Kalkulátor.cz | 23. 6. 2023

Srovnání cestovního pojištění: Od banky, od cestovky, nebo samostatně?

Doba dovolených je v plném proudu. Ať už míříte na španělské pláže či exotickou dovolenou do Asie, bez cestovního pojištění to nepůjde. Bude vám stačit to, které jste si nechali sjednat k vaší platební kartě? Měli byste raději sáhnout po nabídce od cestovní kanceláře? A nebo si cestovko sjednat úplně samostatně? To se dozvíte v našem velkém srovnání.

Je cestovní pojištění nutné?

„Cestovko“ je základním kamenem každého výletu. Chrání vás před nečekanými finančními ztrátami, které vám mohou vzniknout v důsledku různých nepředvídatelných událostí, jako např. nemoc či zranění, ale také situací spojených přímo s vaší cestou. Bez pojištění byste v zahraničí mohli čelit velmi vysokým nákladům na lékařskou péči nebo byste mohli přijít o nemalé peníze vynaložené na vaše rezervace. Jaké máte možnosti?

K platební kartě

Možná vám připadá naprosto přirozené vyřídit si před každou cestou cestovní pojištění zvlášť. Není to tak dávno, kdy se kvůli tomu muselo chodit fyzicky do poboček pojišťoven, takže zejména starší generace mají tento rituál zažitý. Doba ale pokročila a kromě toho, že cestovní pojištění lze dnes sjednat na pár kliků on-line, někdo si ho nemusí před cestou sjednávat vůbec. Stačí mít cestovní pojištění k platební kartě.

Nenajdete ho u všech karet, zpravidla si za něj musíte připlatit a samozřejmou součástí bývá většinou jen u prémiových karet jako zlatých či platinových, které nabízí i další výhody. Pokud ho ale máte, lze říct, že se za vás banka za minimální poplatek postarala o vaše cestovní pojištění. V konečném důsledku to však samozřejmě není tak jednoduché, jak to vypadá. Pojďme se na to podívat blíže:

Výhody pojištění ke kartě

nízká cena
pohodlnost
celý svět
neomezené množství cest
dostatečná délka pobytu
automatická prolongace

Nevýhody pojištění ke kartě

obvykle se vztahuje pouze na majitele karty
často nízké plnění
ne každá pojistka ke kartě kryje ztrátu zavazadel či zpoždění letu
ne každá pojistka ke kartě kryje odpovědnost za škodu
často chybí možnost připojištění např. na adrenalinové sporty
občas bývá spoluúčast
někdy méně transparentní podmínky
automatická prolongace

Cestovko k platební kartě je pohodlné, nemusíte v průběhu roku nic řešit, zahrnuje obvykle celý svět a jeho cena bývá sotva postřehnutelná. Daní za úsporu však v tomto případě je zpravidla velmi nízké krytí, často kolem milionu či dvou, což se může zdát jako dost peněz, ale náklady na zdravotnictví jsou obrovské a jeden milion můžete bez problému vyčerpat jedinou operací. Obvykle se doporučují minimálně 3 miliony na cesty po Evropě a aspoň 6 milionů do zámoří. Leckdo by vám řekl, že třeba do USA je nutné neomezené krytí, protože poplatky za zdravotnictví jsou tam doslova gigantické.

Tento druh pojištění také často zahrnuje jen léčebné výlohy, ale už mu chybí např. pojištění zavazadel či odpovědnosti za škodu. Pozor si dejte i na spoluúčast, kterou u sólo sjednávaného cestovního pojištění prakticky nenajdete, některé banky s ní ale v rámci svého plnění počítají. Výhodou, ale i nevýhodou může být automatická prolongace, tedy že vám banka pojištění každý rok automaticky prodlouží. Sice s tím nemáte žádné starosti, ale pokud už o cestovko pro další rok nestojíte, mohli byste na to snadno zapomenout.

Opatrně také s tím, na koho se pojištění u banky vztahuje. Obvykle je totiž vázáno přímo na majitele karty, někdy automaticky zahrnuje jeho potomky či rodinné příslušníky, ale kdybyste chtěli sjednávat pojištění například pro celou partu lidí či osoby mimo vaši nejbližší rodinu, budete ho stejně muset řešit zvlášť. Určitě si také ověřte, jestli vaše pojištění zahrnuje kromě dovolených i služební cesty, ne vždy tomu tak musí být.

Srovnali jsme pro vás největší banky působící v Česku, tedy ty, které mají přes milion klientů, a podívali jsme se na jejich nabídku cestovního pojištění ke kartám:

Srovnání cestovního pojištění k platebním kartám
Srovnání cestovního pojištění k platebním kartám
Kalkulátor.cz



Některé banky nabízí kromě cestovního pojištění k platební kartě také pojistku přímo k bankovnímu účtu. Tam občas můžete najít zajímavé nabídky nejen pro jednotlivce, ale i pro celé rodiny.

Chystáte se na dovču?

Tak si nezapomeňte u Vlka Kalkulátora zařídit pojistku!

K zájezdu od cestovky

A co pojištění přímo u cestovní kanceláře, u které si sjednáváte zájezd? Protože takových agentur působí na českém trhu nesčetně, není možné všechny nabídky porovnat a neexistuje tedy jednoznačná odpověď, co je výhodnější. Velmi záleží na tom, do jaké destinace se chystáte a co tam plánujete dělat.

Sjednání pojištění přímo při rezervaci zájezdu je pohodlné a bez starostí a většinou zahrnuje veškeré základní pokrytí pro většinu běžných situací. Bývá však méně flexibilní a pravděpodobně nebude pokrývat případné specifické potřeby. Otázkou je také výše plnění, která i v těchto případech může být často velmi nízká.

Výhody pojištění k zájezdu

nižší cena
pohodlnost
zcela bez starostí
na míru zájezdu
o pojistnou událost se často postará cestovka

Nevýhody pojištění k zájezdu

většinou nižší plnění
malý nebo žádný výběr připojištění
zpravidla méně transparentní podmínky
může být vysoká spoluúčast

Po vlastní ose

Není pochyb o tom, že vždycky bude tou nejspolehlivější cestou pojistit se separátně před každým výletem. To vám umožní přizpůsobit pokrytí plně vašim konkrétním potřebám, můžete si třeba zvolit vyšší limity, přidat specifické typy připojištění a podobně. Nějakou chvilku vám to sice zabere, ale v on-line světě vám na to stačí pět minut vašeho času a i cena lepšího pojištění je zpravidla naprosto přijatelná.

V každém případě je třeba zvážit, jak často cestujete, kam se chystáte v následujících měsících a jestli budete provozovat činnosti, pro které se vyplatí mít nějaká speciální připojištění. Podle toho se můžete rozhodovat, jaká varianta pojištění je pro vás tou nejlepší. Pohodlnost a úspora peněz v podobě pojištění ke kartě či v rámci zájezdu je většinou vykoupena nižšími limity plnění, za kvalitu a flexibilitu u pojišťoven si zase lehce připlatíte.

Výhody pojištění napřímo

prakticky neomezené možnosti krytí
veškerá možná připojištění
můžete si pojistku poskládat přesně podle potřeb
zpravidla bez spoluúčasti
vyřídíte on-line za pár minut
cena je přijatelná

Nevýhody pojištění napřímo

je nutné na to myslet před každou cestou
pár minut to zabere
lehce dražší varianta

Závěrem

Ročně u nás vzniknou vyšší desítky tisíc pojistných událostí. Šance, že se vás bude plnění týkat, je tak celkem vysoká. Dejte si proto pozor na různé výluky a kličky, kterými se pojišťovny snaží bránit. Věděli jste například, že nemusí hradit náklady na léčbu spojenou s nemocemi, kterými pojištěný trpěl už před cestou, tzn. například cukrovku či astma? Pojištění se také zpravidla nevztahuje na psychická či psychiatrická onemocnění, stejně tak na situace, ve kterých jste byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Pozor byste si také měli dát na země, které lze obecně považovat za nebezpečné. Pojišťovny vám často nepojistí cestu do zemí, do nichž Ministerstvo zahraničních věcí cestu důrazně nedoporučuje. To se týká třeba i států, kde zuří válka, jako např. v současné době Rusko či Ukrajina. Proto pokud máte sebemenší pochybnosti, sledujte před každou vaší cestou web MZV.

Pohlídejte si také, že vaše cestovní pojištění, které si právě sjednáváte, zahrnuje pojištění odpovědnosti. I když se třeba zrovna nic nestane vám osobně, není vyloučeno, že vy způsobíte škodu někomu jinému. Výhodou je, že v obou případech je součástí většiny cestovních pojištění i asistenční služba, takže v případě jakékoliv události vás nonstop asistent provede veškerými kroky, aby vše proběhlo hladce.

Nejdůležitější je vždy si pečlivě nastudovat podmínky pojištění, které se chystáte sjednat, a ujistit se, že rozumíte všemu, co pokrývá, ale také že znáte procento spoluúčasti a další klíčové náležitosti. V ideálním případě by pro vás cestovní pojištění a proces jeho sjednání měl být stejně samozřejmý jako zhasnutí světel či zamykání bytu před vaším odjezdem. Tak šťastnou cestu!

NačítámNačítám