Kalkulátor.cz | 17. 1. 2024

Regulovaná cena elektřiny roste. O kolik si letos připlatíme?

Letošní růst cen zasáhne každého odběratele, včetně těch s fixovanou cenou. Zvyšování distribučních poplatků zdraží elektřinu i domácnostem s velmi nízkou spotřebou, za dodávku jedné megawatthodiny elektřiny zaplatíme až o 1 200 korun víc. Co přesně to v praxi znamená a s čím je třeba počítat?

Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámil zvyšování distribučních poplatků koncem loňského listopadu. Nové sazby platí od 1. ledna letošního roku a týkají se především elektřiny. Za jednu megawatthodinu zaplatíme až o 1 200 korun víc než v loňském roce. Dobrou zprávou sice je, že letos klesly tržní ceny elektřiny a do určité míry růst regulované složky kompenzují, tou špatnou ovšem zůstává fakt, že kvůli navýšení poplatků nejenže se nekoná dlouho očekávané zlevnění, ale většina domácností si navíc několik stovek (někdy dokonce i tisíc) skutečně připlatí. Zdražování se navíc týká i klientů s fixovanými cenami elektřiny. Je to dané tím, že fixace se vztahují na silovou cenu elektřiny, kterou určuje obchodník. V tomto případě ovšem rostou distribuční poplatky, které obchodník ovlivnit nemůže.

Problémy s fakturací: Co když měníte dodavatele?

O kolik se letos zdraží dodávka elektřiny?

Regulovanou složku ceny energií tvoří hned několik různých poplatků, přičemž většina z nich letos zdražuje. Pojďme se tedy podívat na konkrétní sazby a jejich nárůst. Mezi domácnostmi nejrozšířenější distribuční sazbou je D02d, proto jsme si pro srovnání poplatků vybrali právě ji.

Poplatek za distribuci

Částka, kterou platíme distributorovi (nepleťte si ho s dodavatelem) za přepravu elektřiny a údržbu sítě. Platí se za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh).

Distributor

Cena za MWh 2023

Cena za MWh 2024

Rozdíl v Kč

Procentuální nárůst ceny

PRE

1 579 Kč

1 680 Kč

101 Kč

6 %

E.ON

2 103 Kč

2 542 Kč

439 Kč

21 %

ČEZ

1 949 Kč

2 439 Kč

490 Kč

25 %

Distributora si nelze vybírat ani měnit. Je přidělován automaticky podle místa, kde elektřinu odebíráme. Míra zdražování se tedy týká vždy celé lokality – a mezi regiony pak mohou vznikat i poměrně značné rozdíly. Například v Praze platily domácnosti výrazně méně už v roce 2023 a i tentokrát jim poplatek vzroste jen o 6 %. Naopak ve středních a severních Čechách nebo na severní Moravě si odběratelé připlatí o 25 % víc, což je téměř 500 korun za jednu megawatthodinu a to jsme teprve u prvního poplatku!

Poplatek za systémové služby

Tady už se žádné rozdíly mezi regiony nekonají. Poplatek je všude stejný, neliší se tedy podle distribučního území. Opět platíme za každou spotřebovanou MWh.

Distriburor

Cena za MWh 2023

Cena za MWh 2024

Rozdíl v Kč

Procentuální nárůst ceny

PRE

137 Kč

258 Kč

121 Kč

87 %

E.ON

137 Kč

258 Kč

121 Kč

87 %

ČEZ

137 Kč

258 Kč

121 Kč

87 %

Ano, vidíte správně, tento poplatek se opravdu zdražil na téměř dvojnásobek.

Zdražení energií: Hlídejte si zálohy

Poplatek za činnost operátora trhu

Tento poplatek platíme měsíčně, bez ohledu na množství spotřebované energii. Platíme tak operátorovi trhu za stálé zajištění optimálního množství energie v síti. Platí se jednotná sazba, protože operátor trhu je pro celou Českou republiku jen jeden. Nutno podotknout, že se jedná skutečně o velmi nízký poplatek, který do celkové částky téměř vůbec nepromlouvá.

Distributor

Cena MWh 2023

Cena MWh 2024

Rozdíl v Kč

Procentuální nárůst ceny

PRE

4 Kč

5 Kč

1 Kč

21 %

E.ON

4 Kč

5 Kč

1 Kč

21 %

ČEZ

4 Kč

5 Kč

1 Kč

21 %

Na elektřině si připlatíme. Vy ale nemusíte.

Srovnání dodavatelů vám řekne, jestli nepřeplácíte už teď.

Poplatek za jistič

Tento poplatek se odvíjí od množství instalovaných spotřebičů a jejich energetické náročnosti. Celkem platí patnáct různých sazeb, u režimu D02d se ovšem nejčastěji pracuje se sazbou 3x16A, pro kterou platí následující hodnoty.

Distributor

Cena za MWh 2023

Cena za MWh 2024

Rozdíl v Kč

Procentuální nárůst ceny

PRE

133 Kč

148 Kč

15 Kč

11 %

E.ON

127 Kč

154 Kč

27 Kč

21 %

ČEZ

127 Kč

159 Kč

31 Kč

25 %

I v tomto případě jsou na tom nejlépe Pražané, kterým poplatek vzroste nejméně z celé republiky. Nejvíc naopak zaplatí odběratelé v distribučním území ČEZu, kterým se poplatek oproti loňsku zvýší celkově o 372 korun za rok.

Poplatek za obnovitelné zdroje energie

Poplatek známý jako POZE jsme z důvodu vládních opatření v loňském roce neplatili. Letos se ovšem vrací a k celkovému zdražení distribučních poplatků přispívá největším podílem. Všechny domácnosti ve všech regionech zaplatí stejně – 599 korun za megawatthodinu elektřiny.

Daň z elektřiny

Alespoň jeden poplatek se letos nemění. Je to daň z elektřiny, které zůstává na 34 korunách za megawatthodinu, tedy na stejné hodnotě jako v roce 2023.

Z uvedených dat vyplývá, že distribuční poplatky se letos průměrně zvedají o 68 procent. Největší podíl na tom má poplatek za obnovitelné zdroje energií, ani ostatní poplatky ovšem nezůstávají pozadu. Druhý nejvýznamnější růst vidíme u poplatku za distribuci, který především mimo Prahu šplhá až k pětistovce za megawatthodinu. Procentuálně nejvíce zdražil “Poplatek za systémové služby”, pro všechny distribuční oblasti o 87%. Přesnou částku, o kterou další poplatky rostou ve vaší lokalitě, najdete ve svém vyúčtování.

S cenou regulované složky energií bohužel nehnete, protože ji nemohou ovlivnit ani dodavatelé. Právě proto je nutné najít si dodavatele, který nabídne nejlevnější silovou elektřinu (to je ta složka ceny, kterou dodavatel ovlivnit může) a alespoň částečně tak vykompenzuje růst poplatků. S vyhledáním nejvýhodnějších nabídek od více než stovky dodavatelů vám pomůže naše kalkulačka. Stačí zadat pár údajů, abyste si rychle ověřili, jestli neplatíte víc, než je třeba. S případným přechodem k jinému dodavateli vám pak rádi pomůžeme.

NačítámNačítám