Kalkulátor.cz | 11. 8. 2023

Divoké historky z cest: Proč myslet na pojištění odpovědnosti

Většina z nás myslí na to, že před libovolnou cestou do zahraničí je třeba se pojistit např. proti úrazu či nemoci. Jsou to reálné hrozby, na které bychom měli být připraveni. Řada cestovatelů však často opomíjí sjednání „pojistky na blbost“, jak se lidově říká pojištění odpovědnosti. Na dovolené totiž nemusíte ublížit jen sobě, ale i někomu jinému, případně můžete omylem poničit drahý majetek. Přečtěte si příběhy, po kterých už na tuto pojistku snad nezapomenete.

Zapomnětlivý manažer

Manažer menší výrobní firmy Karel jezdil pravidelně do zahraničí na exkurze továren, aby se inspiroval a přinesl nové moderní nápady do pracovních procesů. Pár dní před jednou z takových cest, kdy měl namířeno do Amsterdamu, celá firma hromadně přešla z Windows na Mac. I Karel tedy dostal zcela nový Macbook, který se stal jeho každodenním pracovním nástrojem. Ani ne týden starý počítač se však zapomnětlivému Karlovi povedlo nechat ve vlaku, když v Amsterdamu mířil z letiště do hotelu. Škoda 60 tisíc korun. Karel asi dodnes lituje, že si před cestou nesjednal pojištění odpovědnosti.

Cestovní pojištění: Jak na něj a kde si ho sjednat

Neposlušné dětičky

Dvě rodiny s celkem pěti malými dětmi mezi sedmi a dvanácti roky společně vyjížděly už třetím rokem na dovolenou na sever Itálie. Největší zálibou maminek bylo polehávání na pláži a čtení knih, tatínkové zase rádi posedávali v místním kiosku na točeném pivu. Zábava dětí se skládala z dělání klasických vylomenin, které byste u ratolestí tohoto věku asi čekali. Jeden z posledních večerů celá rodina posedávala v penzionu na terase, zatímco děti si opodál kopaly s míčem. Ale ne jen tak obyčejně. Velmi intenzivně. Asi si dokážete představit, jak dopadlo velké francouzské okno, kterým se chodilo na terasu. A ne, nové zasklení nebylo levné.

Cestovko smysluplně?

Vlk Kalkulátor vám spočítá to nejvýhodnější. I s pojištěním odpovědnosti, samozřejmě!

Pes bez zábran

Mladý pár, který posledních několik let s oblibou jezdil do Drážďan na prodloužené víkendy, si pořídil nového člena rodiny, německého ovčáka Doggyho. Páníček Štěpán s ním rád chodil na cvičáky, v poslední době dokonce začali trénovat obrany. A pár se rozhodl tentokrát vzít Doggyho do Drážďan s sebou. Pejsek to byl hodný, ne že ne. Ale po intenzivních cvičeních obran na cvičáku asi úplně nedokázal rozpoznat, co je cvičení a co jen obyčejný hnědý rukáv. Paní, která šla po Drážďanech do práce jako obvykle, rozhodně nebyla nadšená, že se jí Doggy zakousl do ruky a pohmoždil jí celé předloktí. A Štěpán se svou paní rozhodně nebyli nadšení, že před cestou zapomněli na pojištění odpovědnosti.

Nezkušený cyklista

Dva kamarádi, Jarda a Radek, společně rádi jezdili jednou za čas do zahraničí na sportovní víkendy. Většinou se věnovali běhání či plavání, ale v Kodani jednou Radek dostal nápad, že by si mohli půjčit kola a projet město na kolech. A nápad by to nebyl špatný, kdyby Jarda na kole neseděl naposledy před dvanácti lety. Nutno říct, že se na něm bez problémů udržel, dokonce dokázal bez větších starostí jezdit. Ale když mu na křižovatce do cesty na poslední chvíli vstoupil postarší Dán, bohužel už to Jarda nedokázal ubrzdit. Jardovi se nic nestalo, ale dánský bankéř ze situace vyvázl s vážně roztříštěnou kostí v noze, jejíž léčba si vyžádala několik náročných operací. Celkové náklady se pak vyšplhaly na vyšší stovky tisíc korun.

Půjčka: Proč si (ne)půjčovat na dovolenou

Závěr

Jak asi chápete, pojištění odpovědnosti by mělo být nedílnou součástí cestovního pojištění, nechcete-li se dostat do podobně nepříjemných situací. Všichni naši aktéři z toho naštěští většinou vyvázli bez větších či dlouhodobějších trablů, ale aniž bychom vás chtěli strašit, vy takové štěstí mít nemusíte. Vždy je lepší být připraven na všechno, zvlášť v zahraničí, kde nemáte zázemí známého prostředí, rodiny a přátel. Myslete na to, až příště někam pojedete. Může vám to nejednou - obrazně i doslova - zachránit krk.

NačítámNačítám