Kalkulátor.cz | 22. 5. 2023

Příjemné změny v evidenčních kontrolách a registraci vozidel

V současné době začínají v Česku platit změny, které většinu motoristů rozhodně potěší. V první řadě došlo k prodloužení platnosti evidenčních kontrol ze 30 dnů na celý jeden rok. Prodloužení platí i zpětně pro kontroly, které již byly provedeny v minulosti. Navíc je to bez omezení úkonů. Zruší se také čistopis i velký techničák.

Data se digitalizují

Nově nebude nutné předkládat protokol o provedení evidenční kontroly. Při zápisu vozidla i změně vlastníka si tato data stát zajistí sám prostřednictvím svých digitálních systémů. Pro řidiče se tak značně zjednoduší nejen administrativní zátěž spojená s registrací vozidla, ale také případná nutnost prokazování evidenčních kontrol.

Končí i čistopis

Končí také další z tradičních dokumentů, které se předávaly novému majiteli společně s vozidlem, a sice čistopis technického průkazu. Jako doklad k registraci vozidla bude nově sloužit jen COC list, tedy prohlášení o shodě. Až po registraci vozidla na úřadě bude předán technický průkaz.

Pozor, povinné ručení zdražuje: Víte, jak na něm ušetřit?

Máte poctivě pojištěné auto?

Spočítejte si výhodnější pojistku, ať jste v klidu!

Zjednodušení pro majitele veteránů

Od září letošního roku bude také možné registrovat historická vozidla nejen v místě bydliště, ale i na dalších úřadech s rozšířenou působností v sídlech krajů. Prodlouží se také lhůta testování technického stavu veteránů ze současných dvou na pět let. Byly proto nově vytvořeny tři kategorie: předválečná a válečná vozidla s datem výroby do června 1953, poválečná vozidla s datem výroby od července 1953 do června 1972 a novodobá historická vozidla s datem výroby od července 1972.

Zkouška ohněm: Pamatujete si, co patří do povinné výbavy?

Skončí i velký techničák

V zájmu zjednodušování každodenní agendy skončí od ledna také takzvaný velký techničák. Některé důležité informace z něj se přesunou do malého techničáku, ostatní údaje pak budou dostupné elektronicky. Pro přístup do registru bude sloužit číslo registračního dokladu nebo VIN kód, díky kterým bude mít řidič kdykoliv možnost se do registrace podívat.