Kalkulátor.cz | 9. 1. 2024

Povinné ručení zdražuje. Co zvyšuje cenu a jak získat nejvýhodnější nabídku?

Povinné ručení je položkou, kterou si do svých výdajů musí započítat každý motorista. Je to poplatek, kterému se nelze vyhnout, proto je jeho výše velkým tématem. Cena se přirozeně zvyšuje, a to především vlivem inflace. Co všechno se do ceny pojistného propisuje a kde najít nejvýhodnější nabídku?

Cenu zvedá inflace a s ní související výše škod

Když se řekne růst cen, přirozeně nám jako první naskočí inflace. A bude to správně, inflace je skutečně poměrně významným faktorem i v tomto případě. Značně zvedá mimo jiné náklady spojené s opravami havarovaných vozidel. Podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) se k poslednímu září loňského roku meziročně navýšila průměrná majetková škoda o 13 procent. Je to proto, že roste nejen cena náhradních dílů a práce, ale i hodnota vozového parku.

To je také jeden z důvodů, proč se v letošním roce zvyšuje minimální limit pojistného z 35 na 50 milionů korun. Právě výše limitu promlouvá do celkové ceny povinného ručení, mnozí motoristé tak zpravidla sáhnou po nejlevnější variantě. Čím dál častěji se ovšem stávalo, že nynějších 35 milionů na pokrytí všech škod nestačilo. Letošní navýšení limitu by takovým situacím mělo zabránit. Motoristé se ale nemusí bát, že by se jich novinka výrazněji dotkla. Řada velkých pojišťoven už s vyššími limity pracuje delší dobu. Tam, kde je nyní limit pod zákonnou hranicí, se pak během letoška změní smlouva automaticky.

O kolik se bude zdražovat?

Mnohé pojišťovny sice potvrdily, že v souvislosti s vyšším pojistným limitem k dramatickému zdražování nedojde, přesto ceny povinného ručení průběžně rostou. Loni to bylo v průměru o necelá tři procenta, což je vzhledem k vysoké inflaci ještě poměrně přijatelný údaj. Růst v řádech jednotek procent se pak očekává i letos. Konkrétní částka, jakou za povinné ručení zaplatíte, se ovšem odvíjí od celé řady faktorů. Kromě specifikací a způsobu využití vozidla hraje obrovskou roli i vaše bydliště. Nejvíc zaplatí motoristé v Praze a dalších velkých městech, z nejlevnějšího povinného ručení se mohou radovat řidiči z Vysočiny. Pojišťovny přirozeně pracují s možnými riziky nehod, které jsou ve velkých městech vzhledem k hustotě provozu násobně vyšší. Dalším důležitým údajem je věk řidiče. Povinné ručení mají obecně dražší řidiči do 30 let, kteří jsou z hlediska pojišťoven rizikovější. S přibývajícími roky bez nehod se zvyšují bonusy a cena povinného ručení klesá. V neposlední řadě pak rozhoduje i rozsah pojištění, roční nájezd nebo způsob platby. Nejvíc se vyplatí roční platba pojistného.

Chcete ušetřit na povinném ručení?

Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven.

Porovnávejte a hledejte nejlepší poměr ceny a výkonu

Kromě uvedených faktorů ovlivňují cenu i konkrétní pojišťovny. Rozdíly přitom mohou být v řádech stovek, někdy dokonce i tisíců korun. Vzhledem k vysoké konkurenci se však často objevují i poměrně zajímavé akce. Nejlépe každoroční porovnávání nabídek od různých společností se tak skutečně vyplatí. Díky tomu zjistíte, jestli neplatíte zbytečně moc, případně jestli byste za stávající cenu neměli mít lepší služby. Ne vždy je totiž nejlevnější pojištění tím skutečně nejvýhodnějším. Vždy hraje roli kvalita pojišťovny a také rozsah plnění, protože nejlevnější pojištění nemusí krýt veškeré škody. Je tak třeba porovnávat nejen cenu, ale také podmínky pojištění.

Se srovnávačem je to otázka pár minut. Stačí zadat potřebné údaje o vás a vašem vozidle, následně už můžete vybírat z desítek nabídek. Třeba si jen ověříte, že vaše stávající pojištění je skutečně nejvýhodnější. Možná ale najdete mnohem atraktivnější nabídku od konkurence. V takovém případě za vás rádi vyřídíme i samotnou změnu povinného ručení, aby to bylo skutečně bez starostí.

NačítámNačítám