávat nejnižší cena na trhu, protože bude před topnou sezónou. Takové načasování by tedy mohlo být nejlepší volbou. Také pak budete mít k dispozici přesnější výhled na rok 2026, abyste se mohli rozhodnout, jak postupovat dál.

Chcete levnější energie?

Srovnejte si ceny a vyberte nejvýhodnější nabídku. S následnou změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Co nás čeká dál?

V dlouhých časových horizontech se situace odhaduje jen velmi obtížně. Obecně ale můžeme očekávat, že cena plynu a elektřiny bude do budoucna spíše růst. Doufejme, že jen velmi pomalu. Je tam několik faktorů. Jedním z nich je už zmiňovaný odklon od uhlí. Budeme vypínat už tak levné uhlí, které je teď díky nízkým cenám emisních povolenek ještě levnější. Budoucnost povolenek je přitom dalším velkým tématem. Pro vlády představují výrazný zdroj příjmů, který budou potřebovat nějak nahradit. Ve hře je i možnost, že se zavedou povolenky na plyn. To by tedy znamenalo jeho zdražení. A jak už jsme si vysvětlili, když se zdraží plyn, roste i cena elektřiny.

Kromě toho se v rámci EU hodně tlačí takzvaná zelená energie, která je ale dražší a méně stabilní. Roli pak bude hrát i růst ekonomiky, se kterým se v dalších letech počítá. To sice rádi slyšíme, pokud ovšem mluvíme o ceně energií, tam to může mít negativní dopad. S rostoucí ekonomikou se zvedá spotřeba, což zase vede ke zdražování. V neposlední řadě budou mít vliv volby – nejen ty naše, ale také do Evropského parlamentu. Podle toho se pak mohou upravovat další plány ohledně Green Dealu a ruského plynu. Už teď je ale velmi pravděpodobné, že ceny komodit do budoucna klesat spíše nebudou.

Na závěr je třeba zmínit, že všechny předpoklady samozřejmě platí jen tehdy, pokud nedojde k žádnému dramatickému vývoji. Predikovat ceny energií je velmi složité, což nám ukázaly i poslední tři roky. Pokud ale najdete nabídku s cenou pod aktuálním průměrem, v tuto chvíli se vám fixace na jeden až dva roky vyplatí. K vyhledání takové nabídky vám – jako vždy – pomůže náš srovnávač.

NačítámNačítám