Kalkulátor.cz | 9. 2. 2024

Energie zlevňují. Kde získat nejvýhodnější nabídku a jakou zvolit strategii ohledně fixace?

Vyplatí se fixovat cenu energií, nebo je lepší „risknout“ smlouvu na dobu neurčitou a počkat na další zlevňování? To je otázka, kterou si pokládá mnoho odběratelů. Situace na trhu s energiemi se zlepšuje, ceny na burze klesají a projevuje se to i v nabídkách od jednotlivých dodavatelů.

Po prudkém zdražování a následné cenové nestabilitě se snad konečně začíná blýskat na lepší časy. Žádné velké zlevňování se sice kvůli zvýšení distribučních poplatků nekoná – a na ceny, na které jsme byli zvyklí před krachem více než patnácti českých dodavatelů v čele se skupinou Bohemia Energy, se už pravděpodobně nikdy nevrátíme –, přesto je letos situace příznivější.

Ještě v loňském roce se cena elektřiny na nově uzavřených smlouvách pohybovala vysoko nad hranicí 5 000 Kč za MWh, tedy nad cenovým stropem stanoveným vládou. To znamená, že nebýt vládního stropu, za MWh bychom platili kolem 6 000 Kč bez DPH. Právě vládní strop ale zajistil, že nám dodavatel mohl účtovat maximálně zmiňovaných 5 000 Kč bez daně. Dnes už vládní strop neplatí a cena za MWh se aktuálně pohybuje kolem 4 000 Kč, což je pro odběratele dobrá, nebo minimálně o něco lepší zpráva. Rozdíly mezi cenami na nově podepisovaných smlouvách jsou ale poměrně významné. Proto se víc než kdy jindy vyplatí pečlivě si jednotlivé nabídky porovnat a nechat si poradit s výběrem.

Chcete mít nejlevnější elektřinu?

Vyzkoušejte naši kalkulačku, která vám nabídne nezávislé a přehledné srovnání stovek různých nabídek.

Kolik můžete ušetřit výběrem správného dodavatele?

Největší dodavatelé nabízejí víceméně podobné ceny – a vzhledem k velkému počtu zákazníků nejvíc přispívají k ustálení průměrné ceny na hodnotě 4 000 Kč. Na trhu je ovšem dodavatelů mnohem víc a u některých lze ušetřit až 20 % oproti průměru. V některých případech klesá ceny elektřiny i pod hranici 3 500 Kč. To už pro průměrnou domácnost, která v Česku spotřebuje zhruba 3,5 MWh, může znamenat roční úsporu kolem 3 000 Kč, pokud elektřinou ohřívá i vodu, pak dokonce až 7 000 Kč. Domácnostem, které elektřinou k tomu všemu i topí, může správná volba dodavatele ušetřit až 15 000 Kč – a to už rozhodně není zanedbatelná částka.

Ceny energií možná klesají, ale co regulovaná cena elektřiny?

Úsporu bychom měli, ale co ta fixace?

Obojí spolu velmi úzce souvisí. Čím nižší cenu od dodavatele získáte, tím spíš se vám fixace vyplatí. Vždy je ale třeba kouknout tak trochu do budoucnosti. Podle aktuálního vývoje a dostupných výhledů to v tuto chvíli vypadá, že do konce letošního roku klesne průměrná cena energie přibližně o 250 Kč, tedy na 3 750 Kč. Co to znamená, už asi sami tušíte. Pokud byste uzavírali smlouvu s cenou 4 000 Kč za MWh, fixace se vám příliš nevyplatí. Jestliže se vám ale podaří uzavřít smlouvu s cenou kolem 3 500 Kč za MWh, pak budete mít minimálně po celý letošní a určitě i část příštího elektřinu výhodnější, takže alespoň krátká fixace nebude od věci. Pokud půjdete ještě níž a dostanete se třeba ke 3 300 Kč za MWh, máte v tuto chvíli vyhráno. Můžeme předpokládat, že na takovou hodnotu se průměrná cena dostane až někdy koncem příštího roku, s klidným srdcem tedy klidně zvolte i dvouletou fixaci a ušetřete si další starosti.

Nutno ale podotknout, že predikce vždy platí jen pro běžný vývoj trhů. Často samozřejmě existuje víc možných scénářů. Tím prvním je v tomto případě prudší růst cen v souvislosti s dramatickými událostmi na světové scéně. Toho jsme byli svědky po začátku války na Ukrajině. Na druhou stranu může dojít i k situaci, kdy ceny klesnou o něco rychleji. Třeba kdyby vlády v rámci Evropské unie uznaly jádro jako zelenou energii, což by mohlo znamenat obnovení německých jaderných elektráren. Nebo kdyby posunuly termín pro uzavření uhelných elektráren. Případně kdyby se významně oddálily termíny v rámci Green Dealu. V obou scénářích je samozřejmě řada proměnných a některé z nich jsou vyloženě nepravděpodobné. Nicméně události několika posledních měsíců i let nám ukazují, že další vývoj se s naprostou přesností odhaduje jen velmi těžko. Proto vždy platí, že otázka fixace závisí v konečném důsledku na vašem rozhodnutí. Pokud usoudíte, že se vám s fixovanou – byť třeba o něco vyšší – cenou bude lépe usínat, pak raději fixujte.

A na jak dlouho fixovat? Na první pohled by se mohlo zdát, že je jedno, jestli to bude třeba na rok a půl nebo dva. Na druhou stranu ovšem délka fixace určuje, kdy smlouva skončí. Pokud potom budete novou smlouvu uzavírat během topné sezóny, lze očekávat mírně vyšší ceny než třeba v létě, kdy je elektřina obecně nejlevnější.

Z toho všeho vyplývá, že nejdůležitější je v tuto chvíli výběr nejvýhodnější nabídky, protože díky ní můžete ročně ušetřit i vyšší jednotky tisíc. S krachem několika dodavatelů je samozřejmě na místě obezřetnost, menší dodavatel ale nutně neznamená vyšší riziko. Třeba v naší kalkulačce najdete nabídky od více než stovky aktivních dodavatelů, kteří turbulentní období posledních dvou let přečkali bez větších potíží. S výběrem i vším, co bude následovat, vám navíc rádi pomůžeme.

NačítámNačítám