Jan Strmiska | 24. 8. 2020

Tepelné čerpadlo. Chci hrabat do země, nebo nasávat vzduch?

Je lepší kopat, nebo pracovat jen s levnějším vzduchovým systémem?

Pro představu, kolik to všechno je v číslech, tady je příklad od výrobce tepelných čerpadel Stiebel Eltron: Čerpadlo země/voda má při teplotě nemrznoucí směsi v zemi 0 °C topný faktor 4,5. Tepelné čerpadlo vzduch/voda má při teplotě venkovního vzduchu 7 °C topný faktor 3,9 a při teplotě 10 °C je 4,5. Z toho vyplývá, že když je teplota venkovního vzduchu 7 °C, systém země/voda má o 15 % nižší spotřebu elektřiny. Při vyšších teplotách nad 10 °C se výhoda otáčí, ale to už zase nepotřebujeme moc topit. Takže vyšší počáteční investice (do kopání) je prostě i vyšší úspora.

VÝHODY VZDUCHOVÉHO SYSTÉMU: VZDUCH/něco

Má menší prostorové nároky. Bednu můžete umístit kamkoli. Třeba i na střechu. V podstatě je vizuálně stejná jako klimatizace.
Má to výrazně nižší pořizovací náklady (než systém země/vzduch).
Jednoduchá instalace (oproti systému země/vzduch).
Má to variabilní topný faktor COP. Systém funguje až do -20 stupňů.
Umí to vždy fungovat i jako klimatizace. A někdy i jako čistička vzduchu a zvlhčovač.
Je to skvělé pro vytápění bazénů.

Příklad domácího tepelného čerpadla pracujícího se vzduchem (systém vzduch/voda). Systémy pracující s geotermální energií (země/něco) nestraší venku a jsou schované ve sklepě. Foto: Shutterstock

VÝHODY PODZEMNÍHO SYSTÉMU: ZEMĚ/něco

Má stabilnější provoz a funguje účinně i v chladných oblastech. Proto se vzduchový systém nedoporučuje do horských oblastí.
Není problém s teplotou topného média. Oproti tomu vzduchový systém je v mrazech donucen snížit jeho teplotu (radiátory budou studenější ve chvíli, kdy chcete nejvíc topit). To u zemního systému není.
Nepotřebujete záložní přímotop jako u vzduchového systému.
Provozní náklady jsou zhruba o 30 % nižší než systémy vzduch/něco.
Zemní systémy mají delší životnost (kompresoru) o 20 až 30 % než vzduchové.
Umí to ohřívat i teplou vodu, což systémy vzduch/vzduch neumí.
Jestli chcete vybírat konkrétní čerpadlo, koukněte na web Asociace pro využití tepelných čerpadel nebo na Abecedu tepelných čerpadel.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jak funguje tepelné čerpadlo? Jak to, že můžu doma topit vzduchem, který má třeba -20 stupňů?

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.