Kalkulátor.cz | 20. 3. 2024

Ušetřit na plynu může být jednodušší, než se zdá

Zrovna nedávno se na Kalkulátor.cz obrátila paní Barbara Z. Přišla s celkem jasným sdělením - její dodavatel plynu zdražil. Protože paní Barbara žije v malém bytě, kde plynem nejen topí, ale také na něm vaří, je na jeho ceně relativně závislá. Proto potřebovala najít co nejrychleji dodavatele, u něhož bude cena plynu přijatelnější.

Plyn by při přepočtu s novými cenami při stejném odběru vyšel na více než 27 tisíc korun za rok, přičemž dříve to bylo těsně pod 18 tisíci. Paní Barbara v jednoduchém formuláři zadala újdaje o své spotřebě, která činí přibližně 10 MWh za rok, požadavky na nového poskytovatele a během chvilky si vybrala nového dodavatele, který nabízí fixovanou cenu podstatně levnější co do ceny za MWh.

Co to pro paní vlastně znamená? Že z téměř osmdesáti tarifů, které jí kalkulačka od různých dodavatelů plynu nabídla, si mohla vybrat ten pro ni nejvýhodnější, který ji při stejném odběru vyjde jen na necelých 24 tisíc korun ročně. Celkově tak oproti nové ceně ušetří téměř 3 500 korun.



Co se týče údajů z měření, jedná se o město Praha a roční spotřeba této domácnosti je 10 MWh. Původní smlouva byla uzavřena na dobu neurčitou, zatímco nová smlouva na 24 měsíců s fixací na 24 měsíců. Distributorem je Pražská plynárenská Distribuce, celkem bylo kalkulováno 78 tarifů. Všechny uváděné ceny jsou vč. DPH, při výpočtu počítáme s rovnoměrným odběrem ve 12 měsících.

Pozn.: Možná jste si všimli, že plynoměr měří spotřebu v metrech krychlových, zatímco na vyúčtování najdete cenu za kilowatthodinu. Není to chyba, má to své důvody. Cena plynu za kWh je přesnější než cena plynu za m3, protože výhřevnost se může lišit podle toho, odkud plyn pochází. Platí přitom že metr krychlový plynu odpovídá 10,55 kWh.

Cena plynu: Jak to s ním v současnosti vypadá?

Srovnávat se vyplatí!

Srovnávejte plyn na Kalkulátor.cz

NačítámNačítám