Kalkulátor.cz | 10. 11. 2023

Napjaté trhy s energiemi: jaká je aktuální situace? A co vyhlídky na zimu?

Zima se blíží. A s ní i obavy jestli, jak a za kolik ji zvládneme přečkat v teple. I letos je trh s energiemi poměrně nestabilní. Proto vám přinášíme stručný přehled o aktuální situaci i predikci do blízké budoucnosti.

Aktuální ceny energií

V první polovině října překročila velkoobchodní cena plynu pro evropský trh hranici 56 eur (necelých 1400 Kč) za megawatthodinu (MWh), čímž se dostala na nejvyšší úroveň od konce února letošního roku. A cena plynu je odrazovým můstek i pro cenu elektřiny, protože se často používá na její výrobu. Takže i elektřina sice nyní přestala růst, ale je na výrazně vyšší ceně, než třeba před měsícem.

Důvodem nejsou jen nové sankce, uvalené na Rusko, ale také obavy o dodávky energií a blížící se nástup zimy.

A minimálně u zemního plynu bude s největší pravděpodobně hůř.

„Je třeba počítat s tím, že jakmile udeří mrazy, tak se cena zvedne ještě více,“ uvedl Lukáš Kaňok, ředitel energetické sekce v Kalkulátor.cz. „Ve spojení s počasím je nutné počítat s velmi nestabilními cenami.”

Aktuální nestabilitu trhu s energiemi ještě zvyšuje riziko narušení vývozu strategických surovin z Blízkého východu, severní Evropy a Austrálie.

Ozbrojený konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás, poškození plynovodu spojujícího Finsko s Estonskem i hrozba stávky v australských závodech vyrábějící zkapalněný zemní plyn (LNG) mohou vést k neplánovanému omezení dodávek surovin, což by se okamžitě projevilo i zvýšením ceny. Už jen oznámení stávky se okamžitě projeví na burzách.

Jaké jsou energetické zásoby ČR?

Nejdůležitější je ale fakt, že České republice nedostatek tepla akutně nehrozí.

Zásoby plynu v Česku k 15. 10. již přesáhly 99% naplněnost zásobníků. Aktuální zásoby plynu by při průměrné roční spotřebě vydržely na 148 dní. Se zohledněním zimní spotřeby pak 84 dní.

Kde ušetřit na elektřině a plynu?

Nejvýhodnější nabídky energií srovnáte na Kalkulátor.cz!

Odkud čerpáme plyn? A jaké typy?

Žádný plyn se k nám již nedováží z Ruska. Dokonce ani ten zkapalněný, jehož dovoz do EU navzdory válce na Ukrajině meziročně vzrostl o 38 %.

Do České republiky už totiž proudí pouze plyn z Německa, které dle tiskové zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu z 19. 7. 2023 odebírá 49 % veškerých dodávek plynu z Norska. K tomu odebírá zkapalněný plyn (LPG) z Belgie 27,1 % a z Nizozemí 21,9 %.

A právě v zemi tulipánů má ČR od loňska pronajaté terminály LNG.

„Kapacita LNG terminálu v Nizozemsku, kterou se nám loni podařilo zajistit, nám pokryje až čtyřicet procent roční spotřeby plynu. Zkapalněný zemní plyn tak hraje nenahraditelnou roli v posilování naší energetické bezpečnosti. Proto budeme i nadále pokračovat v jednáních s přátelskými zeměmi o navyšování dodávek a využívání LNG terminálů pro zásobování České republiky,“ sdělil v červenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Stát investoval do 6 zásobníků plynu. Proč?

Ten se měsíc poté zasadil o nákup šesti podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE, které by měly zajistit asi 36 % roční spotřeby – a v případě potřeby pokrýt spotřebu celé ČR až na tři měsíce, tj. celou zimu.

Podle premiéra Fialy je pro vnitrozemský stát, jako je Česká republika, nesmírně důležité a velmi výhodné mít přímý vliv na kritickou infrastrukturu v oblasti energetické bezpečnosti.

„Vlastnictví zásobníků dá státu jistotu, že bude schopen ovládat to, jak se bude s plynem v případě krize zacházet,“ řekl Fiala.

Co můžeme očekávat v zimě?

Nedostatečných zásob energií se tedy bát nemusíme, ale co jejich cen?

Dodavatelé sice nakupují elektřinu i plyn dopředu, přesto případný nárůst cen na burze povede k růstu cen pro koncové zákazníky.

Jak výrazný bude?

„To bude záležet na tom, jak poroste spotřeba. Pokud začne prudce mrznout a všechny domácnosti a podniky budou muset začít intenzivně topit, bude růst cen komodit na burze pravděpodobně až skokový. Ale i kdyby se nestalo nic dramatického, růst v řádu jednotek nebo nižších desítek procent se určitě očekávat dá. Cena elektřiny a plynu na burze se pak samozřejmě odrazí v cenících dodavatelů,“ varuje Lukáš Kaňok, odborník energetické divize Kalkulátor.cz.

Co byste si z toho měli odnést?

Trh s energiemi je napjatý a riziko omezení dodávek žene ceny ropy i plynu nahoru. Další nárůst cen s sebou může přinést zima a zvýšení poptávky po elektřině, plynu, uhlí a dalších komoditách. Proto je vhodné pojistit se na zimu fixací cen, abyste přesně věděli, kolik zaplatíte bez ohledu na venkovní teploty a situaci ve světě.

Pokud uvažujete o změně dodavatele energií a potřebujete mít přehled o nejvýhodnějších cenách elektřiny a plynu, využijte náš bezplatný srovnávač. Vlk Kalkulátor a jeho specialisté vám s výběrem rádi pomohou.

NačítámNačítám