Kalkulátor.cz | 3. 6. 2023

Povinné ručení: Jaké jsou limity náhrad a co pokrývají?

AKTUALIZOVÁNO 9. 1. 2024 | Jste-li motorista, pak pravděpodobně máte povinné ručení, protože vám zákon ani neumožňuje jej nemít. Je to v podstatě pojištění odpovědnosti za to, když způsobíte někomu jinému škodu. I když může být otrava ho platit, nakonec vám může ušetřit nemalé náklady, které byste jinak museli hradit z vlastní kapsy.

Výhodou je, že v ceně zpravidla bývají např. také asistenční služby a zkombinovat povinné ručení můžete většinou velmi výhodně s havarijním pojištěním, které pro změnu kryje škody způsobené na vašem autě. Co se týče limitů, zákon stanovuje pro povinné ručení jen ty úplně základní, povahu samotného ručení a tedy i finální nabídku pro klienta si upravuje sama pojišťovna.

Zákonný limit

Zákonný limit je 50 milionů korun, což se může zdát jako částka relativně vysoká, ale na silnici, kde může jít doslova o desítky aut i o životy, nemusí být v konečném důsledku dostatečná. Proto pojišťovny často nabízí pojištění na násobně vyšší částky. A jaké škody vlastně povinné ručení celkem pohodlně pokrývá?

Máte v tom zmatky? Vlk Kalkulátor vám v tom udělá jasno

Krytí

Náhrada škody zahrnuje zejména finanční náklady na opravu poškozeného vozidla či vozidel v případě hromadné nehody, léčebné výlohy a náhradu za případné zranění s trvalými následky, náhradu ztráty příjmů, poškození majetku, odtah, náhradní vůz a další přímé i nepřímé škody způsobené třetím osobám. V tom nejhorším případě - při smrtelném úrazu - poskytuje i náhradu za úmrtí a smuteční výlohy.

Vzhledem k tomu, k čemu všemu může na silnici i při obyčejné neopatrnosti dojít, je zjevné, že vybírat povinné ručení pouze na základě nejnižší ceny není rozhodně dobrý nápad. Je potřeba vzít v úvahu všechny proměnné, které mohou hrát roli, protože nakonec se můžete dostat do situace, kdy budete vděční za to, že si připlácíte za kvalitu. Ta totiž není klíčová jen u výrobků, ale právě i u pojistných produktů.

Máte nejvýhodnější povinné ručení?

Jestli si nejste jisti, radši si to nechte srovnat s vlkem Kalkulátorem!

Připojištění

Totéž platí o připojištění, kterých existuje nespočet a jedná se o záruku za situace, které samotné ručení nepokrývá. Je to například pojištění skel, vandalismus, pojištění zavazadel a celá řada dalších. Při hledání nejvhodnější kombinace pojištění je tedy na místě zamyslet se pořádně nad tím, jak často jezdíte, kde parkujete, v jakých oblastech se pohybujete a jaká je pravděpodobnost, že k takovým mimořádným událostem může dojít.

V posledních letech stoupá nejen počet vozidel, ale také dopravních nehod. S tím ruku v ruce roste i tlak na vyšší limity, takže portfolio pojišťoven je dnes opravdu obrovské a je z čeho vybírat. A i když si myslíte, že jste dobrým řidičem, opatrnosti není nikdy dost. Podcenit výběr povinného ručení i dalších připojištění by se rozhodně nemuselo vyplatit. Naštěstí je tady vlk Kalkulátor, který vám v případě potřeby rád najde a spočítá to nejvýhodnější povinné ručení.



Povinné ručení zdražuje

Přestože se meziročně snížil počet nehod, zvyšuje se naopak škoda, a to až o 10 %. Podle dat České asociace pojišťoven se přitom v prvním pololetí letošního roku zvedla cena povinného rušení o 5,3 %. Průběžně se zvyšují také náklady na opravy, a to celkem znatelně. I proto je pravděpodobné, že ceny povinného ručení i nadále porostou.

NačítámNačítám