Kalkulátor.cz | 8. 3. 2024

Cena a dostupnost plynu: Jak to v tuto chvíli vypadá?

Situace na trhu s energiemi vyvolává celou řadu otázek. Řeší se tržní ceny, zdražování distribučních poplatků i další vývoj. V případě plynu se navíc přidává i dotaz, jestli tady do budoucna vůbec nějaký bude. Pojďme se podívat, jak to s plynem aktuálně vypadá.

Jak se vyvíjela situace během energetické krize?

V létě 2021 ještě na trhu panovala dobrá nálada, megawatthodina plynu stála kolem 700 Kč. Odborníci sice začali upozorňovat na hrozící energetickou krizi, ale protože bylo léto, odběratelé cenu plynu ani případnou změnu dodavatele tolik neřešili.
Na podzim se začala situace dramaticky zhoršovat. Ceny plynu šplhaly nahoru a přišel krach Bohemia Energy, který se stal pomyslným katalyzátorem energetické krize.
Následoval únor 2022, který znamenal začátek války na Ukrajině a další zhoršování už tak špatné situace. Oproti létu 2021 plyn zdražil na více než dvojnásobek a ceny dál rostly. Jednalo se o vůbec nejhorší eskalaci v historii, protože došlo k reálnému ohrožení dodávek plynu. V té době Česko odebíralo plyn primárně z Ruska a na úrovni celé Evropské unie se řešil možný zákaz dovozu, s omezením „vyhrožovalo“ přímo i Rusko.
Následoval další růst cen, někteří odběratelé měli v nových cenících sazbu převyšující 5 000 Kč za MWh. Tuto situaci se vláda rozhodla vyřešit zastropováním ceny plynu na rok 2023. Maximální cena, kterou mohl odběratel zaplatit za megawatthodinu, byla nastavena na 3 025 Kč.
Už koncem roku 2023 klesly tržní ceny plynu pod vládní strop, v roce 2024 už tedy vládní strop neplatí. Plynu se ani tolik nedotklo zvyšování distribučních poplatků, takže odběratelé letos oproti předchozím dvěma letům skutečně ušetří.



Kolik dnes stojí plyn?

Ceny plynu jsou letos o poznání příznivější než loni. Nejnižší letošní sazby se u menších dodavatelů pohybují kolem 1 500 Kč za MWh. U větších dodavatelů se pak domácnosti mohou dostat na přibližně 1 700 až 1 900 Kč za MWh. Čím to je, že plyn zlevňuje? Může za to ruský plyn, který k nám už zase bez větších překážek proudí přes Ukrajinu a Maďarsko, nebo mírnější zima, a tedy i menší poptávka po plynu? Zřejmě se jedná o kombinaci faktorů. Jisté je, že v tuto chvíli jsou ceny více než příznivé.

Chcete levnější plyn?

Využijte náš srovnávač a vyberte si stabilního dodavatele, u kterého nebudete platit víc, než je třeba. Se změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Fixovat, nebo ještě počkat?

Poslední dva roky nám ukázaly, že cena plynu může vystřelit strmě vzhůru, názory na její další vývoj jsou jen spekulace a ke zvratu může dojít takřka kdykoli. Jisté je teď pouze to, že ruský plyn jednou opravdu mít nebudeme. Jak to ovlivní cenu a budoucí dostupnost plynu, to už zase můžeme jen hádat.

Pokud si z něčeho máme vzít ponaučení, pak by to mělo být právě zmiňované léto 2021. Tehdy zákazníci nepodepsali výhodné fixace a vyčkávali. Výsledek? Platili za plyn mnohonásobně víc. Pojďme si to ukázat na konkrétním příkladu. Na jaké ceny by se dostala domácnost, která plynem topí a má roční spotřebu 20 MWh?

Podpis nové smlouvy

Cena za mWh plynu (vč. DPH)

Roční vyúčtování (vč. DPH)

Léto 2021

730 Kč

14 600 Kč

Podzim 2021 (před krachem BE)

850 Kč

17 000 Kč

Začátek roku 2022

1 815 Kč

36 300 Kč

Konec 2022 a rok 2023 (vládní strop)

3 025 Kč

60 500 Kč

Konec roku 2023

2 180 Kč

43 600 Kč

Ceny jednotlivých dodavatelů se samozřejmě liší v každém období. Vzali jsme tedy přibližné částky, na které se v té dané době dalo dostat. Důležité je to, jak se cena vyvíjela. Řekněme, že máme zákazníka, kterému končila smlouva v lednu 2022. Pokud by si už v létě 2021 podepsal novou smlouvu na dva roky, platil by od ledna 2022 až do začátku letošního roku jen 14.600 Kč ročně. Protože to ale v létě nechtěl řešit, počkal až na leden. Smlouva se mu prodloužila také na dva roky, ročně ale zaplatil o 21.700 Kč víc, úplně zbytečně tak přeplatil 43.400 Kč. A to měl vlastně ještě štěstí, že mu fixace nekončila později.

Jaké si z toho vzít ponaučení? Pokud si nejste stoprocentně jistí, že ceny půjdou dolů, raději nikdy nečekejte, až bude levněji nebo až bude sezóna, ale včas si zafixujte aktuální nízkou sazbu. Vždy se samozřejmě snažte najít nejvýhodnější dostupnou nabídku – s tím vám pomůže náš kalkulátor.

Končí vám fixace? Začněte to řešit včas

Po konci fixace vám může stávající dodavatel smlouvu automaticky prodloužit na základě takzvané prolongace. Pokud ale nebudete situaci řešit aktivně, nejlevnější nabídky se určitě nedočkáte. Proto si včas porovnejte nabídky a vyberte takovou, která se vám nejvíc vyplatí. Jste bývalým klientem Bohemia Energy? Podepsali jste po jeho krachu smlouvu s fixací na 3 roky u nového dodavatele? Pak musíte nejpozději letos v září podepsat novou smlouvu. Nezapomínejte ani na fakt, že u smlouvy na dobu neurčitou je nastavená výpovědní lhůta na tři měsíce. S tím vším je třeba pracovat, abyste si v pravou chvíli zajistili lepší cenu a neplatili víc, než je třeba.

NačítámNačítám