Michaela Bartošová | 16. 4. 2023

Povinné ručení zdražuje! Co můžete udělat, abyste ušetřili?

Povinné ručení je nejdražší za poslední tři roky. V březnu byla průměrná cena 6821 korun za pojištění Škody Octavia s dieselovým motorem. Růst cen má podle odborníků i nadále pokračovat. Zkontrolujte si proto, zda za povinné ručení svého vozidla neplatíte víc, než musíte. Díky srovnání cen pojistek můžete ušetřit i několik tisíc korun ročně.

Podle Broker Consulting POVindexu se průměrná cena ročního pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinného ručení) zvedla o 77 korun oproti únoru letošního roku. V porovnání s březnem 2022 je dokonce vyšší o 230 korun. Mezi hlavní důvody patří zdražování náhradních dílů, energií a práce.

"Nejistota na trzích se negativně odráží v ceně povinného ručení, které již několik měsíců po sobě setrvale roste. Řidiči by měli počítat s tím, že zdražování bude pravděpodobně pokračovat i v následujících měsících," vysvětluje analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting Jiří Váchal.

Přečtěte si: Nepodceňujte výměnu zimních pneumatik za letní. Nehoda by vás mohla přijít draho! 

Ušetřete na povinném ručení

Srovnejte si nabídky povinného ručení a ušetřete!

Hlavní faktory, které ovlivňují cenu povinného ručení:

1. Bydliště

Nejvíc za povinné ručení zaplatí řidiči v Praze a dalších velkých městech. Nejméně platí lidé žijící na Vysočině. Pojišťovny se v tomto případě dívají na frekvenci silničního provozu, kdy je vyšší riziko nehody ve velkých městech.

2. Věk

Pojišťovny při určování výše pojistného přihlíží také k věku řidiče. Za povinné ručení si připlatí mladší řidiči do 30 let, kteří mají s řízením motorového vozidla méně zkušeností. Podle dat z pojišťoven může řidič, kterému je 18 let, zaplatit o desítky procent za pojištění víc, než třicátník.

3. Typ vozidla

Velkou váhu má při finálním výpočtu ceny také druh vozidla a způsob jeho využití (soukromé vs. pro podnikání). Důležitý je také výkon auta, objem válců, hmotnost a stáří.

4. Rozsah pojištění a asistenční služby

Připlatíte si za doplňková pojištění typu pojištění čelního skla nebo střetu se zvěří, stejně jako za kvalitní asistenční služby. Velké rozdíly v ceně jsou například u limitů pro opravu na místě, u limitů pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla. Zde je proto vždy dobré se zamyslet nad tím, jak často auto používáte, kde s ním jezdíte a zda se vám takové služby opravdu vyplatí.

5. Roční nájezd

Pojišťovny začaly nově zohledňovat i množství kilometrů, které ročně najezdíte. Čím jezdíte méně, tím levnější pojištění bude.

Jak si povinné ručení zlevnit

Nabídky povinného ručení si pravidelně srovnávejte. Ceny se u jednotlivým pojišťoven mohou totiž výrazně lišit. Díky konkurenčnímu boji přichází některé pojišťovny s akcemi, jiné představují produktové novinky, které tlačí ceny dolů. Další slevu můžete očekávat v případě, že máte u dané pojišťovny sjednáno více druhů pojištění. Až o desítky procent pak dokážou konečnou cenu povinného ručení snížit bonusy za předchozí bezeškodné období.

Vlk - expert na povinné ručení
Vlk - expert na povinné ručení
Kalkulátor.cz

Díky vlkovi - expertovi na povinné ručení, získáte to nejvýhodnější autopojištění. Stačí zadat pár údajů do online kalkulačky a o všechno ostatní se už postará náš vlk. Pokud si nebudete vědět s něčím rady, rád vám kdykoliv poradí a pomůže.

Srovnejte si povinné ručení

Nepřeplácejte zbytečně za autopojištění.

NačítámNačítám