Kalkulátor.cz | 19. 1. 2024

Dálniční známka výrazně zdraží. Jak za ni ušetřit?

Zdražení dálničních známek se plánuje roky. Od března se zvýšení ceny opravdu dočkáme. Za známku zaplatíme o 800 korun víc, tedy 2300 korun. To je nárůst o více než 50%. Pravdou je, že stávající cena dálniční známky platí už více než 10 let, takže zdražení se dalo očekávat. Nyní máme poslední možnost, jak na známce ještě ušetřit.

Kdo musí mít dálniční známku?

Dálniční známku musí mít většina řidičů na svých autech s benzínovým či naftovým pohonem. Jezdíte-li na plyn, zaplatíte polovinu, tedy 1150 korun. Nově bude zaveden také poplatek 570 korun pro hybridní auta. Historické vozy, auta na vodíkový pohon či elektroauta mají jízdu po dálnici nadále zdarma.

Jak mít novou známku za starou cenu?

Jestliže nechcete dobrovolně podpořit státní kasu skoro tisícovkou navíc, můžete cenu „obejít“ jednou hravou fintou, která je samozřejmě naprosto legální a poradil ji už loni i sám ministr dopravy Martin Kupka. Podstatné je vědět, že cena známky platí v den nákupu, ale její platnost lze odložit až o měsíc.

„Pokud si budete ještě v únoru objednávat dálniční známku s platností na 29. března, tak za to zaplatíte taky ještě původní cenu,“ radí Kupka. Letošní rok je totiž přestupní, takže si 29. února můžete koupit známku, odložit si platnost o měsíc a zaplatíte ještě původní cenu. Od dalšího roku už se ale ceně 2300 korun nevyhnete. Je však nutno říct, že zvýšení odpovídá inflaci za tu dekádu, po kterou se cena známky nenavyšovala.

Vše o cestovním pojištění: Kde si ho sjednat?

Chcete ušetřit na povinném ručení a havarijním pojištění?

Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven.

A co kamiony?

Poplatek pro kamiony se v tuto chvíli zvyšovat nebude. „Poplatky za mýto jsou dnes samozřejmě vyšší než u osobních vozidel. Kamiony platí prakticky přesně za každý ujetý kilometr. Výše této ceny je určena Eurovinětou a Česká republika je na stanoveném limitu. Nemůže proto mýto zvýšit,“ dodával k tématu ministr dopravy, když loni na jaře změny v dopravě oznamoval na tiskové konferenci.

Nižší trvání, nižší cena

Roční dálniční známka sice zdražuje, překvapením však může být zlevnění známek s nižší dobou trvání, tedy měsíční a desetidenní. První zmiňovaná zlevní o 10 korun, desetidenní dokonce o 40 korun. Důvodem je, že Evropská unie stanovuje maximální procento jejich ceny z ročního kupónu. Na 200 korun pak vyjde nová jednodenní známka na jednorázové výlety.

Kde koupit?

Známky koupíte na všech pobočkách České pošty, čerpacích stanic EuroOil či v samoobslužném kiosku, které najdete zejména v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek. Tou nejrychlejší variantou je oficiální e-shop edalnice.cz, kde už známku nakupuje drtivá většina řidičů. E-shop je propojen s registrem vozidel, takže stačí zadat vaši státní poznávací značku a rovnou se dozvíte, jaké ceny se vás týkají.

Povinné ručení: Víte, jaké jsou limity náhrad?

Pozor na falešné weby

S tím, jak se digitalizuje doba a dálniční známky dnes bez problémů nakoupíte on-line, se samozřejmě vyrojila celá řada podvodných webových stránek, které se tváří jako oficiální prodejce dálničních známek a lákají na nákup známky zpravidla za výrazně navýšenou cenu. Dejte si pozor zejména na to, že ne vždy vám jako první na heslo „dálniční známka“ vyhledávače nabídnout právě oficiální e-shop.

Některé weby jsou podvodné jen napůl. Vyberou od vás peníze, dálniční známku vám poskytnou, ale za cenu značně převyšující tu oficiální. Existuje ale i několik stránek, které se stylizují do role oficiálního prodejce a snaží se od napálených zákazníků vybrat přesnou částku za známku. Na takové weby si dejte pozor dvojnásob, protože jakmile na nich zadáte údaje své platební karty, můžete si být jisti, že se přinejmenším pokusí ji zneužít.

NačítámNačítám