Kalkulátor.cz | 22. 2. 2024

Nové rozpisy záloh: Proč jsou letos vyšší, i když elektřina zlevňuje?

Zastropování cen energií se stalo minulostí. Letos už se „jede“ podle ceníkových sazeb – jakkoli jsou vysoké. Kromě toho začala platit i vyhláška Energetického regulačního úřadu, která zvyšuje distribuční poplatky. Většinu domácností proto neminou nové rozpisy záloh. S čím je třeba počítat a koho zdražování zasáhne nejvíc?

Zvýšení distribučních poplatků mnohem dramatičtěji ovlivnilo cenu elektřiny než plynu. Především kvůli znovuobnovení poplatku za obnovitelné zdroje se distribuce jedné MWh elektřiny zdražila přibližně o 1 200 Kč včetně DPH. Dobrou zprávou sice je, že pokles tržních cen energií nárůst regulované složky alespoň částečně zmírnil, přesto může částka na novém rozpisu záloh překvapit. Nejvíc paradoxně právě ty odběratele, kteří měli v předchozím roce štěstí na ceny hluboko pod cenovým stropem.

Co čeká jednotlivé skupiny zákazníků v roce 2024?

Odběratele dnes můžeme rozdělit do tří skupin. Liší se nejen průměrnými cenami elektřiny v loňském roce, ale také mírou dopadů letošního zdražování distribuce.

Zákazníci s cenami „nad vládním stropem“

Skupina odběratelů, která ještě koncem roku měla ve své smlouvě sazbu nad cenovým stropem. To znamená, že platila maximální možnou sazbu určenou zastropováním (tedy 6 050 Kč za MWh včetně DPH), bez něj by platila ještě mnohem víc. Patříte sem i vy? Možná to zní překvapivě, ale potom právě vás zasáhne letošní zdražování distribučních poplatků ze všech nejméně. Má to jednoduchou příčinu.

Většinu odběratelů koncem loňského roku kontaktoval jejich dodavatel, aby jim cenu na letošek snížil. Nebyl to žádný překvapivý krok, jen přirozená reakce na pokles tržní ceny elektřiny. Většinou se sazby na rok 2024 dostaly mírně pod vládní strop, v průměru se pohybují kolem 5 000 Kč za MWh. Když k tomu připočteme zvýšení distribučních poplatků o 1 200 Kč za MWh, budeme porovnávat částku 6 050 Kč (loňská cena za MWh určená vládním stropem) a 6 200 Kč (letošní cena za MWh). Z toho nám vyplývá, že odběratel žádné dramatické zdražování nepocítí.

To se přitom bavíme jen o cenách, které s ohledem na zlevňování nabídl přímo dodavatel, protože má ze zákona povinnost prodloužit vám smlouvu a nastavit novou cenu. Nelze ale očekávat, že nabídl nejlepší podmínky, které aktuální trh nabízí. Pokud jste byli koncem roku sami aktivnější a podařilo se vám získat ještě lepší cenu (klidně kolem 4 000 Kč za MWh), pak letos můžete dokonce i ušetřit.

Zpozornět by ale měli ti zákazníci, kteří se se svým stávajícím dodavatelem na žádné úpravě ceny nedomluvili. Pro ty by letošní rok znamenal prudké zdražování, protože by platili nejen drahou elektřinu, ale také vyšší distribuční poplatky. Pokud do této skupiny patříte, na nic nečekejte, vyhledejte si výhodnější nabídku a změňte dodavatele.

Chcete levnější energie?

Využijte náš srovnávač a vyberte si stabilního dodavatele, který nabízí férovou cenu.

Se změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Zákazníci, kteří si lepší cenu vyjednali během roku 2023

Druhou skupinu odběratelů tvoří ti, kteří si výhodnější nabídku našli už v průběhu roku 2023, takže si na nižší ceny stihli zvyknout. Pokud tedy budeme posuzovat letošní dopady dražších distribučních poplatků, jsou na tom tito zákazníci paradoxně o něco hůře. Musí totiž počítat se zdražováním přibližně o zmíněných 1 200 Kč za MWh.

Roční spotřeba

Čáska, o kterou narostou měsíční zálohy

Celkové roční zdražení

3,5 MWh

350 Kč

4 200 Kč

7 MWh

700 Kč

8 400 Kč

15 MWh

1500 Kč

18 000 Kč

Průměrná česká domácnost ročně spotřebuje kolem 3,5 MWh. Tam, kde se elektřinou ohřívá i voda, se roční spotřeba pohybuje kolem 7 MWh. Pokud se jedná o větší rodinný dům s vytápěním pomocí elektrokotle nebo tepelného čerpadla, pak roční spotřeba dosahuje i 15 MWh.

Zákazníci, kteří platili „předkrizové“ sazby

Několik set tisíc zákazníků mělo to štěstí, že jim výhodná fixace pomohla překonat složité období energetické krize bez jakýchkoli ztrát. To znamená, že si včas zafixovali nízké ceny a minulý rok se mohli radovat, protože díky dočasnému zrušení poplatku za obnovitelné zdroje platili ještě méně. Teď se ale situace obrací a právě tato skupina odběratelů čelí největšímu cenovému šoku. S koncem fixace totiž musí přejít na aktuální ceníky, které jsou vysoko nad jejich původní cenou. Někteří doteď platili pouhých 2 000 Kč za MWh. I kdyby se jim povedlo dojednat nejvýhodnější dostupnou nabídku, budou pořád na dvojnásobku, tedy na 4 000 Kč za MWh. K tomu ještě musíme připočítat nárůst distribučních poplatků o 1 200 Kč za MWh. Jak takové zdražení vypadá v praxi?

Roční spotřeba

Roční nárůst ceny elektřiny

Roční nárůst distribučních poplatků

Celkové roční zdražení

3 MWh

6 000 Kč

3 600 Kč

9 600 Kč

7 MWh

14 000 Kč

8 400 Kč

22 400 Kč

15 MWh

30 000 Kč

18 000 Kč

48 000 Kč

Z tabulky vyplývá, že navýšení ceny je v tomto případě skutečně obrovské. Jedná se přitom o „optimistický scénář“, který počítá s nárůstem ceny elektřiny „jen“ o zmiňovaných 2 000 Kč za MWh. Pokud si zákazník aktivně nevyhledá nejvýhodnější nabídku a nedostane se na cenu kolem 4 000 Kč za MWh, pak bude zdražování ještě mnohem dramatičtější.

NačítámNačítám